Interview met Miley en Willy Smith

Als opdracht voor Wereldsupporter moesten we een lokaal leefijdsgenootje interviewen. Omdat we de privacy van de kinderen bovenaan moesten stellen hebben we ze zelf een schuilnaam laten kiezen. De twee meiden die we gingen interviewen hebben we leren kennen bij GAPA: Grandmothers Against Poverty and Aids. We noemen de meiden vanaf nu Miley (12 jaar) en Willy Smith (11 jaar). We stelden ze vragen over school, het aquarium, GAPA, Aids, over de vrijwilligers en we eindigden met de vraag of ze ons wat woordjes in het Xhosa wilden leren, dat is hun lokale taal. De meiden hebben waarschijnlijk een moeilijk prive leven, hierom hebben we niet te persoonlijke vragen gesteld. Omdat de meiden het toch wel eng vonden hebben we er meer een verhaaltje van gemaakt in plaats van alleen maar losse vragen stellen. Ook hebben we wat over onszelf verteld bij alle onderwerpen.

SCHOOL:

Miley gaat naar school tegenover GAPA dus ze kan na schooltijd gelijk door naar GAPA, waar ze dan middageten krijgt. Willy gaat naar een school genaamd 'Emperium' ze zegt dat dit aardig ver is vanaf GAPA, dus ze wordt elke dag heen gebracht met een busje.

Beide meiden beginnen om half 8 's ochtends. Miley is 10 voor 3 uit en Willy zit op school tot half 3.

We hebben ook naar een paar vakken gevraagd die ze op schoool krijgen: wiskunde, engels, xhosa, afrikaans, natuurkunde, sociale wetenschappen (dit gaat voornamelijk over emotionele mishandeling en emotionele misbruik), gym en cultuur.

AQUARIUM:

AfricanImpact (dat is de organisatie waarbij ik vrijwilligerswerk heb gedaan) gaat elke middag naar GAPA met vrijwilligers. Vlak voordat ik kwam zijn ze met een groep kinderen van GAPA naar het aquarium geweest. De kinderen die in Khayelitsha wonen zijn bijna nog nooit buiten de sloppenwijken geweest. Het was dus heel bijzonder dat AfricanImpact een trip voor ze had geregeld en dan ook nog een super leuke trip naar het aquarium. Willy was mee geweest en ze vond het geweldig. We vroegen naar dieren die ze had gezien: haaien, pinguins, kikkers en nog veel meer. De week na de trip naar het aquarium hadden we ook verschillende activiteiten gedaan m.b.t. het aquarium. Zoals een quiz met vragen over de dieren daar en ook verschillende knutselwerken en spelletjes.

GAPA:

Beide meiden gaan elke dag naar GAPA. Miley gaat vanaf haar tiende naar GAPA en Willy vanaf haar zesde. Ze vinden het heel leuk om hier elke dag heen te gaan. De oma's die GAPA hebben opgericht betekenen veel voor de meiden. Ze leren veel van de oma's, zoals niet onbeleefd en gemeen tegen andere mensen zijn. We vroegen de meiden of ze wisten waarom GAPA was opgericht, Willy vertelde dat er veel ongelukken zijn gebeurd met kinderen na schooltijd, daarom is het veiliger om naar GAPA te gaan.

AIDS:

Op een subtiele manier hebben we gevraagd of ze wisten wat Aids was. Het is nogal een gevoellig onderwerp. Ze wisten dat het een ziekte is dat zich verspreidt. Bij GAPA leren ze van de oma's wat Aids is en de oma's leren de kinderen ook wat levens vaardigeheden om Aids te voorkomen en tegen te gaan.

 

VRIJWILLIGERS:

We vroegen wat ze leuk vonden aan de vrijwilligers. Hun antwoord was nieuwe spelletjes en activiteiten leren. We vroegen verder wat ze dan het allerleukste vonden om te doen met ons. Miley vertelde dat ze 'GAPA Got Talent' heel leuk vond. Dat was een soort talentenjacht dat werd georganiseerd door de vrijwilligers, alle kinderen deden mee. Ook vind ze lezen super leuk. Willy vind vooral dansen en zingen leuk.

 

XHOSA WOORDJES:

Smile: ncuma

Laughing: hleka

I Love You: Ndiyakuthanda

Brain: Ingqondo

We hebben vervolgens deze woorden ook in het Nederlands verteld. Ze vonden het heel grappig en Nederlands was maar een rare taal volgens de meiden.

Uit de woorden die ze hebben gekozen om te ons te leren zie je hoe positief ze zijn. Ze hebben een super positieve instelling en zijn bijna altijd blij en vrolijk. Hier kunnen we nog heel wat van leren. Kleine dingen in het leven waarderen is zo belangrijk. 

Image
Follow the author: Annebolten
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: Annebolten
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]