Club CORASON en de Milleniumdoelen

Het is bijna het jaar 2015: het jaar waarin we 15 jaar geleden samen afgesproken hebben om te werken aan 8 doelstellingen die bijdragen aan een betere wereld - voor allen. Of we die zullen halen, dat is een beetje de vraag, maar dat er een hoop voortgang is geboekt, dat moge duidelijk zijn.

Vanuit cynische hoek hoor je vaak 'ach, al die projecten zijn maar druppeltjes op een gloeiende plaat', maar al die druppeltjes samen kunnen wel veranderen in een waterstroom en van grote betekenis zijn voor een bepaalde groep mensen. Daar, naar mijn mening, draait het om. Je kunt niet de hele wereld willen veranderen, maar wel je eigen wereld :) Hoe klein die ook moge zijn.

Op wat voor manier draagt mijn project (Club CORASON in Cusco) bij aan de Milleniumdoelen, en aan welke? Wat was mijn rol hierin tijdens mijn vrijwilligerswerk in Peru?

Club CORASON is een christelijk educatief centrum en een naschoolse opvang voor kinderen van 2 t/m 16 jaar in de arme buitenwijken van Cusco. Het is een initiatief van Pastor Americo Ramos, die met zijn gezin naast het project woont. De doelstellingen van het project zijn spiritueel, ecologisch, sociaal en cultureel van aard. Elke namiddag zijn de kinderen welkom op de club waar we activiteiten voor ze organiseren en ze helpen te ontwikkelen op educatief, fysiek en artistiek en spiritueel vlak. Veel kinderen die hier elke dag zijn komen uit gezinnen waar de ouder(s) voor vele uren op het werk is/zijn en vaak zijn er ook alcoholproblemen in het spel. 

Mijn taak als vrijwilliger was deze kinderen te helpen met hun huiswerk, Engelse les te geven, met ze te sporten, met ze knutselen en ze leerzame dingen over de wereld bij te brengen. En dat allemaal met enthousiasme, een glimlach, een knuffel en geduld.

Aan milleniumdoel 7 'Meer mensen leven in een duurzaam milieu' wordt veel aandacht besteed. Door middel van workshops wordt de kinderen duidelijk gemaakt dat ze op een verantwoordelijke en respectvolle manier met het milieu moeten omgaan. Toen ik er werkte, heb ik samen met andere vrijwilligers een thema-dag over recycling georganiseerd, waarbij we vanaf toen gingen werken met aparte afvalbakken: 1 voor plastic, 1 voor papier en 1 voor organisch afval. Daarna gingen we aan de slag met het verven en beplakken van gerecyclede waterflessen, die zo een bloemvaas of een pennenhouder werden. Ook is het project van plan een kleine plantenkwekerij op te zetten.

De kinderen op het project krijgen vaak geen adequate voeding thuis, waardoor ze bepaalde voedingsstoffen helemaal niet binnenkrijgen en andere voedingsstoffen juist te veel. Met als gevolg dat hun groei en gezondheid belemmerd wordt. Dit is bijvoorbeeld te zien aan hun lengte en aan de staat van hun gebit. Elke week probeert CORASON ze een fruithap te geven, zodat ze tenminste iets van vitaminen binnenkrijgen. Ook komt er om de zoveel tijd een tandarts naar het project, om het gebit van de kinderen te controleren en ze het belang van goede mondhygiene bij te brengen. Zo draagt het project dus ook bij aan milleniumdoel 1 'Halvering van armoede en extreme honger' en milleniumdoel 4 'Terugdringen van kindersterfte'. Dit laatste doel wordt ook bewerkstelligd door een grote nadruk op hygiene te plaatsen. De kinderen moeten vaak hun handen wassen na het buitenspelen voordat ze aan een activiteit beginnen. Zo wordt de kans verminderd dat ze bacterien oplopen en ziek worden. 

Er blijkt een correlatie te zijn tussen malnutritie (geen adequate voeding) en lage prestatie op school. Welke kant die correlatie ook op gaat, meer voor de hand liggend is dat geen adequate voeding lijdt tot lagere prestatie op school. Door de kinderen dus wel bepaalde essentiele voedingsstoffen te geven, kunnen ze beter presteren op school. En dat maakt weer verschil voor hun toekomst.

Aangezien club CORASON een educatief centrum is, dragen ze ook hun steentje bij aan milleniumdoel 2 'Alle kinderen naar school'. Niet in de zin dat ze daadwerkelijk een school zijn, maar de kinderen krijgen wel schoolspullen van het project wat via donaties binnenkomt, en ook helpen de vrijwilligers ze met hun huiswerk en geven we ze Engelse les. Het onderwijs in Peru is namelijk een groot probleem, waar de kwaliteit te wensen overlaat en het niveau van de leraren vaak niet hoog is. Het Engels niveau van de kinderen ligt niet erg hoog, hoewel kennis van deze taal voor hun toekomstperspectief erg waardevol is. Het is belangrijk de kinderen een goede onderwijsbasis voor de toekomst mee te geven, en hierin speelt Engelse les een belangrijke rol. De omgeving van Cusco is namelijk zeer toeristisch en velen zullen een baan vinden in de toeristische sector. 

Ik geloof dat ik zo een beeld heb kunnen schetsen van hoe club CORASON bijdraagt aan de Milleniumdoelen voor 2015 en wat mijn rol hierin was gedurende de 2 maanden dat ik er werkte.

Image
Follow the author: IngeM
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]