Terugblik & Advies/Tips

De terugblik op mijn avontuur in de Filippijnen is anders dan de 'normale' terugblikken. Ik ben namelijk nog steeds in de Filippijnen. Ik ben nog steeds omringd door een vreemde cultuur die inmiddels steeds minder vreemd begint te worden. Nog steeds zie ik armoede op straat en dit zie ik elke dag. Wat ik regelmatig denk is dat mijn problemen die ik had in Nederland toch niet echt grote problemen zijn geweest. Ik maak we wat minder zorgen over mijzelf en wat meer zorgen over anderen. In dat opzicht denk ik dat ik kan spreken over een positieve uitkomst van mijn ervaringen.

Wat betreft een advies voor toekomstige vrijwillgers:

Wat voor mij belangrijk is geweest is flexibiliteit. Als je inflexibel bent dan ga je het moeilijk hebben. Je kunt ervan uitgaan dat in een vreemd land niet alles vanzelf zal gaan en dat niet alles vloeiend verloopt. Dus ik raad aan om erg 'open-minded' aan de slag te gaan. Ik heb met meerdere mensen gepraat die vrijwillgerswerk hebben gedaan en die zeggen allemaal hetzelfde. Het stellen van doelen is goed en nuttig en dat moet je vooral doen, maar wees ervan bewust dat deze doelen bijgesteld zullen moeten worden afhankelijk van de situatie. 

Daarnaast raad ik de Joho winkel aan. In hun winkel heb ik goed advies gekregen over wat ik kan verwachten en wat ik nodig heb. Op die manier was ik goed voorbereid.

Neem initiatief: Ik loop overal naar toe en praat met iedereen. Ik zie een probleem en stel voor om het op te lossen. Dat is waarom je daar bent dus gebruik je tijd goed. Mensen waarderen het en er is altijd wel iets te doen, er is ongeloofelijk veel te doen. Ik ben nog steeds bezig. Natuurlijk meot je wel realistisch blijven en niet te veel hooi op je vork nemen, maar het nemen van initiatief tijdens je vrijwilligers werk is zeker een aanrader. Op die manier ontdek je ook nieuwe, leuke mogelijkheden.

Vergeet jezelf niet. Zorg voor jezelf, neem je rust en zorg ervoor dat je gezond blijft. Ziek zijn in ontwikkelingslanden wil je zoveel mogelijk ontwijken. Realiseer wat je grenzen zijn en geef die aan.

Als laatste tip: heb plezier! het is hartstikke leuk om te doen dus geniet ervan! 

Ik heb genoten en ik raad het van harte aan.

Content categories
Check all content related to:
More contributions of WorldSupporter author: ronhaarms
Comments, Compliments & Kudos

Chicken Adobo

Hoi Ron, Juliette verwees me naar jouw Chicken Adobo recept voor een Filipijns benefietdiner dat ik rond nieuwjaar heb georganiseerd. Jouw recept maakte ik naast een wat 'rijker' Chicken Adobo gerecht (met kokosmelk). Van te voren had ik van dit 'armenmaal' niet zoveel verwachtingen omdat er zo weinig ingrediënten in zitten. Maar wat een goed (en simpel) gerecht! Sowieso is er goed gegeten die avond, maar de Chicken Adobo-pan was als eerste leeg ;). Bedankt voor het uploaden!Veel plezier op de Filipijnen. Doe vooral Juliette de groeten, mocht je haar nog zien!(ik kon bij de recepten geen reactie plaatsen, dus daarom doe ik het hier).  

Bedankt!

Hoi Harm,

Volgens mij kijk ik veel te weinig terug op mijn oude blogs, ik zie nu pas jouw berichtje. Leuk dat het gesmaakt heeft, mooi hé dat het simpel kan maar toch lekker! Eet ze

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
1531 2