Adviezen en tips voor reizigers

ADVIEZEN EN TIPS

Ik wil deze blog graag wijden aan wat advies en tips die ik door mijn ervaring heb opgedaan. Mocht je zelf nog niet op reis zijn geweest of wil je graag ontwikkelingshulp doen dan heb je wellicht iets aan deze tips en ben je net iets meer voorbereid voordat je op reis gaat en/of als je terug komt.

Goede voorbereiding

Het klinkt misschien als een cliché, maar een goede voorbereiding is echt het halve werk, zeker als je naar een ontwikkelingsland gaat. Door de voorbereiding kon ik mijn reis goed plannen en alvast wat onzekerheden die ik had uit de weg gaan.

Het is natuurlijk belangrijk dat je een idee hebt naar welk continent of land je wilt gaan. Voor mij stond Afrika vast, ik wilde heel graag daarheen, omdat dat het dichts bij me stond. Vanuit die gedachten ben ik me gaan voorbereiden. Ondanks dat ik wist dat het Afrika moest zijn, was ik nog niet helemaal zeker over het land, maar door mijn zoektocht én voorbereiding werd dat snel duidelijk.

1.  Schrijf 5 landen voor je zelf op waar je graag heen zou willen of waar je nieuwsgierig naar bent. Iedereen heeft wel plekken waar die graag heen zou willen.

Als dat niet lukt bedenk dan naar welk continent je heen zou willen. Trekt Afrika je of ga je liever naar het wat meer toegankelijke Azië? Welke keuze je maakt, maakt niet veel uit als jij je er maar goed bij voelt.

2.    Vraag in je omgeving of mensen al een keer op reis zijn geweest of ontwikkelingswerk hebben gedaan. Verhalen van andere zijn fijn om te horen en die mensen kunnen je tips geven over hoe je bepaalde dingen kan doen. Of welke dingen je juist niet moet doen als voorbereiding of tijdens je reis. Neem wel alle nare verhalen met een korreltje zout, het hoeft natuurlijk niet bij jou te gebeuren, maar houd ze wel ergens in je achterhoofd. Laat het je in ieder geval niet tegenhouden of ontmoedigen.

Schrijf de dingen die gezegd worden op, want je gaat het vergeten. Dit geld voor de tips, maar ook voor namen van leuke steden of organisaties die genoemd worden.

3.    Schrijf voor jezelf op wat voor soort ontwikkelingshulp je wilt gaat doen. Denk hierbij aan iets medisch doen, les geven op een school, helpen bij bouwprojecten, creatief bezig zijn etc. Omdat ik geneeskunde studeer was ik er vrij zeker van dat ik graag in het ziekenhuis iets wilde doen. Mocht je dit zelf niet goed weten, bedenk dan wat je b.v leuk vindt om te doen of waar je goed in bent. B.v met kinderen spelen of omgaan. Of ben je juist iemand die goed talen spreekt en vind je het leuk om anderen dit te leren. Of ben je heel handig met je handen.

4.    Ga online zoeken naar organisaties. Wellicht ben je bij de vorige stappen al organisaties tegen gekomen, ga daar dan eerst naar kijken. Wat ik zelf een hele fijne en duidelijke site vond was de site van JoHo. Daar vind je organisaties die aangesloten zijn bij hen en dit is per land verdeeld. Ik heb alle landen bekeken uit Afrika en zo de meeste interessante organisaties en projecten gevonden. Mocht er niks tussen staat voor jou, dan kan je altijd via zoektermen via google zoeken. Maak een top 3 van je organisaties en vraag een gesprek bij ze aan of stuur een mail. Vaak kan je bij ze langs en kan je alles vragen waar je eventueel mee zit. Luister goed naar je gevoel. Wat ook kan helpen in je keuze is om het aan iemand voor te leggen van je vrienden of familie.

5.    Als je het land en je project gevonden hebt, kan je de Lonely planet kopen (of een ander boek) en de tijd nemen om je in te lezen in het land, de cultuur, bezienswaardigheden etc. Markeer de dingen die je wilt doen of plak sticker in het boekje zodat je het gemakkelijk terug kan vinden.  Door het lezen krijg je automatisch zin in je reis en als je dingen tegenkomt die je niet snapt of vragen over hebt kan je die b.v aan je organisatie voorleggen.

6.    Regel je verzekering goed. Kijk goed naar de voorwaarden en de medische kosten en vooral wat er allemaal vergoed wordt. Als je er een afsluit vermeld dan wel dat je vrijwilligerswerk gaat doen, voor sommige reisverzekeringen is dit belangrijk.

