Drie wereldsupporters, ieder zijn eigen kracht

Drie wereldsupporters - allemaal ik.

Ik wil daarmee niet zeggen dat ik mijn benen onder mijn lijf vandaan loop om de wereld in mijn eentje te redden. Ik wil daarmee niet insinueren dat ik zes handen heb, waarmee ik me 24/7 als wereldsupporter inzet. Ik wil alleen zeggen dat een jaar wereldsupporteren een lange tijd is... Een tijd waarin veel in je leven kan veranderen. Grote veranderingen in je leven bieden ieder op hun eigen manier mogelijkheden om je in te zetten als wereldsupporter. En als ik denk aan het afgelopen jaar, denk ik vooral aan drie verschillende fases: drie verschillende soorten wereldsupporters, met iedere fase zijn eigen kracht.

Fase 1: Terugkomst

Toen ik net terug was uit Nepal had ik wat tijd nodig om weer te 'aarden' in Nederland. Ik heb met veel mensen gepraat, mijn ervaringen gedeeld en uitgewisseld met anderen. Ik heb een foto-album gemaakt dat mijn verhaal ondersteund, ik was intensief bezig om al mijn ervaringen een plekje te kunnen geven en mijn Nederlandse leven weer op te pakken.

Fase 2: Opbouw van wereldsupporter (en mijn eigen leven :) )

Toen werd het tijd om te gaan solliciteren, voor mijn reis was ik immers afgestudeerd als orthopedagoog. Het vinden van een baan is echter niet gemakkelijk in deze tijd. Ik had dus aardig wat tijd om me, naast het solliciteren, in te zetten voor wereldsupporter. Ik schreef blogs, ik las veel blogs van anderen. Ik inspireerde en liet me inspireren. Ik bedacht kleinschalige acties die ik zelf uit kon voeren. Onderzocht organisaties waarvoor ik vrijwilligerswerk kon doen en stond zo bijvoorbeeld op de koningsmarkt voor Artsen Zonder Grenzen. Ik verkocht spullen voor het goede doel, kocht bij tweedehands winkels, zocht uit hoe je energiezuiniger kon leven en schreef daar op mijn beurt weer een blog over. Ik was vooral bezig om me te oriënteren en te inspireren over allerlei manier waarop we de wereld een klein stukje beter kunnen maken. Intensief? Zeker! Maar vooral hartstikke leuk!

Fase 3: Two jobs, a study and worldsupporter (a little too much?)

Nee hoor, niet too much! Maar zeker anders. Ik stak veel energie en tijd in mijn blogs. Met twee banen, een studie en wereldsupporter bleef daar niet veel tijd meer voor over. Toch hadden die blogs wel een effect op mezelf (self-fulfilling-phropecy?) Ik zocht naar andere manieren om me in te zetten als wereldsupporter: Ik werk op twee scholen, qua publiek --> perfect! Kinderen zijn gemakkelijk te enthousiasmeren voor projecten. Daarnaast heb je tegelijk 30 kinderen die je aanspreekt. En bij twee acties die ik heb opgezet, zelfs de hele school. Ik heb bijvoorbeeld een dag van de duurzaamheid opgezet op een van de scholen, en op de andere school een project voor het inzamelen van producten voor de voedselbank. Daarnaast vertel ik de kinderen vaak over mijn ervaringen in het buitenland en de avonturen die ik heb meegemaakt. Het allerliefst kijken ze samen met mij naar de foto's op mijn blog. "Die met die slang om je nek is wel heel stoer he juf...."

Het blog schrijven kwam wat op de achtergrond. En als ik heel eerlijk ben, vroeg ik me wel eens af hoeveel de blogs nu echt gelezen worden... Toch vind ik schrijven erg leuk, daar wilde ik iets mee doen. Ik kwam een advertentie tegen van Plan Nederland. Zij waren opzoek naar vertalers. Wederom: perfect! Het past precies bij de tijdsinvestering die ik nu naast mijn baan en studie kan leveren. Het kan vanuit thuis en het sluit aan bij mijn eigen kracht en bij mijn leven. 

Door wereldsupporter heb ik mijn levensstijl gewijzigd. Ik ben guller geworden om mijn geld te investeren in goede doelen, ik ben sneller bereid anderen te ondersteunen in initiatieven, ik denk veel meer na over energieverbruik, fair-trade handel, biologische producten, vrijwilligerswerk en het inspireren van anderen om hetzelfde te doen. En als ik nu terug kijk was fase 2 een mooie voorbereidende fase hierop. Want door het schrijven van de vele blogs, heb ik me goed kunnen oriënteren op de manieren waarop je je in kunt zetten als wereldsupporter. & Ik heb gekozen wat bij  mij past!

Een laatste tip die ik aan alle (nieuwe) wereldsupporters wil geven. Doe wat bij jou past! Kijk in jouw omgeving rond, wat je met een passende tijdsinvestering kunt betekenen als wereldsupporter. Sta in jouw kracht!

Contributions, Comments & Kudos

Dank je wel Anke. Wat een

Dank je wel Anke. Wat een goede ideeën allemaal, daar kan ik zeker wat mee!

Leuk om te lezen Sanne.

Leuk om te lezen Sanne. Succes!

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Ankederks1
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
36 2
Selected Categories
Promotions
SIW

Eindelijk positief nieuws, er mag weer gereisd worden. Maak je droom waar en maak ‘impact abroad’ door het doen van vrijwilligerswerk. Juist in Europa zal het naar verwachting steeds meer mogelijk zijn om te reizen deze zomer.

Restauratiewerk, werken aan de natuur, schoonmaken van de omgeving, sociale ondersteuning bieden aan mensen in heel veel verschillende landen. Je verbetert direct je taalvaardigheid door de internationale samenstelling van de groepen.

Draag bij aan duurzaamheid, blijf dicht bij huis juist in deze tijd en trek erop uit. Zoek jouw vrijwiligerswerkproject via de website van SIW.