Uitgangsvragen hoofdstuk:
- Welke type interventie is het meest effectief voor welke leeftijdsgroep? Welke interventies zijn in welke behandelsetting het meeste geëigend?
- Hoe kunnen jeugdprofessionals het gezin en de school ondersteunen bij farmacotherapie?
Stapsgewijze aanpak ADHD: behandeling begint altijd met psycho-educatie. Daarnaast kan oudertraining en/of leerkrachttraining de omgeving optimaliseren bij kinderen jonger dan zes jaar. Wanneer dit niet effectief genoeg is, komt er een intensievere vorm van training (bijv. thuisbehandeling) + overwegen doorverwijzing jeugd-GGZ. Bij jeugdigen vanaf 8 jaar kan individuele cognitieve gedragstherapie (zelfregulatie en impulscontrole etc.) gebruikt worden. Wanneer na psycho-educatie en optimaliseren van omgeving toch problemen blijven, kan er sociale vaardigheidstraining volgen.
Behandeling ADHD: medicatie, psycho-eductie, psychosociale interventies
Medicatie
Alleen gegeven aan jeugdigen vanaf 6 jaar bij wie de ADHD-symptomen ernstige beperkingen geven of bij wie psychosociale interventies onvoldoende effect hebben.
- Therapietrouw: overeenstemming tussen behandelaar die medicatie voorschrijft, de jeugdige en de ouders is een voorwaarde voor therapietrouw, ofwel trouw zijn aan een behandeling met medicatie.
Psycho-educatie
In psycho-educatie wordt informatie over ADHD en behandelmogelijkheden gegeven. De volgende onderwerpen moeten aan bod komen:
- Wat is ADHD (DSM-5)?
- ADHD is geen verklarende, maar beschrijvende diagnose
- Onderscheid tussen ernst ADHD en consequenties daarvan voor behandelbeleid
- Stand van zaken in onderzoek naar oorzaken ADHD
- Frequentie ADHD
- Comorbiditeit
- Beloop en prognose
- Gevolgen ADHD voor functioneren
- Behandelmogelijkheden (en effectiviteit)
Voorwaarden: voorlichting op maat geven, goed inleven, begripvol en respectvol luisteren, aansluiten bij de kennis en taal die ouders/beroepsopvoeders hebben.
Wetenschappelijke onderbouwing: onderzoek onderstreept de positieve rol van psycho-educatie en andere educatieve interventies bij gezinnen en leerkrachten.
Ouder- en ouder-kindinterventies
Oudertraining
- Behandeling van eerste keus voor kinderen jonger dan zes jaar en voor jeugdigen vanaf zes jaar met lichte tot matige ADHD.
- Inhoud: ouders leren gedragstherapeutische vaardigheden die zij in de opvoeding van hun kind met ADHD kunnen toepassen. Ouders leren antecedenten en gevolgen van gedrag te herkennen en beïnvloeden, en probleemgedrag te monitoren.
- Eisen:
- Programma is gestructureerd, geprotocolleerd en inhoudelijk gebaseerd op sociale leertheorie.
- Gericht op verbetering ouder-kindrelatie
- Minimaal acht zittingen
- Ouders hebben eigen individuele doelen
- Rollenspel en huiswerkopdrachten
- Goed getrainde professionals
- Handleiding, aandacht voor bewaking behandelintegriteit
- Beschikbare programma’s
- Wetenschappelijke onderbouwing: korte termijn positieve effecten op afname van ADHD-symptomen, gedragsproblemen en internaliserende problemen. Ook positieve effecten op ouders zelf en leidt tot verbeteringen in opvoedgedrag.
Gezinsinterventies
- Gezinsinterventies zijn niet specifiek voor de doelgroep jeugdigen met ADHD ontwikkeld, maar veelal voor multi-probleemgezinnen of voor de bredere groep jeugdigen met gedragsproblemen.
- Beschikbare programma’s
- Afgeraden wordt om gezinsinterventies als eerste stap in de behandeling aan te bieden, zonder dat een goed onderbouwd oudertrainingsprogramma als eerste is geprobeerd. Er is geen bewijs voor de werkzaamheid van gezinsinterventies > goed monitoren.
- Betrekken broertjes en zusjes: goede voorlichting waardoor bij broertjes/zusjes begrip ontstaat voor problemen van jeugdige, kan het nodige bijdragen.
School- en leerkrachtinterventies
- Gedragsinterventies in de school bestaan uit het trainen van leerkrachten gericht op het verbeteren van de werkhouding en het taakgerichte gedrag van de jeugdige en op het terugdringen van storend gedrag van de jeugdige.
- Gedragstherapeutische methodieken: ADHD psycho-educatie, klassenmanagement (ABC-schema), puntensysteem (beloningssysteem), Goed-Gedrag-Kaart (thuis belonen), time-out in de klas.
