Afrika en ik

Wat vliegt de tijd. Ik ben al zo lang weer terug in Nederland. Een dagelijkse gedachte aan Uganda heeft nu plaats gemaakt voor een wekelijkse. Erg? Ach, het blijft een supermooie herinnering die ik zal blijven koesteren. De hoeveelheid dat ik eraan denk doet daar niets aan af. Het was voor mij een bijzondere ervaring die ik niet snel zou vergeten. Mijn eerste ervaring met een heel nieuwe cultuur. Het land vond ik vooral zo ontzettend niet-Europees! Ik ben in meerdere landen geweest binnen Europa en daar was elk land 'zo anders dan Nederland', in mijn beleving. Ja, tot ik Afrika bezocht. Het heeft mij toch wel enigszins betoverd toen. 

Ben ik zelf ook veranderd? Ja. Ik denk zelf van wel. Ben ik een heel nieuw persoon? Nee dat niet. Ik vind wel dat ik ergens wel anders ben gaan denken over bepaalde zaken. Over het milieu ben ik anders gaan nadenken. Ik vind dat ik daar wel wat zuiniger op mag zijn, zeker ook als christelijke bodem. Een gevoel wat ook sterk bij mij gegroeid is is dankbaarheid. Dankbaar dat ik in een land als Nederland mag opgroeien, niks tekort kom, allerlei mogelijkheden aan mijn voeten liggen. Dat heeft Afrika mij wel extra doen beseffen. Niet zozeer omdat zij het zo zielig hebben of zo, maar omdat Uganda nog zo in de kinderschoenen staat wat betreft onderwijs. En een corrupte overheid nog steeds het voor het zeggen heeft. Dat de rijkdom maar bij een ontzettend klein percentage van de bevolking ligt. Die dingen die bij ons in Nederland zo goed geregeld zijn maar ik ook zo vanzelfsprekend vind, die zijn allesbehalve vanzelfsprekend! Dit besef heeft Uganda wel erg in mij losgemaakt. Maar ook geluk. Ik heb mensen ontmoet die gelukkiger zijn dan westerlingen. Dan denk ik: man... waar maken wij ons ook altijd zo druk om?! Een beetje meer relaxen en wat meer lachen is echt niet erg! 

Mijn moeder zei dit laatst ook al. Zij vindt dat ik me erg bewust ben van de wereld, ook buiten Europa. Ook vindt ze dat ik me meer bewust ben van de kleine vreugdevolle dingen in het leven. Bewust ben van andere culturen. Best wel leuk dat zij dat zo ziet, want zo voelt het bij mijzelf ook! Ik heb ook echt het idee dat ik in die opzichten veranderd ben. Dat mijn wereldbeeld absoluut veranderd is en mijn eigen ideeën over hoe ik zelf in het leven zou moeten staan qua houding ook. Ik heb zelf in Afrika bepaalde veranderingen proberen teweeg te brengen door les te geven etc, niet wetende dat er ook veranderingen zouden plaatsvinden in mijzelf. Daar ben ik dan weer dankbaar voor! 

Africa is my home, far away from home.

Selected Categories
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Lynn Jongman
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1
Promotions
JoHo Insurances - Expert internationale verzekeringen

Sta jij op het punt om je internationale droom waar te maken? JoHo Insurances ondersteunt je met advies op maat bij de belangrijkste administratieve keuzes rond verzekeringen.