een jaar later....

 

De hectiek als we de enorme boot afgaan, de klamme hitte en de vriendelijke mensen. Corsica doet me ergens wel denken aan Uganda, maar de gelijkenis is er natuurlijk alleen maar omdat ik hem graag wil zien. Als ik hier nu niet in de brandende zon van mijn uitzicht zat te genieten, waren mijn gedachten ongetwijfeld ook in Uganda geweest.

21 juli, dat betekent dat het alweer precies een jaar geleden is dat ik naar Uganda ging. Wat vliegt de tijd. ‘time flies when you’re having fun’ zou mijn moeder zeggen, daarna zou ik haar lachend aankijken en zeggen ‘time’s fun when you’re having flies’. En dat laatste klopt wel een beetje voor het afgelopen jaar, ik had vleugels. Of althans, zo voelde het. Ik vloog, huppelde, danste en sprong ik de afgelopen 365 dagen langs honderden mooie, ontroerende, grappige, moeilijke, opmerkelijke en onvergetelijke momenten. Natuurlijk waren er ook tegenslagen maar daar ging ik (vooral voor mijn doen) vrij makkelijk doorheen. Daar waar een vroeger een doemdenker was, begin ik daar steeds verder van af te wijken. Ik denk in oplossingen in plaats van problemen en ik ben oneindig gedreven omdat het gevoel dat ik de hele wereld aankan zich van me meester heeft gemaakt. Deze veranderingen waren er al toen ik amper een dag terug was, het viel mensen op. Mama vroeg zich hardop af hoelang het zou duren. En ikzelf stiekem ook. Nu, een jaar later durf ik voorzichtig te beweren dat ik veranderd ben. Het is bijna onmogelijk om niet in clichés te praten, maar Uganda heeft iets in mij ontketent dat me niet meer loslaat. Zowel in hoe ik me voel en hoe ik ben, als hoe ik in de wereld sta.  Ik voel me goed, enthousiast en oneindig gedreven de wereld te zien en een stukje beter te maken. Nog niet zo lang geleden zei iemand tegen me ‘Je kunt de wereld pas beter maken, als je zelf beter bent’ en dat klopt en daar werk ik aan. Echt beter kan ik niet worden, ik ben immers niet ziek. Maar ik streef ernaar een zo goed mogelijke versie van mezelf te zijn en dat vergt soms wat inspanning. Minder piekeren, aan mezelf denken en niet alles in mijn eentje op willen lossen. Allemaal eigenschappen die ik altijd als ‘een stukje van mezelf’ heb gezien en waar ik altijd van zei dat het er toch wel zou zijn. Afgelopen jaar heb ik ingezien dat het ook anders kan en daar timmer ik nu hard aan mijn weg.

Uganda heeft gezorgd voor inzichten die mijn leven rigoureus verandert hebben en waardoor ik mezelf steeds meer ga herkennen als de persoon die ik graag zou willen zijn. Maar het belangrijkste dat Uganda in mij verandert heeft is de ‘drive’ om de wereld met al haar mysterieuze gezichten te zien , de mooiste, bijzonderste en indrukwekkendste plekken op aarde te ontdekken, alle bijzondere en onbekende culturen te ervaren. Ik wil weten in welke wereld ik leef en er alles aan doen deze een klein beetje mooier te maken. En misschien heeft de wereld mij ook wel helemaal niet nodig (dat weet ik eigenlijk vrij zeker), maar heb ik de wereld wel heel erg nodig om mezelf te kunnen zijn.

De zilte zeelucht vult mijn longen. Mijn haren zijn zout van de woeste golven, mijn knieën kapot door de barre wandeltocht, achter me tsjirpen de krekels, de zon brandt in gezicht en de bladzijdes van het boek op mijn schoot vormen een waaier door het zachte briesje. Ik ben blij dat ik hier ben en het eiland doet me goed. Maar stiekem (zonder ondankbaar te zijn) zou ik liever in Uganda zijn. Nog een keer terug naar waar het allemaal begon, om vervolgens volop in galop de wereld te bestormen. Voor nu is Corsica even genoeg, of eigenlijk zal ik er wel genoegen mee moeten nemen. Maar ik kan mezelf niet meer stoppen, ooit ga ik de wereld zien. Ik heb heimwee, naar honderden plekken waar ik nog nooit ben geweest. Is dit nou wat men noemt, wanderlust.

 

 

(eigenlijk had dit bericht gisteren online moeten komen, maar het internet deed het niet... net Uganda zeg ;)  )

Content categories
Check all content related to:
Related content or attachment:
More contributions of WorldSupporter author: Jette Mes
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
627