Millenniumdoelen en Ghana

De millenniumdoelen zijn voor mij bijna dagelijkse kost. In leerjaar 2 besteed ik ook aandacht aan deze doelen. Vooral bij het hoofdstuk arm en rijk gaan de leerlingen zelf aan de slag met deze doelen. We koppelen ze eerst aan de vier basisbehoefte (voedsel, huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs), daarna kiezen ze er een uit, die zij het belangrijkste vinden. Zo komt een discussie over de doelen op gang. De verkorte versie van de PowerPoint zit in de bijlage.

In leerjaar 3 moeten leerlingen een welvarend land met een ontwikkelingsland vergelijken aan de hand van de millenniumdoelen. Ze hebben dus zelf onderzoek moeten doen naar de omstandigheden in de landen. De opdracht zit in de bijlage.
Bij zowel leerjaar 2 en 3 maak ik gebruik van de millenniumdoelenatlas. httppublic://blog/dscn0338_0.jpgwww.millenniumdoelenatlas.nl/atlas/

Vandaag had ik een skypegesprek met wereldsupporter. Zij kwamen met het idee om de millenniumdoelen te koppelen aan mijn gemaakte reis naar Ghana. Piece a cake! Ik hoef de doelen niet eens op te zoeken. 5 jaar geleden heb ik ze ook gebruikt toen ik ontwikkelingswerk in India heb gedaan.

Als ik een millenniumdoel zou moeten kiezen dat het beste bij mijn reis naar Ghana past, dan kies ik voor het doel dat alle kinderen naar school gaan in 2015. Dit past ook enorm goed bij mijn project, omdat ik kinderen tussen de 9 en 12 jaar les heb gegeven die nog nooit naar school zijn geweest. Ze hadden allemaal hun eigen problemen. Veel meisjes die er zaten, mochten niet naar school. De moeder had een nieuwe man en die accepteerde het meisje niet als hun echte dochter. Dus mocht ze ook niet naar school. De organisatie heeft het gezin zo ver gekregen dat ze toch mocht gaan (kosteloos). Een gevolg was wel dat de kinderen bij een familielid moesten gaan wonen. Als ze een jaar op de school hadden gezeten, waar ik 4 weken lesgegeven heb, mochten ze instromen op een reguliere basisschool in groep 3. Daar zaten ze dus soms met kinderen van 6 jaar in de klas. Maar naar school konden ze!!

Het is zo belangrijk dat kinderen naar school gaan. Daar wordt kennis opgedaan van tal van zaken. Zonder onderwijs, kun je geen opleiding gaan volgen en nooit een goede baan krijgen. Dat betekent dat je waarschijnlijk ook niet genoeg geld verdient om een goed leven te leiden. Gelukkig zijn er projecten die ervoor zorgen dat kinderen wel naar school kunnen. Ik ben blij dat ik met eigen ogen heb kunnen zien dat het geld dat mensen (en ikzelf) in het project hebben gestoken goed is aangekomen. Laatst heb ik nog een nieuwsbrief gekregen waarin stond hoe het nu met de kinderen gaat. Ze zijn bijna allemaal naar het reguliere basisonderwijs kunnen gaan. Degene die het nog niet is gelukt, mogen het jaar nog eens overdoen en het volgend jaar proberen! De millenniumdoelen worden zo stapje voor stapje behaald.

Related resources on WorldSupporter: 
Image
Follow the author: anoukjacobs
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]