Fair trade (part 2) kerst-editie

Vaak vragen mensen zich af wat ze kunnen doen om de wereld te verbeteren. Vaak denken ze veels te grootschalig. Een reis naar de andere kant van de wereld om vervolgens in een ontwikkelingsland vrijwilligerswerk te doen. Voor sommigen een droom, voor sommigen een nachtmerrie. Sommigen zijn nog te jong en sommigen moeten hiervoor nog een paar jaartjes sparen. Het is goed om de wereld een stukje beter te willen maken en het makkelijkste om daarmee te beginnen is bij iets wat je bijna iedere week doet, wat nodig is om te leven en waar je bijna niet bij nadenkt: BOODSCHAPPEN DOEN! Jawel, sta je in de albertheijn, de Jumbo bij de C1000, Hoogvliet, Dirk, Plus of waar dan ook. GO FAIRTRADE! Een van de simpelste oplossingen om vanuit je eigen veilige thuishaven de wereld al een klein stukje te verbeteren en vaak zijn de producten ook nog eens lekkerder!

In mijn blog zal ik een paar keer een product aanprijzen waar ik helemaal achter sta. Vandaag product 2.

Dames en Heren, Fijne kerstdagen en een alvast een gelukkig nieuwjaar!
Het is alweer een tijdje geleden dat ik mijn eerste product aanraadde maar door tentamen stress kwam het er eventjes niet van. Nu met de kerst heb ik gelukkig niets anders te doen dan eten, slapen en drinken, waar ik me dan ook graag aan over geef.
Deze dagen brengen me wel aan het denken. We eten en drinken maar, consumeren totdat we erbij neervallen. Laten we dan ook even nadenken over WAT we precies consumeren.
Allemaal weten we natuurlijk dat het belangrijkste van zo'n feestmaal de sfeer en de smaken zijn en de mensen met wie je het deelt.
Omdat mijn moeder dit jaar weer in Vietnam zit (zie mijn andere blog) vier ik dit jaar de feestdagen met mijn ooms en tantes. Super gezellig! maar ik heb me wel even bemoeit met het toetje. Ijs - daar zijn we in onze familie dol op! dus ook met kerst: IJS!!

daarom vandaag deze tweede blok over het lekkerste toetje van heel de supermarkt:

BEN & JERRY'S ICE-CREAM

Ben & Jerry's heeft sinds de jaren '80 een sociaal inkoop beleid. Van koffie tot cacao, zetten ze zich in voor duurzaamheid op de lange termijn. Door roomijs te maken met Fairtrade ingrediënten geloven zij dat ze een belangrijke bijdrage leveren aan deze missie.
Ben & Jerry's doen het dubbelgoed, ze maken ontzettend lekkere ijssmaken en maken ook nog een goede deal voor boeren in ontwikkelingslanden. Ben & Jerry's ice-cream staan voor een aantal verschillende missies:

Sociale missie: Ben & Jerry's erkent de centrale rol van het bedrijfsleven in de samenleving en initieert in haar bedrijfsvoering innovatieve manieren die de kwaliteit van leven, lokaal, nationaal en internationaal, verbetert.

Product missie: Het maken, distribueren en verkopen van ijs en euforische creaties van de hoogste kwaliteit, een doorlopende betrokkenheid bij het toevoegen van gezonde, natuurlijke ingrediënten en het promoten van een respectvolle bedrijfsvoering die de aarde en het milieu respecteren.

Economische missie: het bedrijf op een duurzame financiële basis laten groeien, waarde vergroten voor hun aandeelhouders en het uitbreiden van mogelijkheden om de ontwikkeling en groei van hun medewerkers te waarborgen.

Bij Ben & Jerry’s draait het om het maken van het beste ijs op de aardigste manier. Het bedrijf is gebouwd op, en toegewijd aan het duurzame concept van gedeelde welvaart zoals die in onze driedelige missie naar voren komt.
Aan deze missie ligt een toewijding ten grondslag om op creatieve wijze alle drie de delen van onze missie toe te passen. Tegelijk zorgen ze dat we een diep respect voor mensen binnen en buiten onze organisatie, en de gemeenschappen waar ze deel van uit maken, hoog in het vaandel houden.

Ben & Jerry's is niet alleen goed, maar ook verschrikkelijk lekker! als echte expert kan ik je vertellen dat geen enkel ander ijs in de supermarkt de Ben & Jerry's unieke smaak heeft weten na te maken, hoe hard ze het ook proberen.
Je kan de volgende smaken proeven:

Ben & Jerry's core:
- Blondie Brownie
- Dough-ble whammy
- Karamel sutra
- Peanut butter me up

Ben & Jerry's ice-cream:
- Baked Alaska
- Caramel chew chew
- Chocolate fudge brownie
- Chunky monkey
- Cookie dough
- Peanut butter cup
- Phish Phood
- Strawberry cheesecake
- Fairly nuts
- Half Baked
- New York super fudge chunk

en naar eigen zeggen, de strawberry cheesecake & chocolade fudge brownie: onbeschrijfelijk lekker!!