- Beschikbare programma’s
- Aandachtspunten: meerdere methodieken tegelijk gebruiken is effectiever. Beloningssystemen moeten consequent gebruikt worden.
- Schoolbrede programma’s: de interventie wordt toegepast over de hele school (dus niet alleen in de klas).
Gelaagd programma: interventies gericht op alle kinderen (eerste laag), op risicokinderen (tweede laag), en op leerlingen met hoog risicogedrag (de derde laag).
Interventies voor jeugdige zelf
Cognitieve gedragstherapie gericht op impulscontrole en zelfregulatie
- Gericht op versterken van impulscontrole en zelfregulatievaardigheden, het verbeteren van sociale vaardigheden en op het leren plannen en organiseren van huis- en schoolwerk.
- Beschikbare programma’s
- Wetenschappelijke onderbouwing: niet bewezen werkzaam!
Sociale vaardigheidstraining
- Sociale vaardigheden leren
- Beschikbare programma’s
- Wetenschappelijke onderbouwing: onvoldoende gebleken dat de sociale vaardigheidstraining effectief is.
Planning- en organisatietrainingen
- Behandelprogramma’s waarin jeugdigen met ADHD leren plannen en organiseren kunnen het schoolfunctioneren van de jeugdige verbeteren.
- Beschikbare programma’s
- Wetenschappelijke onderbouwing: te weinig onderzoek dat de effectiviteit van deze trainingen aantoont.
Combinatiebehandeling
- Naast de kind-ouder combinatie zijn ook de kind-school en ouder-leerkracht combinatiebehandeling belangrijk. Dit betekent een geïntegreerde behandeling gericht op de thuissituatie en de schoolsituatie.
- Wetenschappelijke onderbouwing: gunstige effecten op organisatievaardigheden, het maken van huiswerk, sociale vaardigheden en aandachtsproblemen. Ook verbetering relatie thuis en school.
- Beschikbare programma’s
Residentiële interventies
- Het dagelijks opvoedend handelen op de leefgroep is van belang.
- Daarnaast moet de jeugdprofessional interventies inzetten die specifiek gericht zijn op het aanpakken van ADHD. Ook worden programma’s gebruikt die niet specifiek gericht zijn op ADHD, maar die door praktijkexperts wel als zinvol worden beoordeeld.
Overige interventies
- (neuro)cognitieve interventies
- Neurofeedback: ADHD-gedrag veroorzaakt door afwijkend patroon van hersengolven. Neurofeedback training: hersengolfactiviteit wordt omgezet in beelden, geluiden of trillingen (=feedback) > via operante conditionering eigen hersenactiviteit beïnvloeden.
- Cognitieve trainingen: ADHD-gedrag veroorzaakt door gebrekkige executieve functies zoals werkgeheugen en inhibitie. Men gaat er vanuit dat neuronale structuren voor executieve functies beïnvloed kunnen worden door intensieve herhaling, oefening en feedback.
- Dieetinterventies: ADHD symptomen worden veroorzaakt/verergerd door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen of bepaalde stoffen in het voedsel veroorzaken/verergeren ADHD symptomen.
- Mindfulnesstraining: bewustzijn van het moment vergroten en automatisch reageren verminderen.
- Psychomotorische- en speltheorie: vooral toegepast wanneer cognitieve gedragstherapie niet past bij leeftijd of problematiek van jeugdige, of wanneer gedragstherapie niet de gewenste effecten heeft.
H5 Het pedagogisch klimaat op school en in de behandelgroep
Een voorspelbare en stimulerende (groeps)omgeving
Voor het creëren van een voorspelbare en stimulerende omgeving zijn minimaal twee aspecten van belang:
- Een positief opvoedingsklimaat
Sensitieve responsiviteit van opvoeders: respectvol, geïnteresseerd, accepterend, empathisch en betrokken met jeugdigen omgaan; rekening houden met beperkingen; oog hebben voor behoeften en capaciteiten; beschikbaar en betrouwbaar zijn. Deze sensitieve houding maakt het voor jeugdigen makkelijker om te vertrouwen, toegankelijkheid en bereikbaarheid van de opvoeder te ervaren.
- Gedragsbeïnvloeding
Leertheorie: gedrag wordt beïnvloed door wat eraan voorafgaat (antecedenten) en door wat erop volgt (consequenties).
- Antecedente technieken zijn vooral belangrijk om jeugdigen met ADHD te ondersteunen in hun executieve functieproblemen en de kans op gewenst gedrag te vergroten. Consequente technieken grijpen vooral in op de motivationele problemen.
Antecedenten van gedrag beïnvloeden
- Voorspelbaar maken van de omgeving, dagelijkse routine en regels > makkelijker voor de jeugdige om gedrag te laten zien dat past bij zijn ontwikkelingstaken.
