Interview leeftijdsgenoot

In Ghana heb ik 1 van de 4 moeders in mijn compound geinterviewd. Ze heet Farihana en is 20 jaar oud. Ik heb gekozen om haar te intervieuwen omdat er veel verschillen tussen ons zijn maar we wel dezelfde leeftijd hebben. Ik heb de vragen en antwoorden verwerkt in een verhaal, zodat het leuker leest dan alleen vraag en antwoord.

Farihana woont met haar famili in Ghana, Tamale, Kpalisi. Ze is 20 jaar oud, moslim en gaat niet meer naar school omdat ze een baby heeft waar ze voor moet zorgen. Met 3 andere moeders en 5 kinderen slaapt ze in 1 hut van de compound. Ook slaapt haar baby in die hut. Er is 1 bed waar ongeveer 2 personen in kunnen liggen en de rest slaapt op een rieten matje op de grond. Dit zijn ze zo gewend, dus is niet heel erg. De baby, genaamd haroena, is haar zoon van bijna 1 jaar oud. Het is haar 2e kind. Haar eerste kind kreeg ze toen ze 18 was en heet Asintoo. In totaal is ze nu 4 jaar samen mat haar man waarmee ze getrouwd is. Haar man woont niet in de compound en haar oudste zoon, Asintoo, ook niet. Zij wonen in Kumasi en soms in Accra omdat haar maan daar werkt. Ze ziet haar man en kind ongeveer 4 keer per jaar. Het is helemaal aan de andere kant van Ghana, dus kost het 12 uur reizen met de bus. Dit ticket kost 50 cedi, wat een hele grote uitgave is voor haar. Helemaal omdat ze ook nog een ticket terug moet kopen. Gelukkig kan ze met haroena wel op 1 stoel zitten, waardoor de prijs niet nog hoger wordt. 

Toen in net een halve week in het gezin zat ging zij een weekend naar haar man toe. Langer dan een weekend kan ze niet naar hem toe omdat haar man dan weer aan het werk moet. Ook heeft ze haar taken in de familie. Zo zorgt ze natuurlijk voor haroena, ze doet de was, helpt met het koken en elke morgen veegt ze de grond van de compound schoon. Er zijn veel andere vrouwen met baby's in de omliggende compounds, dus daar zit ze vaak mee bij het winkeltje van haar familie in de schaduw. Ze hebben hier geen kinderstoelen, dus als ze Haroena even niet op schoot wil hebben dan zet ze hem met een paar doeken in een kartonnen doos, zodat hij daarin rechtop kan zitten. Ook luiers gebruiken ze niet, waardoor Haroena de hele tijd in zijn blote kont zit. Als hij moet plassen of poepen laat hij dat dan ook gewoon lopen op de persoon die hem op dat moment op schoot heeft. Niemand kijkt er hier vies van op, dat is gewoon iets wat erbij hoort. Omdat dit dus een aantal keren gebeurt op een dag doet ze elke dag de was om de doeken en de kleertjes te wassen. Door de warme temperatuur zijn de doeken binnen een paar uur droog. 

Farihana spreekt redelijk Engels omdat ze voordat ze kinderen kreeg wel naar school ging. Ook heeft ze broertjes en zusjes die nog naar school gaan en dus engels kunnen praten. Hier leert zijnd dan weer van. Het gezin is een gast familie van  vrijwillig wereldwijd, dus ze ontvangen ook vaker vrijwilligers die engels praten. Doordat de vrijwilligers voor een bepaalde periode bij het gezin wonen, kan ze woorden oppiken door er naar te luisteren. 

Op de vraag of ze blij was met haar leven antwoorde ze positief. Ze heeft een lieve man en 2 kinderen die gezond zijn. Ze zou zelfs graag nog meer kinderen willen krijgen en in de toekomst hoopt ze dat ze weer samen met haar man en kinderen kan wonen.

 

Image
Follow the author: Aline
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: Aline
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]