Het is niet zo vreemd om te zeggen dat als je de Chocolate Fudge Brownie-ijs eet, je eigenlijk aan het strijden bent voor sociale en economische rechtvaardigheid. Dat komt omdat de brownies uit een bakkerij in Yonkers in New York komen. Deze bakkerij heeft als missie werkgelegenheid en ondersteunende diensten te verstrekken aan voormalig dak - en thuislozen en mensen met een laag inkomen en hun families.

Het grappige aan dit verhaal is dat al in 1988 plaatsen Ben & Jerry hun eerste bestelling bij Greyston voor een paar ton brownies, wat voor hun een kleine order was. Voor Greyston was het een gigantische opdracht, waardoor hun hele systeem spaak liep. Ze konden de brownies niet snel genoeg invriezen en tegen de tijd dat ze bij de Ben & Jerry fabriek aankwamen, waren ze samengeklonterd tot blokken brownie van 25 kilo waar we eigenlijk niets meer mee konden beginnen. Uiteindelijk creëerden Ben & Jerry een volledig nieuwe smaak waarin ze gebroken stukjes brownie gebruikten die overbleven wanneer de grote brownieblokken in stukken werden gebroken. De smaak kreeg de toepasselijke naam ‘Chocolate Fudge Brownie’. Vandaag de dag is het wereldwijd een van de populairste smaken. En hoe kan het ook anders, brownie, chocolade, heaven in ice-cream!

Mede-oprichter Jerry Greenfield zei:
'Fairtrade gaat over het zorgen dat mensen een eerlijk deel van de opbrengst krijgen. Het hele Fairtrade concept is de kern van onze waarden en ons gevoel van wat goed en slecht is. Niemand wil immers iets kopen dat gemaakt is door de uitbuiting van iemand anders.'

Een prachtige uitspraak, waar ik het als wereldsupporter natuurlijk zeer mee eens ben. Je betaald dan misschien wel bijna 5 euro voor een beker ijs, maar je support een eerlijke handel en geniet van de meest heerlijke smaken, meer wil je toch niet?! helemaal een prachtige gedachte voor kerstmis.

Daarnaast gebruiken Ben & Jerry ook vrije uitloop eieren in hun ijs. De kippen hebben toegang tot schoon water en voldoende ruimte voor normaal scharrelgedrag. Ook zijn ze begonnen met het opvangen van de extra kosten voor de ‘vrije uitloop eieren’. Ze hebben de eierboeren de kans gegeven voldoende uit te breiden om zo aan hun vraag te kunnen voldoen.

Ben & Jerry willen een tevreden planeet, tevreden kippen, maar ook tevreden boeren en koeien. Met hun Caring Dairy-programma hebben ze boeren over de hele wereld geholpen om bewust te werken via duurzame praktijken.
Het Caring Dairy-programma biedt boeren in de Verenigde Staten en Europa een manier om zich te meten op 11 duurzaamheidsfactoren op hun boerderijen. De elf duurzaamheidsfactoren die worden gemeten zijn:
- vruchtbaarheid & gezondheid voor grond - beheer van plagen - energie - lokale economie - dieren welzijn - water- biodiversiteit -
bodemverlies- voedingsstoffen - boerderijbeheer- menselijk kapitaal -
Tijdens het Caring Dairy-programma worden boeren jaarlijks op de 11 categorieën beoordeeld op een schaal van 0-33. ROOD staat voor een score van 0 tot 10, wat betekent dat een boerderij op dat gebied moet verbeteren. GEEL staat voor een score van 11-21, wat betekent dat een aantal gebieden verbeterd kunnen worden, en GROEN staat voor een score van 22-33, wat betekent dat de boerderij goede kennis van zaken heeft.

Naast het feit dat Ben & Jerry je willen stimuleren tot goede consumptie, moedigen ze ook jonge duurzame ondernemers aan in Europa. Vorig jaar hebben ze bijvoorbeeld een wedstrijd georganiseerd voor degenen met het meest briljantste duurzaamste idee.
Ook vragen ze je om een petitie te tekenen voor betere leefomgevingen voor koeien. Ze hebben het Supporting Better Dairy coalition opgezet samen met the World Society for the Protection of Animals (WSPA), welke zich inzetten voor beter leefomgeving van koeien.

Ook maken ze zich druk om het milieu en zetten ze zich in voor een betere wereld. Zo bekommeren ze zich om de opwarming van de aarde, papier, afval, schoneren & groenere vriezers.

Het mooiste aan Ben & Jerry vind ik niet allen de producten maar ook de instelling.
Geluk is een instelling, een filosofie, en een manier van leven. Het hoort bij alles wat ze doen. Daarom werken ze met melkveehouderijen over de hele wereld, om te zorgen dat de ingrediënten van het ijs ook met liefde gemaakt is.

Dus, niet meer twijfelen, bij de volgende toetjes inkoop:
Ben & Jerry's ice-cream!!

Related resources on WorldSupporter: 
Image
Follow the author: Renee
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]