- Heldere en duidelijke instructies
- Corrigerende instructies
- Prompting (uitlokken van bepaald adequaat gedrag d.m.v. extra stimuli, hulpsignalen of hints).
- In stapjes instrueren, eerst zelf voordoen, en de jeugdige meerdere keren laten oefenen.
Consequenties van gedrag beïnvloeden
- Bekrachtiging: reacties en gevolgen op gedrag die voor de jeugdige positief zijn. Bekrachtiging werkt beter dan negatieve reacties. Het effect van bekrachtiging is het grootst wanneer de opvoeder zeer frequent en onmiddellijk volgend op het gedrag bekrachtigt en daarbij bovendien voldoende aantrekkelijke bekrachtigers en afwisseling in bekrachtigers heeft.
- Sociale bekrachtiging
- Algemene complimenten
- Gerichte complimenten: concrete gedrag wordt benoemd
- Gericht compliment met uitleg over voordelen van gedrag
- Bekrachtigen van positief gedrag van een andere jeugdige (observerend leren)
- Bekrachtiging met activiteiten
- Materiële bekrachtiging (kan sociale bekrachtiging niet vervangen: deze moet altijd samengaan met materiële bekrachtiging)
- Sociale bekrachtiging
- Bekrachtiging: reacties en gevolgen op gedrag die voor de jeugdige positief zijn. Bekrachtiging werkt beter dan negatieve reacties. Het effect van bekrachtiging is het grootst wanneer de opvoeder zeer frequent en onmiddellijk volgend op het gedrag bekrachtigt en daarbij bovendien voldoende aantrekkelijke bekrachtigers en afwisseling in bekrachtigers heeft.
Reageren op gedrag: uitdoven van ongewenst gedrag
- Negeren: jeugdige krijgt geen aandacht wanneer hij storend gedrag laat zien. Al het lichamelijke, verbale en visuele contact wordt verbroken.
- Time-out/apart zetten
- Straffen: een van de minst effectieve technieken.
Aandachtspunten bij de uitvoering van opvoedingstechnieken
- Het (be)handelingsplan van de individuele jeugdige bekijken: aanpak per jeugdige verschilt.
- Lastig om consequent te bekrachtigen.
- Specifieke vaardigheden om oog te hebben voor leermomenten van individuele jeugdigen in een druk gezin, een volle schoolklas, of een onrustige behandelgroep.
Samenwerking tussen ouders en beroepsopvoeders
- Ouders van de jeugdige moeten tijdig, frequent en consequent en in iedere fase betrokken worden, tenzij dit echt niet mogelijk is.
- Zodra een jeugdige daar aan toe is en/of de leeftijd dit vereist wordt de jeugdige zelf betrokken in de samenwerking. Zij hebben recht op informatie die over hen wordt uitgewisseld.
- Communicatie moet niet beperkt worden tot het bespreken van problemen en stagnaties, maar ook over zaken die goed gaan en positieve ontwikkelingen.
Samenwerking tussen school en jeugdprofessionals
Inzet van de jeugdprofessional bij schoolverzuim
- De samenwerking tussen jeugdprofessionals, school en ouders is in verschillende fasen van de zorg bij thuiszitters belangrijk: de onderzoeksfase, het opstellen van een plan, de uitvoering ervan en de evaluatie van de hulp.
- Wanneer een jeugdige niet meer naar school gaat, is in de regel ook de leerplichtambtenaar ingelicht en actief betrokken.
Inzet van de jeugdprofessional bij leerlingen in (semi)residentiële voorzieningen
- ‘één systeem, één plan, één regisseur’: jeugdprofessionals, ouders, jeugdige en school werken samen, vanuit één dossier, aan een gezamenlijke ondersteuningsplan.
Ondersteuningsstructuur in en om de school
- Multidisciplinair overleg (MDO): scholen werken samen met onder andere jeugdprofessionals.
- Schoolmaatschappelijk werk (SMW): specifieke kennis op het gebied van gedrags-, ontwikkelings- en opvoedingsproblemen en zet deskundigen in om de problemen aan te pakken.
- Regulier onderwijs met ambulante begeleiding of speciaal onderwijs
- Onderwijsconsulent: bemiddelen en adviseren bij individuele problemen rond de toelating van geïndiceerde leerlingen (zorgleerlingen) op basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs.
- Reboundvoorzieningen: de leerling volgt een programma waarin onderwijs en gedragsbeïnvloeding centraal staan, met het doel zo snel mogelijk terug te keren in het reguliere onderwijs.
Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>
Behandeling - Artikelen - Universiteit Utrecht
- Indiceren in dialoog - Bartelink - Universiteit Utrecht
- NVO Interventies - Universiteit Utrecht
- Mapping evidence-based treatments for children and adolescents: application of the distillation and matching model to 615 treatments from 322 randomized trials - Chorpita - Universiteit Utrecht
- Leerprincipes, symbolen en terminologie - Cladder - Universiteit Utrecht
- Evidence-based werken in de Jeugd-GGZ - De Graaf - Universiteit Utrecht
- Integrative treatment in persons with intellectual disability and mental health problems - Dosen - Universiteit Utrecht
- Family therapy for child and adolescent eating disorders: A critical review - Jewell - Universiteit Utrecht
- Conceptual models and their relevance to assessment and intervention - Johnson et al. - Universiteit Utrecht
- Meta-analysis of therapeutic relationship variables in youth and family therapy: The evidence for different relationship variables in the child and adolescent treatment outcome literature - Karver - Universiteit Utrecht
- Mathematics interventions for children with special educational needs - Kroesbergen - Universiteit Utrecht
- Oplossingsgericht Perspectief - Le FEvere de Ten Hove - Universiteit Utrecht
- Perceptions of the first family counseling session: why families come back - McAdams - Universiteit Utrecht
- Interactief perspectief - Pijnenburg - Universiteit Utrecht
- Gedragstherapie bij kinderen en jeugdigen - Prins - Universiteit Utrecht
- Leerstoornissen: dyslexie en dyscalculie - Ruijssenaars - Universiteit Utrecht
- Meta-analysis of therapeutic relationship variables in youth and family therapy: The evidence for different relationship variables in the child and adolescent treatment outcome literature - Karver - Universiteit Utrecht
- Wat is praktijkgestuurd effect? - Veerman - Universiteit Utrecht
- Regulatieve cyclus - Tak - Universiteit Utrecht
- Dyslexie: diagnostiek en behandeling - Van der Leij - Universiteit Utrecht
- Testing standard and modular designs for psychotherapy treating depression, anxiety, and conduct problems in youth - Weisz - Universiteit Utrecht
- Algemeen en specifiek werkzame factoren in de jeugdzorg; Stand van discussie - Yperen - Universiteit Utrecht
- Training emotional intelligence related to treatment skills of staff working with clients with intellectual disabilities and challenging behavior - Zijlmans - Universiteit Utrecht
Contributions: posts
Spotlight: topics
Behandeling - Artikelen - Universiteit Utrecht
Artikelen bij het vak 'Behandeling' 2019-2010.
Online access to all summaries, study notes en practice exams
- Check out: Register with JoHo WorldSupporter: starting page (EN)
- Check out: Aanmelden bij JoHo WorldSupporter - startpagina (NL)
How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?
- For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
- For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
- For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
- For compiling your own materials and contributions with relevant study help
- For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.
Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter
There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.
- Use the summaries home pages for your study or field of study
- Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
- Use and follow your (study) organization
- by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
- this option is only available through partner organizations
- Check or follow authors or other WorldSupporters
- Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
- Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies
Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?
- Check out: Why and how to add a WorldSupporter contributions
- JoHo members: JoHo WorldSupporter members can share content directly and have access to all content: Join JoHo and become a JoHo member
- Non-members: When you are not a member you do not have full access, but if you want to share your own content with others you can fill out the contact form
Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance
Main summaries home pages:
- Business organization and economics - Communication and marketing -International relations and international organizations - IT, logistics and technology - Law and administration - Leisure, sports and tourism - Medicine and healthcare - Pedagogy and educational science - Psychology and behavioral sciences - Society, culture and arts - Statistics and research
- Summaries: the best textbooks summarized per field of study
- Summaries: the best scientific articles summarized per field of study
- Summaries: the best definitions, descriptions and lists of terms per field of study
- Exams: home page for exams, exam tips and study tips
Main study fields:
Business organization and economics, Communication & Marketing, Education & Pedagogic Sciences, International Relations and Politics, IT and Technology, Law & Administration, Medicine & Health Care, Nature & Environmental Sciences, Psychology and behavioral sciences, Science and academic Research, Society & Culture, Tourisme & Sports
Main study fields NL:
- Studies: Bedrijfskunde en economie, communicatie en marketing, geneeskunde en gezondheidszorg, internationale studies en betrekkingen, IT, Logistiek en technologie, maatschappij, cultuur en sociale studies, pedagogiek en onderwijskunde, rechten en bestuurskunde, statistiek, onderzoeksmethoden en SPSS
- Studie instellingen: Maatschappij: ISW in Utrecht - Pedagogiek: Groningen, Leiden , Utrecht - Psychologie: Amsterdam, Leiden, Nijmegen, Twente, Utrecht - Recht: Arresten en jurisprudentie, Groningen, Leiden
JoHo can really use your help! Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world
1073 |
Add new contribution