Photo
Title: TIP: Zero Plastic Week, doe jij al mee?
TIP: Zero Plastic Week, doe jij al mee?

TIP: Zero Plastic Week, doe jij al mee?

Media of EliseS
Content categories
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Related content:
TIP: Zero Plastic Week, doe jij al mee?

TIP: Zero Plastic Week, doe jij al mee?

Image

Schrik jij soms ook van al het plastic wat je overal op straat en in de natuur ziet rondslingeren? Eerder blogde ik al over hoe slecht plastic voor de aarde is. Nu nam ik mijn brood al mee in een plasticvrij boterhamzakje en in plaats van een plastic flesje met water heb ik 'braaf' een Dopper gekocht die standaard in mijn tas zit. Maar dat wil verder natuurlijk niet zeggen dat ik geen gebruik maak van plastic. Daarom doe ik deze week mee aan de Zero Plastic Week!

Vanaf vandaag, maandag 9 juni 00:00 uur tot en met zondag 15 juni 23:59 uur 2014 mag ik geen producten kopen met plastic. Geen nieuw plastic dus, een week lang. Wat mij betreft een hele uitdaging, maar ik denk dat het zeker de moeite waard is. Want geen plastic afval gebruiken, is geen plastic afval creeëren.

Voor alle duidelijkheid nog even de regels:

1. Plastic dat je al thuis hebt mag je gewoon gebruiken, zoals je tandenborstel en je boodschappentassen. Maar als het op is, sta je voor een uitdaging!

2. Dit geldt juist voor voedingsmiddelen die in plastic verpakt zitten. Zelf maken/verbouwen, een weekje zonder of een niet-in-plastic-verpakt alternatief is de oplossing.

Wil je zien hoe het mij afgaat? Volg dan deze week mijn blog en zie wat ik wel uit de supermarkt (maar waarschijnlijk vaker de groenteboer) mee naar huis neem!

Doe je zelf ook mee? Op o.a. Twitter kun je tips van anderen volgen onder #ZPW2014

 

Dag 1

Het viel niet me, but I survived! Mijn brood heb ik in een eigen plastic tas gehaald bij Sector 3 in Utrecht. Gelukkig was het meisje wat me het brood verkocht heel enthousiast over Zero Plastic Week en was het voor mij daarom een stuk leuker om het brood op deze manier af te nemen.

De pakken melk en yoghurt zijn gewoon vertrouwd van de AH (let wel op dat je dus niet de pakken met plastic dop koopt, anders ga je alsnog de mist in ;-). In de AH slaagde ik verder niet, dus ik liep door naar de volgende winkel!

De havermout is van de EkoPlaza. Nu maar hopen dat er niet in de verpakking een of ander plasticje zit, maar dat kan ik van de buitenkant echt nog niet zien... 

De rest van de groenten, fruit en noten heb ik bij een Turks winkeltje (Persepolis in Utrecht) gehaald, waar ze gelukkig wel papieren zakjes bij het fruit en de groenten hebben staan. De noten heb ik dus ook in een papieren zakje gedaan. Bij het afrekenen werd me nog gezegd dat er plastic zakjes bij de nootjes lagen, dus toen kon ik nog iemand vertellen over mijn challenge voor deze week!

Dag 2

Vandaag at ik op stage mijn op maandag avond gebakken bananenbrood. Echt een aanrader om dat eens te maken! Ik heb het in bakpapier bewaard en meegenomen naar mijn stage in een van de groentenzakjes van dag 1.

Omdat ik stage loop en na mijn stage nog graag even ga sporten heb ik ingevroren eten uit de diepvries opgewarmd, vandaag heb ik dus geen boodschappen gedaan en dus ook geen plastic gekocht!

Dag 3

Tijd om weer nieuwe boodschappen te doen. Omdat het plasticvrij boodschappen doen me nog niet zo snel af gaat, besloot ik om maar alvast wat meer te halen voor de komende dagen. Ik heb bij de groentenman aardbeien gehaald. Natuurlijk moest ik vragen of het uit het plastic bakje kon en in een papieren zakje, maar dat vond hij verder prima. Daarna ging ik door naar de Albert Heijn waar ik zalm in bladerdeeg uit de diepvries uiteindelijk in mijn mandje gooide. Ook nam ik mee: een courgette en een blik champignonsoep. Thuis maakte ik met de overgebleven groenten van maandag gevulde courgettes en at ik er dus de zalm bij. Heerlijk en goed geslaagd!

Dag 4

Tijd voor iets simpels: pannekoeken met banaan en aardbei, ik had alle ingredienten nog in huis, maar besefte me dat ik ze heel goed plasticvrij had kunnen kopen.

Maar, donderdag is koopavond en als stagelopende student dus mijn avond om lekker nog even de stad in te kunnen gaan en de nodige cadeautjes te kopen. Dat is ook even nadenken wat je dan wel en niet zonder plastic kan kopen en waar ze het goed inpakken. Bij een van mijn favoriete winkeltjes WAAR op de lijnmarkt in Utrecht ben ik goed geslaagd en heb ik het ook nog eens plastic vrij (zonder plakband) kunnen laten inpakken in papieren zakjes met nietjes :-).

Dag 5

Vandaag heb ik lekker met vrienden pizza laten komen en voetbal gekeken, dus heb ik ook geen inkopen hoeven doen!

Dag 6

Zaterdag is de markt altijd in Utrecht, dus weer tijd voor een nieuwe uitdaging! Op naar de markt met mijn plastic bakjes op zoek naar een stukje vis voor bij de pasta die ik nog in huis had. De mevrouw van de viskraam heeft me wel drie keer haar eigen bakje aangeboden en wilde het ook heel graag in een plastic tasje meegeven. Het kostte me wel moeite om het voor elkaar te krijgen, maar uiteindelijk is deze missie dus ook geslaagd!

Alle kaas zonder plasticrand op de markt was al voorverpakt in plastic dus die was dit keer niet aan mij besteed. Gelukkig is er meer dan kaas om op je brood te doen ;-).

Dag 7

Vandaag werd ik uitgenodigd om bij mijn ouders te komen eten, dus was mijn plasticvrije boodschappenlijstje een stuk korter! Maar, ik zou daarna nog wat met een vriendinnetje bijkletsen, dus er moest wel wat lekkers in huis gehaald worden. En dat viel niet mee! Uiteindelijk waren alleen de mini gebakjes uit het diepvriesvak plastic vrij. Dat was natuurlijk ook geen straf, maar voor je figuur een iets minder goed idee. Ik hoor dus graag jullie tips hiervoor! 

Zero Plastic Week was voor mij een enorme bewustwording van de verspilling van plastic in je dagelijks leven. Ik weet zeker dat ik bewuster boodschappen blijf doen, maar merk ook dat ik deze week toch minder gezond heb kunnen eten en nog veel heb kunnen teren op producten die ik al in huis had. Ik denk dat je bijna niet ontkomt aan een plasticvrij leven in Nederland als je ook nog een druk (werk)leven ernaast hebt. Ik deed namelijk minimaal twee keer zo lang over mijn boodschappen doen en zou niet weten waar ik de tijd vandaan moest halen als ik alle verzorgings/schoonmaakproducten zelf zou moeten maken. Ik ga nog wel een keer clean shoppen bij Lush, dus die blog houden jullie nog van me te goed! 

 

 

Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]