Op de helft!

 

Dat je alle indrukken van hier moet verwerken, is helemaal waar! Ik had dit een beetje onderschat, maar jeetje wat gebeurt hier veel! De afgelopen 2 weken zijn omgevlogen en er is onwijs veel gebeurt!

We hebben eerst de Kampala tour gehad. Alleen de reis op zich was al heel indrukwekkend. Alles wat je onderweg tegenkomt, niet te beschrijven. Vele huisjes langs de kant van de weg en er is altijd wel wat te zien!

Ons was vertelt dat het op zondag altijd rustig is in Kampala, maar daar stonden we allemaal versteld van. Hoe was het dan als het druk was?! In Kampala hebben we een markt bezocht waar we heerlijk vers fruit hebben geproefd en waar wij, met een groep 24 blanke meiden, een gigantische attractie waren voor de mensen daar! Daarna zijn we naar de taxi parkeerplaats geweest waar het dus ook ‘rustig was’. Vervolgens door de smalle marktstraatjes gelopen waar iedereen je aan wilde raken en een praatje met je wilde maken.

De dag daarop zijn we dan eindelijk naar ons project gegaan! Onze groep is gesplitst in 2 groepen van 5. Wij hebben een huisje net buiten de community langs de ‘grote’ weg in Kabalongi. De mensen zijn hier super aardig en koken 3x per dag voor ons. Wel even wennen want alle 3 de maaltijden zijn best flink en vullen onwijs! Ugandees eten valt tot nu toe reuze mee. We eten hier veel eieren, Chapaties (pannenkoekjes), aardappelen, rijst, groente en af en toe echt Ugandees; Matoke (bananenpuree).

We hebben de eerste dag ook een introductie gehad over het project. Met de Boda Boda zijn we dwars door de community gereden om bij de school te komen. Indrukwekkend hoe iedereen daar leeft en hoe blij de kinderen zijn als ze je zien. Lwengo is een project die al bestond voor Be-More hier kwam. Het is opgezet om samen aan een betere toekomst te werken. Echt voor iedereen. Be-More ondersteurt het project eigenlijk alleen financieel en met vrijwilligers. Verder wordt heel veel door de projectbegeleiders daar bepaald. Die weten tenminste waar het echt nodig is.

De eerste werkweken zit er alweer op. We zijn al op de helft! ’s Ochtends doen we altijd wat zwaarder werk en ‘s middag iets lichter. Anders is het niet vol te houden in de warmte. In de ochtenden hebben we o.a. een afwasrek gemaakt. Dit is om de hygiëne een stuk beter te maken. Een afwasrek bestaat uit 4 palen, waar 2 verdiepingen opkomen waar ze afwas kunnen neerzetten. We hebben ook bakstenen voor een watertank gemaakt. Eerst zand met cement mengen, dan met water, en dat z’n 10 keer. Vervolgens steen voor steen persen in een speciaal apparaat. Heel zwaar, maar we hebben er ongeveer 100 gemaakt!

Ook hebben we de binnenkant van een watertank voorzien van een waterdichte laag. Eerst weer alle grondstoffen mengen en dan met z’n alle te tank in. Met een spateltje hebben we alles op muur gedaan. Soort van stuken. We hebben ook stoofovens gemaakt. Dit is vooral om brandstof te besparen. Door de stoof wordt de warmte veel beter benut en is er minder brandhout nodig om te kunnen koken.

In de middagen hebben we gespeeld met gehandicapte kinderen, mandjes gevlochten bij de vrouwenclub en hebben we de school geschilderd. We hebben ook een middag met de kinderen uit de buurt gevoetbald. Leuk om die kinderen zo ‘gelukkig’ te zien. Als je met ze speelt stralen ze helemaal!
Het is wel erg vermoeiend om hier te zijn. S’ochtends om 8 uur ontbijten, om vervolgens op pad te gaan en ’s avonds rond 9 uur/half 10 is het al bedtijd. Die nachtrust heb je ook echt wel nodig. Het aanpassen aan de cultuur en de manier waarop de mensen hier hun ding doen is ook best zwaar! Je weet hier eigenlijk nooit waar je aan toe bent. Soms moet je een uur wachten op vervoer, en soms is de planning helemaal omgegooid. Alles gaat hier ook op een rustiger tempo, terwijl wij wel willen aanpakken! Soms sta je ook met 4 man te kijken, hoe 2 andere iets aan het doen zijn. Niet effectief, maar heel normaal voor hier.

Verder is het hier super! Bananen, mango’s, avocado’s, jackfruit en grapefruit pluk je hier gewoon uit de tuin en alle mensen zijn super vriendelijk. Overal waar je komt ben je welkom en alle kinderen zwaaien. Het voelt erg speciaal om hier te zijn!

Afgelopen weekend was heel gaaf! We zijn op safari geweest en hebben onwijs veel wilde dieren gezien. Giraffes, olifanten, veel verschillende soorten herten, zwijnen, nijlpaarden, leeuwen en apen. We zijn ook bij de Murchison falls geweest en dat was echt heel indrukwekkend. Hopelijk volgend weekend wifi voor uitgebereider verslag en foto’s…

Bye Mzungus, see youu!

Follow the author: Annemiek
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: Annemiek
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]