Auto-Poep-Rust

Daar zit je dan, in je eentje in een internetcafeetje in Sukabumi, met een toetsenbord waar de letters op getipp-ex't zijn. Alle auto's, scooters en tuk-tuks die op de straten hier rijden hoor je super duidelijk en zijn ongedempt. De laatste keer dat ik die drukte van de bewoonde wereld hoorde lijkt alweer zo lang geleden, iets meer dan een week om precies te zijn. Ondertussen is er al zo veel gebeurd, echt niet te geloven. 

Het begon in Jakarta, de ochtend dat we zouden vertrekken richting het park waar we 4 weken zouden verblijven. Een taxirit van ruim een uur naar het vliegveld waar we opgepikt zouden worden. Kut, verkeerde terminal, dan maar bellen dat we bij een ander terminal staan en hopen dat het op tijd doorgespeeld wordt naar onze chauffeur. Gelukkig was hij, een half uurtje later dan gepland, paraat om ons op te komen halen. 
Een ruim 6 uur durenden wilde taxirit was wat volgde. Mijn gevoelens tijdens die rit zijn niet heel moeilik uit te drukken: Doodsangsten, opluchting dat we niks geraakt hebben, verbluft door de uitzichten en kramp, heel veel kramp.. 
Toen we eindelijk op het park aangekomen waren was het alweer donker geworden en het eten stond al op ons te wachten, net als Lisa, Wiebren en Robin. Het eten hier is trouwens nooit verassend; altijd groenten, kip, ei of loempia en een grote bak rijst. We ontmoetten de anderen waar we mee samen gingen werken (Nederlanders: Josha, Inge. Fransman: Victor. En Duitsers: Torsten, Carola en Stephan. Daarnaast zijn er nog een aantal Indonesische keepers die voor de dieren zorgen en wat andere locals die ons eten maken en wassen.), na de kennismaking spraken we de volgende dag door (wij zijn vrij, heuuuu) en gingen we naar bed. 

De volgende dag veel gekaart met iedereen, en goed de jetlag uit kunnen slapen. 's Avonds een pokertoernooitje met zo veel roepiahs dat de bewaker die langskwam er bijna van flauwviel. De uiteindelijke winnaar had Victor moeten zijn, maar hij was moe en ging naar bed zonder het spel af te maken, dus was Torsten de gelukkigste. 
Woensdag, de eerste werkdag. Ik stond samen met de keepers Usup en Mul bij de makaken. Ik had tot voor kort bij god geen idee dat die beesten zoveel schijt konden produceren, maar goed, heel mijn kleren vies. Verder is het wel heel erg gaaf om met de makaken te werken, ze zijn namelijk bezig met het samensmelten van twee groepen. Makaken zijn heel erg gehecht aan groepen en hebben elkaar nodig om te overleven. 
Het werk op het park is verder geen hogere wiskunde hoor, veel hokken schoonmaken en voeden van de beesten. 's Ochtends ga je vaak met een machete de wilde jungle in om geschikte bladeren en takken te kappen die de dieren eten en gebruiken om nesten van te maken. Andere ochtenden ga je samen met de keepers het voedsel voor de dieren prepareren, dus bananen, mango's, papaya's, snakefruits enz. snijden. Daarna ga je met de keepers mee en begin je met hokken schoonmaken, waarna je alle dieren gaat voeren. Het is echt gaaf om zo dicht bij die dieren te zijn en dat je ze op een gegeven moment echt leert kennen. 

Oh ja, mijn dagen beginnen om 6:00 's ochtends met het ontbijt, want om 7 uur moet je bij het feedinghouse zijn om alles klaar te maken. Wat verder ook wel leuk is om te vermelden is dat de douche een grote bak ijskoud water is met een schepje zodat je het over je heen kan gooien, en de wc's zijn gaten in de grond. Ook zijn de muggen redelijk irritant en is het normaal dat je op letterlijk ieder moment van de dag beestjes ziet, voelt, hoort en soms ook proeft. 

Na de lunch begin je vaak met het voeren van de rest, daarna ga je extra werk doen. Dit houdt vaak in schoonmaken, ook zijn we bezig met het maken van kooien van bamboe en hout dat je zelf kapt uit de jungle en stukken gaas, of je moet hokken of muren gaan schilderen. Allemaal best prima om te doen eigenlijk. 
Om 4 uur ben je klaar met werken en dan ben je ook echt kapot. Om 4 uur begint er ook nog een shift bij de slow loris, dit zijn nachtdieren dus hebben ook hun verzorging 's avonds nodig. Als je zo'n slow loris dienst hebt begin je dus ook pas na de lunch met werken. 
De dieren die in het park te vinden zijn: Kasuari's, makaken, slow loris, arenden, krokodillen, gibbons, leafmonkeys, otters, luipaarden, panters, orang-oetans, sunbears, siamangs, pauwen, kakatoes, grondduiven en heel veel andere vogels. 
Het fijnste aan in het park zijn vind ik misschien nog wel de rust, even weg van de multimedia wereld en even heel moeilijk bereikbaar zijn. Het koud douchen en in een gat in de grond poepen is dan wel weer een bijkomend nadeel, maar goed.. 
Ik heb het super naar mijn zin hier, helaas is het over 16 dagen alweer voorbij hier en moeten we weer weg van het park. Dan begint mijn reis over Java pas! Dus ik heb nog heel wat nachtjes voor de boeg hier! 

Waarschijnlijk zal mijn volgende verslag pas in het nieuwe jaar komen en krijg ik hierna dus niet meer de kans om jullie allemaal een heel fijne kerst en een heel gelukkig nieuwjaar te wensen! Ik heb trouwens echt niet het idee dat het vanavond al kerstavond is hier, ik zit me hier een partij te zweten bij dik 30 graden.. Niet te geloven! 

Zometeen nog een eigen machete kopen en dan weer 2 uur hobbelpad voor de boeg terug naar Cikananga! 

Houdoe en bedankt! 
Joris 

Follow the author: joris311
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: joris311
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]