Onder de indruk!
Vandaag en gister waren de eerste echte projectdagen. We gingen aan het werk bij een crèche voor kinderen tussen de 1 1/2 en de 4 jaar. Het idee was om de crèche een beetje op te fleuren door het te verven. Al snel was er het idee om ook het een en ander buiten te doen. Dingen zoals een hinkelbaan of iets dergelijks.
 
In een korte introductie hadden we de tijd om vragen te stellen over de crèche. De crèche is bedoeld voor kinderen uit de favela’s uit de buurt die thuis niet de mogelijkheid hebben een fatsoenlijk leven op te bouwen. De kinderen worden ‘s ochtends om 7.00 gebracht en worden weer opgehaald om 17.00. Ze krijgen, in tegenstelling tot thuis, goed te eten in de crèche. Helaas is er niet genoeg plek voor alle kinderen uit de aangelegen favela. Slechts 100 van de 600 kinderen, uit de leeftijdsgroep, kunnen worden ondergebracht in de crèche. De kinderen worden elk schooljaar door middel van loting geselecteerd. De gemeente betaald voor het eten voor de kinderen en de medewerkers. Ook het salaris van de medewerkers wordt betaald door de gemeente. Dit gaat echter wel allemaal via Ibiss, een organisatie die zich inzet voor het verbeteren van het leven in de favela’s. Deze organisatie heeft deze crèche ook geholpen op te zetten. Helaas loopt de gemeente een beetje achter met de betaling en aangezien alles wel betaald moet worden aan de crèche schiet Ibiss alles voor. De crèche heeft een overeenkomst met een aantal scholen dat de kinderen, als ze van de crèche afkomen, meteen door mogen naar school. Dit is echt goed geregeld vind ik.
 
Ik ben heel erg te spreken over de crèche en Ibiss. De samenwerking is heel goed en de kinderen zien er gelukkig uit. Wat me vooral opviel was dat de kinderen een hele goede discipline hebben. Ondanks dat ze heel gelukkig, actief en energiek zijn kunnen ze, op het moment dat dit moet van de begeleiders, rustig zijn en doen wat de begeleiders zeggen. De kinderen waren heel enthousiast ons te zien. We gaven ze high-fives, tilden ze op en meer speelse dingen.
 
Na de goedverzorgde lunch gingen we aan de slag met schilderen. Helaas konden we door het slechte weer niet buiten schilderen waardoor we de muren binnen heel mooi beschilderd hebben met dingen uit het dagelijks leven. Dingen waar de kinderen eventueel iets van zouden kunnen leren. Wij, met ons groepje, opperden het idee om een grote rups te maken met in elk deeltje een letter van het alfabet. Dit zou er leuk uitzien en de kinderen zouden het alfabet kunnen leren. Ik ga proberen straks wat foto’s van het resultaat op Facebook te posten. Het is, al zeg ik het zelf, heel goed gelukt. Niet alleen bij ons.. ook alle andere groepje hadden geweldige dingen gemaakt. Ook hiervan zal ik proberen wat foto’s te uploaden.
 
Na het opruimen hebben we de kinderen uit bed gehaald en ze waren in 2 woorden: LAAIEND ENTHOUSIAST. Iedereen tilde een van de kindjes op. Het jongetje dat ik optilde moest nog even wakker worden maar vervolgens was hij ook blij aan het springen en spelen. Na een groepsfoto en wat te drinken wensten we de directrice succes (in het Portugees:). Vervolgens zijn we terug gegaan naar het hostel. Met een goed gevoel omdat ik het gevoel heb nuttig te zijn geweest en omdat ik onder de indruk ben van de goede invloed die crèche op de kinderen heeft. Vandaar de titel van deze blog. Ga zo door!
 
We hadden nog een uurtje tot het eten dus hebben we een capoeira-les bezocht. Op de terugweg door de nauwe steegjes van de favela’s liepen we verkeerd en zagen we de armoede waarin de mensen leven. Nu wachten we op ons eten om vervolgens even in 2 groepen de afgelopen dagen te evalueren.
 
Morgen zijn we een groot deel van de dag aan het reizen naar het eiland Ilha-Grande waar we 1 dag door zullen brengen. Hopelijk zien we daar wat ongerepte natuur. Ik zal wel van alles vergeten zijn van alles wat ik wilde vertellen, maar dat komt vast nog wel een andere keer. Over een paar dagen zal ik weer even bloggen! Tchau!!
Follow the author: Jan van der Schot
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: Jan van der Schot
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]