Interview leeftijdsgenoot

Kun je wat meer over jezelf vertellen?

Ik ben Shanti en ik ben 25 jaar. In woon in Bhaktapur met mijn familie. Ik ben afgestudeerd in de economie. Ik ben altijd goed geweest in wiskunde. Momenteel doe ik het financiële deel in Swarga ook help ik met andere werkzaamheden.

Hoe is je woon situatie?

Ik leef samen met mijn moeder, 2 zussen, broer, opa en oma in één huis. Mijn vader is al weg gegaan toen ik jong was.

Heb je nog goed contact met je vader?

Nee niet echt. Hij is bij een andere vrouw gaan wonen en heeft ons nooit echt geholpen. We hebben samen met onze moeder alles zelf moeten opbouwen. In Nepal is er geen regeling dat als de man weg gaat nog geld moet geven aan het andere gezin. Hij komt nog wel eens langs omdat zijn ouders bij ons wonen.

Waarom zijn de ouders van je vader niet met hem mee gegaan?

In Bhaktapur leven verschillende kasten en je moet trouwen met iemand van je eigen kast. Mijn vader is met een vrouw van een andere kast gaan samen wonen. En dat word vanuit de familie niet gerespecteerd. Daarom zijn de ouders bij mijn moeder gebleven.

Wat kun je over de cultuur vertellen?

In Nepal is het grootste deel van de mensen Hindoeïstisch ongeveer 90%. Daarna komt het boeddhisme en de rest is klein onderdeel van overige culturen. We kennen veel feesten. Als er een festival is hoeven we niet te werken. Maar doordat er in Bhaktapur zoveel  festivals zijn moeten we 6 dagen per week werken anders functioneert het systeem niet omdat we te veel vrij hebben.

Hoe zit het in Nepal met naar school gaan? Is er een leerplicht?

Er is in Nepal een leerplicht en het is voor iedereen ook mogelijk om naar de lagere school te gaan. Maar helaas gebeurt het nog veel dat ouders de kinderen thuis houden omdat ze voor hen moeten werken. Er word niet streng gecontroleerd en er zijn geen consequenties als kinderen niet komen. Het is dus heel makkelijk om ze thuis te houden.

En hoe heb jij dat allemaal gedaan?

Mijn ooms hebben ervoor gezorgd dat ik altijd naar school kon. Toen ik voor economie studeerde had ik er ook een baantje als wiskunde docent bij om het zelf beetje te kunnen bekostigen. Momenteel ben ik thuis de kost winnaar en zorg ik dat mijn broer en zussen kunnen studeren.

Eetgewoontes

In Nepal is het traditionele eten Dalbath. Dit eten we elke ochtend en avond. Voordat we eten offeren we een beetje van het eten aan god. We eten hier met onze handen. Een traditioneel drankje is roksi het is sterke alcohol die thuis word gemaakt.

WorldSupporter Resources: 
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Iris Jacobs
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
4
Selected Categories