Scheerschuimen

Gedurende mijn stage in de daycare van Swarga is mij opgevallen dat stapsgewijs handelen hier nog lastig is. Moet een kind leren knopen om zelfstandigheid te stimuleren dan laat je het kind knopen. In mijn opleiding heb ik het iets anders geleerd. Een vaardigheid bestaat uit verschillende motorische competenties. Hierbij kun je denken aan samenwerking van handen, pincetgreep, coördinatie, krachtdosering en ga zo maar door. Om een vaardigheid te kunnen beheersen, moet je al de motorische competenties die hierbij van toepassing zijn kunnen uitvoeren. Anders roept dit alleen maar frustratie bij een kind op. Ga daarom dus stap voor stap te werk. Daarnaast heb ik verschillende aandachtspunten bij kinderen opgemerkt. Er werd mij gezegd: ‘we zeggen er vaker iets van maar de kinderen vergeten het’. Iets zeggen tegen kinderen heeft geen zin, je moet ze uitdagen met een spel.

Aangezien de daycare al aardig wat goed materiaal had ben ik gaan nadenken wat ik kon geven dat ook een toegevoegde waarde zou hebben. Het is me hierbij opgevallen dat veel een spel geven zonder Engelse beschrijving erbij te geven. Doordat de daycare niet weet wat ze er mee moeten is het eigenlijk onbruikbaar. Zo heb ik een aantal spelen staan uitleggen aan de docenten zodat ze weer van nut waren. Ik wou dus iets geven wat van toegevoegde waarde is. Ook zonder dat ik nog in Nepal was. Toen kwam ik tot het idee scheerschuimen. In Nederland en mijn werkveld gebruiken we het veel om motorische en schoolse vaardigheden op een leuke manier te leren. Omdat ik ze wou overbrengen wat er met het scheerschuim kon worden gedaan heb ik een boek ontworpen. Eerst hebben we een hoop spellen in mijn bij zijn gedaan. Daarnaast heb ik alles opgeschreven met duidelijke omschrijving wat er geoefend word, wanneer het kan worden toegepast en hoe het gespeeld wordt. Aan de hand van dit boek kunnen ze op een leuke manier motorische competenties oefenen om zo uiteindelijk het zelfstandige doel te kunnen bereiken. Het kan dus als ondersteuning worden gebruikt. Zo hoop ik voor op langer termijn iets te kunnen bijdragen en niet alleen het moment dat ik daar was.

Dit ook omdat ik kritiek vanuit hogere hand heb meegekregen. In de volgende links wordt de toegevoegde waarde van een vrijwilliger bekritiseerd: nos.nl/artikel/711748-kritiek-op-vrijwilligersindustrie.html en www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3775943/2014/10/25/Er-is-zeker-wat-mis-met-al-die-westerse-vrijwilligers.dhtml . Zo hoop ik dus niet alleen op kort te mijn daar aan de hand van mijn tips iets te hebben betekend maar ook op langer termijn. Ik hoop dat ze mijn ontworpen boek als ondersteuning blijven gebruiken. 

WorldSupporter Resources: 
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Iris Jacobs
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
19
Selected Categories
Promotions
SIW

Eindelijk positief nieuws, er mag weer gereisd worden. Maak je droom waar en maak ‘impact abroad’ door het doen van vrijwilligerswerk. Juist in Europa zal het naar verwachting steeds meer mogelijk zijn om te reizen deze zomer.

Restauratiewerk, werken aan de natuur, schoonmaken van de omgeving, sociale ondersteuning bieden aan mensen in heel veel verschillende landen. Je verbetert direct je taalvaardigheid door de internationale samenstelling van de groepen.

Draag bij aan duurzaamheid, blijf dicht bij huis juist in deze tijd en trek erop uit. Zoek jouw vrijwiligerswerkproject via de website van SIW.