Life changing?

De laatste tijd besef ik me steeds meer dat Ghana me écht heeft veranderd. Toen ik net terug kwam van mijn avontuur zeiden mensen in mijn omgeving dat de verandering die ik door had gemaakt maar tijdelijk zou zijn. Ik dacht dat ze gelijk hadden en ik me na een tijd niet meer zo zou stilstaan bij het leven in Ghana. Maar dit blijkt niet zo te zijn.

Je hoort wel eens "You can leave Africa, but Africa never leaves you" dat is dus echt ZO waar! Het is echt niet zo dat ik elke dag bezig ben met Ghana, maar het heeft me wel aan het denken gezet.

Ik weet bijv. dat we in het ziekenhuis vele materialen weggooien, bijv. omdat ze over de datum zijn, ze door een patiënt zijn gebruikt die nu met ontslag is, we met nieuwe materialen gaan werken etc. Het gaat dan met name om medicatie. Deze belanden in een "retourbak" die terug gaat naar de apotheek, waar ze vervolgens de medicatie moeten vernietigen omdat ze deze niet mogen hergebruiken. Denkend aan Ghana (maar natuurlijk ook andere ontwikkelingslanden) steekt dit me...

Waarom iets weggooien als een ontwikkelingsland hier juist ontzettend mee geholpen zou kunnen zijn? Om hygiënische redenen? Veiligheid? Protocol? Ik weet het niet...

Ik heb er de afgelopen weken veel met collega's over gesproken en zij reageren heel verschillend. Ze zijn het allen met me eens dat het zonde is om spullen zomaar weg te gooien en dat bijv. Ghana er wat aan zou kunnen hebben MAAR geven me ook als antwoord dat het ECHT weggegooid MOET worden. WAAAAROM?!

Ze laten me gelukkig ook weten dat mochten ze bijv. verbandmaterialen e.d. zien die over de datum zijn, en ze volgens protocol dus aan de prullenbak zouden moeten geven, deze voor mij te willen bewaren. Wat fijn!

Inmiddels heb ik ook mijn vriendinnen in de zorg laten weten wat mijn doel is en ze zijn actief op zoek gegaan hoe ze me kunnen helpen. Zo heeft 1 vriendin nog veel verschillende verpleegkundige materialen thuis liggen (vanuit school en haar operatie) die ze me maar al te graag geeft. Daarnaast heeft een collegaatje van me al 4 dozen "tegaderm" weten te redden van de prullenbak. Ook zijn er al verschillende medicijnen (alleen wat ze echt kunnen gebruiken in Ghana, bijv. antibiotica) en zalven gered van de prullenbak.

Wanneer ik genoeg verzameld heb om een doos mee te vullen zal ik deze opsturen naar Ghana, zodat ze daar gebruikt kunnen worden de 2 ziekenhuizen waar ik gewerkt heb.

Wat is het toch mooi om een wereldsupporter te zijn!

Liefs en ik houd jullie op de hoogte van mijn inzamelactie,

Irene

 

Follow the author: iklaassen
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: iklaassen
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]