LIYO

De volgende ochtend vertrokken we naar het eerste project, Liyo. Toen we aankwamen werden we hartelijk begroet door Liyo vrijwilligers en kleine kindjes van de school naast het Liyo gebouw. We begonnen met het zingen van het volkslied, dat van Nederland en dat van Malawi. Niemand was hierop voorbereid, we hadden het niet verwacht en waren dus verrast. Dat is waarschijnlijk ook een van de redenen waarom wij zo armzalig klonken vergeleken met de lokale mensen.

Na een speech kregen we het programma te horen en werden we ingedeeld in groepjes.

We gingen huisbezoeken doen, maar om bij het eerste huis te komen moesten we eerst een heel eind wandelen. Er was een gedeelte over een veld en een gedeelte door de bushbush, daarbij moesten we ook nog over een nogal onveilig ogende brug. We werden gewaarschuwd om op bepaalde planken niet te staan. Na de wandeling kwamen we aan bij de eerste woning. Het was de woning van de chief, de chief was een aardige vrouw. Ze was wat ouder, maar was nog steeds goed ter been. Dit vonden wij fijn om te horen. Hier heb ik ook mijn eerste beetje Chichewa uitgeprobeerd, het ging een beetje mis, maar werd wel op prijs gezet. Nadat we met de chief gesproken hadden gingen we door naar de volgende bewoning die we zouden bezoeken, dit keer was het minder ver lopen en ook niet door de bushbush. De vrouw die we bezochten was al rond de tachtig jaar oud. Ze had moeite om de eindje bij elkaar te komen, vooral omdat haar man was overleden en haar kinderen een eigen gezin hadden die ze moesten onderhouden. Je zag aan deze vrouw dat ze veel zorgen had. Helaas konden we op niet meer doen dan geven wat we voor haar hadden meegebracht. Hierna gingen we de laatste woning bezoeken, deze was ook niet zo ver wandelen. We moesten door een groepje huisjes voordat we bij het juiste huis aankwamen. We ontmoete daar een vrouw met haar dochter. De vrouw maakte deel uit van een van de supportgroepen voor mensen met HIV. Dat is een van de manieren waarop Liyo mensen probeert te helpen. De vrouw vertelde dat het op het moment wat beter met haar ging en dat ze inderdaad graag naar de supportgroep gaat. Het lastige voor deze vrouw is dat ze af en toe naar de dokter moet omdat ze met HIV vatbaarder is voor ziektes. Gelukkig heeft haar dochter hier geen last van.

’s Middags kregen we frietjes!!! Later hoorden we dat ze dit deden om ons thuis te laten voelen. Wat aardig!!

Daarna had ieder weer een eigen programma in groepjes.

Ik ging samen met Demi, Joëlla, Tinke en Karlijn. wij gingen naar de children’s corner. Wat het inhield? Spelen met kinderen om ze preventief van de straat te houden. We deden gezamenlijk spelletjes, terwijl we in een kring stonden en daarna konden we apart met kinderen spelen. De kinderen waren hartstikke lief en vroegen vaak in het Engels naar onze namen. Het was super!

 

Voor het ontbijt, de dag erna, hadden we afgesproken om om 7.20 uur te verzamelen. Wij als Nederlanders met onze Nederlandse cultuur waren allemaal stipt op tijd. Zij als Afrikanen met hun Afrikaanse cultuur kwamen om 7.45 uur precies op tijd. Eindelijk begrepen we wat iedereen bedoelde met Afrikaanse tijd. 60 minuten is geen één uur…

Na het ontbijt werden we weer opgedeeld in groepen.

Ik ging samen met Sam en Nina lesgeven. We moesten om beurten bordjes vasthouden met een afbeelding erop, daarbij moesten we de naam van de afbeelding opzeggen zodat de kinderen het na konden doen. In de pauze was het eigenlijk precies zoals de children’s corner, we gingen vooral spelletjes spelen. Alleen deze keer deden we ook een paar Nederlandse spelletjes, denk bijvoorbeeld aan Anne Maria koek koek. Het was een gezellige ochtend.

In de middag ging ik met een ander groepje een gewas bijwerken. We waren met 6 vrijwilligers en 2 begeleiders, samen moesten we het doen met 2 gieters en 1 schep om de grond mee om te ploegen. Het was vermoeiendwerk, maar het was wel interessant.

Follow the author: Loes Giesen
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: Loes Giesen
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]