Peter r. de Vries in Malawi

http://www.npo.nl/peter-r-over-de-grens/16-05-2014/TROS_1357978

In deze aflevering van Peter r. de Vries over de grens is hij op bezoek in Malawi. De manier waarop je Malawi in dit filmpje ziet is heel erg anders dan hoe ik Malawi heb meegemaakt. Malawi wordt het warme hard van Afrika genoemd en ik heb dat ook echt wel een beetje zo ervaren. De mensen waren allemaal zo vriendelijk en ook het land was heel erg mooi. De mensen waren ook blij ons te zien en als we alleen maar hele kleine dingen voor ze deden werden ze heel gelukkig. Ik heb ook met mensen van daar gepraat en er zijn natuurlijk hele grote verschillen tussen hun leven en mijn leven maar toch klonken ze best vaak wel gelukkig. In deze aflevering van Peter r. de Vries zie je Malawi op een hele andere manier. Peter is vooral aan het kijken van bepaalde ‘aparte’ gewoontes in hun cultuur. Ik zeg ‘aparte’ maar voor ons zijn deze gewoontes eigenlijk heel erg raar en kun je nauwelijks geloven dat mensen daar waarde aan hechten. De mensen in Malawi zijn die gewoontes gewend, ze zijn ermee opgegroeid en voor hun is dat normaal. In het filmpje zie je onder andere hoe sommige meisjes uit families worden verbannen omdat ze heksen zouden zijn. Een predikant uit de kerk verteld dat aan de ouders en meteen daarna zijn de ouders helemaal vies van het kind. Ook zie je jonge meisjes die aan oude mannen worden uitgehuwelijkt en op een veel te jonge leeftijd kinderen krijgen. In Malawi heb ik heel veel meisjes, die oogden als een jaar of 11, met kindjes op de rug. We namen meestal aan dat dit broertjes of zusjes waren maar Peter r. de Vries verteld in deze aflevering dat dit vaak gewoon hun eigen kinderen zijn. Dit is iets dat ik me niet kan voorstellen, ik heb zelf een zusje van 12 en ik kan me niet eens inbeelden dat zij al een kindje zou hebben. Natuurlijk is het niet altijd zo dat het hun eigen kindjes zijn maar af en toe dus wel en dat vind ik echt heel gek. Ik heb deze aflevering gezien nadat ik naar Malawi was geweest. Ik schrok er eerlijk gezegd wel een beetje van, de dingen die je ziet zijn best wel heftig. Ik vind de manier waarop Peter r. de Vries met sommige mensen van daar een discussie aangaat ook niet goed. Hij valt de mensen echt aan omdat hij vindt dat ze rare dingen doen. Maar voor die mensen is dat gewoonte, zij zijn daar mee opgegroeid en dat gewend. Het is dan niet handig om de mensen meteen zo aan te vliegen over hoe zij bepaalde dingen doen, je kunt beter geïnteresseerd in hoe ze die dingen doen en waarom en ze voorzichtig vertellen dat er ook andere manieren zijn. Je zou ze kunnen uitleggen hoe het in Nederland gaat of in andere landen.

 

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Enneke
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
3
Selected Categories
Promotions
SIW

Eindelijk positief nieuws, er mag weer gereisd worden. Maak je droom waar en maak ‘impact abroad’ door het doen van vrijwilligerswerk. Juist in Europa zal het naar verwachting steeds meer mogelijk zijn om te reizen deze zomer.

Restauratiewerk, werken aan de natuur, schoonmaken van de omgeving, sociale ondersteuning bieden aan mensen in heel veel verschillende landen. Je verbetert direct je taalvaardigheid door de internationale samenstelling van de groepen.

Draag bij aan duurzaamheid, blijf dicht bij huis juist in deze tijd en trek erop uit. Zoek jouw vrijwiligerswerkproject via de website van SIW.