Duurzaamheid in Nederland

In mijn vorige blog sprak ik over duurzaamheid in Uganda. Mijn mening daarover was vast wel duidelijk: spaarzaam omgaan met het milieu heeft denk ik niet de hoogste prioriteit in een derdewereldland als Uganda. Maarrrrrr... In Nederland kun je je natuurlijk wel bezighouden met het spaarzaam omgaan met het milieu! Er zijn ontzettend veel dingen die je hier zelf aan kunt veranderen. Grote dingen, maar ook heel kleine dingen. 

Een voorbeeld van een klein dingetje van spaarzaam leven is iets wat ik zelf al eens heb geprobeerd en is terug te lezen in een van mijn vorige blogs van de Milleniumdoelenchallenge is korter douchen! Heel gemakkelijk zelf uit te voeren, en ik hoef natuurlijk niet uit te leggen hoe, gewoon eerder die kraan uit! Je bespaart zelf dan vooral op stookkosten. Daar bespaar je zélf op. Je draagt alleen wel degelijk bij aan de maatschappij: je zorgt ook door minder gas te gebruiken dat de fossiele brandstoffen minder snel opraken! Ook ga je klimaatverandering tegen aangezien er CO2 vrijkomt bij gas winnen. En ik las ergens dat als we met zijn allen vier minuten korter douchen we 77.000 olympische zwembaden vol water besparen! Dat is nogal wat. Zelf denk ik daar ook nooit zo extreem veel aan hoor! Aangezien douchen zo'n normale bezigheid is. Toch iets om wel even bij stil te staan. Ik douche trouwens al wat korter dan eerder zegt mijn familie! 

Iets waar ik ook sinds kort best fan van ben is thrift shopping. Dus tweedehands winkeltjes bezoeken en kleren daar kopen! Ik vind dat zeker echt wel tof. Je hebt iets unieks, het is absoluut niet duur en niet te vergeten: supergoed voor het milieu. Het hergebruiken van spullen is natuurlijk top. Ik merk soms alleen een bepaalde afkeer van tweedehands spullen in mijn omgeving, soms bij mijn vrienden. Dit snap ik echter niet! Zo jammer want het is zo tof en leuk en goed. Ik schaam me er absoluut niet voor ;) ik kan het iedereen aanraden! In Groningen zitten wel drie vestigingen van Mamma Mini. Ook heb je in de binnenstad sowieso nog een stuk of drie andere kringloopwinkels. (Waar ik overigens nog niet geweest ben, ligt helaas altijd uit de route. Mama mini is echt top, ook als je een arme student bent en een nieuwe bank nodig hebt!) 

Dit is wat ik vooral actief en bijna dagelijks doe om goed voor de aarde te zorgen. Zoals ik in het begin zei, het hoeven geen grote dingen te zijn. Niemand verwacht van je het broeikaseffect op te lossen of het gat in de ozonlaag te dichten. Kleine dingen helpen ook! Verbeter de wereld, begin bij jezelf.

Follow the author: Lynn Jongman
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]