Het leven in Nepal

Het leven in Nepal

 

En toen waren we alweer 1.5 week in Nepal over ruim een maand alweer thuis. 
Voordat we naar Nepal gingen, hebben we nog even een paar dagen in flinke luxe in Kuala Lumpur geleefd. Kuala Lumpur is een behoorlijk westerse stad met al zijn wolkenkrabbers. De eerste dag hebben we als echte toeristen de “sightseeingbus” gepakt en langs alle toeristische trekpleisters in Kuala Lumpur gegaan, de tweede dag zijn we naar de grote, luxe winkelcentra geweest (Prada, Gucci, Ralph Lauren, Burberry etc. etc.) en hebben we ’s middags een high tea op 300 meter hoogte in de Kuala Lumper tower gedaan: echt super gaaf om vanaf zo’n hoogte, in een ronddraaiende toren een heerlijke high tea te hebben (en onbeperkt te mogen genieten van thee, zoetigheden, bladerdeegpakketjes, sandwiches etc, etc. . ’s Avonds hebben we nog even het nachtleven in een skybar met twee Duitse zakenmannetjes ontdekt. Al met al drie heerlijke dagen in Kuala Lumpur. 

Maar dan is nu toch echt het leventje in Nepal begonnen.. Dat was wel even anders na alle luxe in Kuala Lumpur. Geen toilet met een brilverwarmer en billendouche waar je de tempratuur zelf van kon instellen maar een simpel gat in de grond waar je de behoefte van je voorganger nog lekker in ziet liggen, geen lekkere warme douche maar een emmer koud water, geen keuze meer uit een hele menukaart, waar we toch nooit uit konden kiezen (en de keuze uit bestek of stokjes) maar drie keer per dag Dalbhat (rijst met linzen) wat je met je handen eet en niet meer vanzelfsprekend internet en elektriciteit, nee dat ligt er bijna elke dag wel een paar uur uit (waardoor het dan pikdonker is) en internet heb ik alleen in een heerlijk koffietentje. Maar het heeft allemaal zeker zijn charmes en het is eigenlijk best gaaf om zo het echte Nepaleze leventje te ervaren. 

In de eerste dagen verkenden we Kathmandu en Bhaktapur (hier verblijven wij) en kregen we een basiscursusje Nepalees. Zo’n talenwonder als ik heeft er alleen niet zoveel in: na anderhalve week in nepal ken ik hallo, dankjewel en kan ik tot vijf tellen. 
Na deze twee dagen gingen we naar het gastgezin en begon het werken op de school. We verblijven in een hartstikke lief gezin waarvan de kinderen (die zijn onze leeftijd) goed Engels spreken en waarmee we het heel gezellig hebben. Op school geef ik les aan de kinderen tussen de 6 en de 14 jaar (5 klassen op een dag). 

Ik zal even kort vertellen hoe een dag er hier ongeveer uit ziet: rond acht uur staan we op (ja dat is behoorlijke luxe wanneer je het met het werkende leventje in Nederland vergelijkt) dan drinken we een kopje thee met een toast, rond 9 uur eten we dan Dalbat (de Nepaleze rijst met curry), dan begint om 10 uur de school (hier ga ik lopend naar toe), de kinderen starten allemaal gezamenlijk buiten en doen een soort van “legertje”: alle kinderen staan in keurige rijen per klas en volgen dan precies het bevel op wat de leraar zegt: "hands up", "hands down"!, "hands side". Dan zingen ze het Nepaleze volkslied en gaan de kinderen naar hun eigen klaslokaal. Op de school zitten de kinderen van 3 tot 14 jaar (grade 1 tot grade 6). De kinderen starten al met Engels vanaf grade 2, dus dat is best heel jong (7 jaar) en krijgen vijf dagen in de week Engelse les. Ik begon met Engels leren toen ik 12 was…. Toch het Engels niet extreem goed doordat de uitspraak van de leerkracht totaal niet lijkt op hoe wij Engels leren (shop wordt “swobbe” en “toy” wordt “twaine”). Het niveau van het Engels wat de kinderen leren is best hoog, al heb ik het idee dat ze er meestal niks van begrijpen. Zo wordt er bij een les over big – bigger – biggest en beautiful, more beautiful, most beautiful niet uitgelegd waarom het niet “beautifuller” is omdat de leerkracht dit zelf ook niet weet. En de kinderen moeten elke les een heel verhaal opdreunen maar van de betekenis ervan hebben ze geen idee. Toch is leuk om te zien hoe snel de kinderen Engels oppikken wanneer ik lesgeef; zowel de uitspraak als de (grammaticale) regeltjes. Ik heb deze week bingo (letters en cijfers) en galgje geïntroduceerd bij de kinderen, wat ze helemaal geweldig vinden. Om drie uur ben ik klaar, dan ga ik soms in het stadje een kopje thee/koffie drinken en soms in het gastgezin. Rond 19.00 uur krijgen we dan weer Dalbat en gaan we rond 21.00 alweer naar bed. 

In het weekend gaan we vaak een nachtje weg. Vorig weekend zijn we in Kathmandu geweest waar we internet, een dik matras en iets anders dan rijst (we kozen voor lekker gezond: croissantjes, pizza, lasagne en patatjes) te eten hebben; ook wel even fijn ;). Komend weekend ga ik plannen maken voor in mijn laatste week (als ik vrij ben). Ik wil waarschijnlijk gaan paragliden en olifantrijden :) 

Wordt het in Nederland alweer kouder? Hier is het ook koud 's avonds maar overdag nog heerlijk tussen de 20 en 25 graden met een zonnetje. 

Related resources on WorldSupporter: 
Image
Follow the author: dhmeinders
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Supporting content
More contributions of WorldSupporter author: dhmeinders
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]