Mijn indruk van de reis

Nu al ongeveer een maand terug in Nederland en wauw, wat is het een verschil tussen Zuid-Afrika en dit kleine, maar rijke landje. Een van de eerste dingen die mij opvielen is, hoe normaal het hier eigenlijk is om gewoon stromend water en sanitaire voorzieningen te hebben in huis. In de arme plaatsen waar ik ben geweest was dit helemaal niet het geval. In de townships moet iedereen zijn behoefte doen in een houten hokje op 10m loopafstand van het huisje. Stromend water moeten de mensen halen bij het kleine aantal kraantjes die door de township verspreid staan. Een ander ding dat mij in een township opviel, waren drie spelende jongetjes. Ze hadden ontzettend veel lol met een glijbaan. Dit is echter niet zo’n glijbaan als die wij kennen. Zij gleden van een golfplaat die op een afvalheuvel lag. Voor ons een stuk golfplaat, voor hun een leuk speeltoestel.

In de townships zijn blij en trots op wat ze hebben. Dan denk ik: ‘daar kunnen we heel veel van leren.’ In Nederland willen we alleen steeds maar meer en luxueuzer. We staan niet echt stil bij hoe goed we het eigenlijk al hebben.

 

Nog een stap verder ging het in Lesotho. Daar hebben ze zelfs geen elektriciteit. Ons hele huisje werd verlicht door één enkele olielamp. Best wel handig eigenlijk in de koude bergen want de lamp verwarmde ook de hele kamer. De mensen daar gaan dan ook naar bed met zonsondergang en staan op met zonsopkomst. Zo kunnen ze de dag optimaal benutten. Dit is ook nodig want de mensen uit het dorp, waar wij te gast waren, hadden geen enkele machine en het werk op het veld is zeer intensief. Alles werd met behulp van dieren of met de hand gedaan. Voor het vervoer gebruiken ze paarden en hun eten is voornamelijk afkomstig van hun oogst en hun vee. Omdat hun vee zo belangrijk is moet hier goed voor worden gezorgd. De kinderen gaan dan ook niet naar een school zo als wij die kennen, maar gaan meteen naar de herdersschool. Zo leren ze van jongs af aan al hoe ze met het vee om moeten gaan. Een heel verschil met het schoolsysteem in Nederland dus. Ik zelf vind dit een erg mooie levensstijl omdat het dorp volkomen onafhankelijk is. Bij ons in Amsterdam is er elektriciteit, gas en olie nodig. Anders zou de hele maatschappij tot  stilstand komen. Ook  is de gezondheidszorg hier heel anders geregeld. Als je ziek bent ga je niet naar het ziekenhuis maar naar het huisje van de waarzegster en heks uit je dorp. Zij probeert je dan met behulp van dansen en spreuken van je ziekte af te helpen. Wijzelf mochten hier voor 20 Rand onze toekomst laten voorspellen. Deze was bij iedereen gelukkig heel rooskleurig.

 

 

Zo zijn er veel verschillen in de culturen van Europa, Zuid-Afrika en Lesotho. Ook de welvaart kun je eigenlijk niet met elkaar vergelijken. Toch vraag ik me af waar de mensen gelukkiger zijn; in het gestreste Nederland of de herdersgemeenschap in Lesotho.

Image
Follow the author: Jeroen Reemer
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: Jeroen Reemer
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]