7.    Gezondheid. Regel je vaccinaties en eventuele malaria medicatie van te voren en vergeet je vaccinatie paspoort niet mee te nemen op reis. Koop ook wat kleine EHBO dingen als pleisters, verband, ontstekingsmiddel, deet etc. Kan handig zijn! En vergeet ook niet ORS en diarree remmers in te slaan.

8.    Maak van al de belangrijke papieren een kopie en/of scan ze in en stuur die op naar je eigen e-mail zodat je het altijd bij de hand hebt.

9.    Neem een extra SD kaart mee en een stick. Erg handig voor je foto’s.

10.  Maak een paklijst, dan weet je zeker dat je niks vergeet.

11. Iets super handigst om mee te nemen is een hoofd lamp op batterijen. Je kan die altijd en over gebruiken. Zo kan je ’s avonds voordat je gaat slapen nog even lekker je boek lezen als je onder je klamboe ligt, of kan je de "wc" vinden als de stroom weer eens is uitgevallen.

12.  Neem niet te veel mee. Je zal toch niet zoveel nodig hebben als je denk. Pak slim in. Tip lees goed over kledingvoorschriften in het land waar je heen gaat. Zeker voor vrouwen (maar ook voor mannen) raad ik dit aan. Ik vond het zelf prettig om te weten wat ze in Tanzania verwachten van je kleding. Als je respect hebt voor de cultuur, zelfs via kleding, zullen mensen veel opener naar je zijn en het erg waarderen als je er je best voor doet. Ik heb er zelfs een compliment over gehad in Tanzania!

13.  Koop een goede rugzak met flightbag.

14.  De aller belangrijkste tip:  ga met een open houding naar je land toe. Heb niet te veel verwachtingen dat je het land gaat verbeteren of kinderen perfect Engels gaat leren. Je gaat erheen voor je eigen ervaring. Misschien lukt het wel om één klein dingetje te veranderen of te weeg te brengen en dat is al heel veel. Dat moet denk ik je insteek zijn van je hulp. En heb respect voor mensen en wees niet bang voor hen en hun ‘andere’ cultuur. Als je een open houding hebt, zal je veel eerder door mensen benaderd worden en ze beter leren kennen.

15.  Last but no least GENIET ERVAN!

Cultuurshock

Op een cultuurshock kan je, jezelf denk ik niet echt voorbereiden. Je weet niet hoe je op dingen gaat reageren als je op reis bent. Zeker als je voor het eerst op reis gaat naar een land en cultuur die je niet kent. Ik denk wel dat lezen over je bestemming helpt. Het maakt het leuk, maar het bereid je ook een klein beetje voor op je bezoek. Wat ik erg fijn vond was dat er een filmpje werd vertoond bij mijn organisatie Vrijwillig Wereld Wijd voordat ik ging. In dit filmpje zag je het weeshuis en de omgeving en dat was erg zijn. Je had er dan een beeld bij en dat maakt alles net iets minder ‘eng’. Je kunt altijd aan je organisatie vragen of ze beeld materiaal hebben van het project of je kan vragen om een e-mail adres van iemand die er al geweest is. Dan kan je wat info uitwisselen en misschien wel foto’s. Als je dit fijn vindt zou ik het zeker doen. En misschien hou je er nog wel een leuk contact aan over.

Ik heb tijdens mijn reis niet echt een shock gehad, die kwam meer na mijn reis. Het wennen in Nederland vond ik  lastiger dan het verblijf in Tanzania. Je ziet dan pas echt de verschillen van een land als je weer terug ben ik in eigen omgeving. Wat hielp om hiermee om te gaan was om met mensen te praten. Mensen die ik tijdens de reis had leren kennen of mensen die een soortgelijke ervaring hadden meegemaakt. De verschillen tussen Nederland en Tanzania hebben me wel aan het denken gezet. We hebben het nog niet zo slecht hier. We moeten heel erg blij zijn met wat we hebben en hoe dingen hier gaan ( denk aan onderwijs, gezondheidzorg). De cultuurshock is denk ik nog niet eens zo slecht het zet je weer met beide benen op de grond. 

Ik hoop dat jullie er iets aan hebben. Mocht je nog vragen hebben over dingen mail me dan gerust. En voor iedereen die binnenkort op reis gaat, have fun! 

Selected Categories
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Connect & Continue
Blog of awmgoorsenberg
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
2
Promotions
JoHo Insurances - Expert internationale verzekeringen

Sta jij op het punt om je internationale droom waar te maken? JoHo Insurances ondersteunt je met advies op maat bij de belangrijkste administratieve keuzes rond verzekeringen.