Reizen is ervaren

Het begon allemaal op mijn 15e, toen ik met mijn ouders op rondreis ging door China. Mijn ouders hebben beiden altijd veel gereisd en wilde dit ook graag met me delen. Vanaf dat moment wilde ik ook de wereld gaan verkennen, en dat heb ik, een aantal jaar later, ook gedaan.

Mijn eerste verre reis werd een georganiseerde rondreis door Noord-oost Brazilië. Een hele mooie ervaring, maar ik wilde meer. Nadat ik wat in de sleur raakte in mijn dagelijkse werk als verpleegkundige besloot ik dat het tijd werd voor een break. Deze break van 4 weken zou me de kans geven opnieuw wat van de wereld te verkennen en even voor mezelf tot rust te komen.

Aangezien niemand in mijn omgeving er zomaar even 4 weken tussenuit kon gaan en ik dit avontuur nog niet alleen aandurfde, besloot ik het internet op te gaan. Op zoek naar een leuk reisgenootje om deze ervaring mee te delen. Zoekt en ge zult vinden zeggen ze hier in Brabant altijd, en zo ging het dan ook. Al snel vond ik een maatje waar het goed mee klikte, waarna we besloten samen dit backpack avontuur aan te gaan.

Deze ervaring in Thailand heeft me kennis laten maken met de lokale cultuur en bevolking en me een goed beeld gegeven van hoe er daar geleefd wordt. Een mooie ervaring voor mij was om een ziekenhuisje te bezoeken, om te zien hoe het er daar aan toe ging. Ik werd met open armen ontvangen en ze boden me zelfs direct een baan aan! De verpleegkundigen daar wilden alles weten over mijn werk in Nederland en lieten me heel hun ziekenhuisje zien. Zo gastvrij! Helaas belandde ik de volgende dag zelf in het ziekenhuis met een voedselvergiftiging. Kon ik ook nog even ervaren hoe het was om patiënt te zijn, haha!

Door deze reizen wilde ik meer. Dit keer wilde ik ervaren hoe het was om vrijwilligerswerk te gaan doen in een ontwikkelingsland, wat me zoveel meer heeft opgeleverd dan ik van tevoren had kunnen denken! Ik wilde dit avontuur graag alleen aangaan, om zo, hopelijk, te ervaren dat het niet eng is om alleen op reis te gaan en op eigen benen te kunnen staan.
Mocht je benieuwd zijn geworden naar mijn ervaringen in Ghana, lees dan mijn andere blogs
J

Onlangs ben ik 4 weken gaan backpacken door Maleisië, Borneo en de Filipijnen, wat weer een heel avontuur is geweest! Ook daar heb ik zoveel verschillende dingen gezien. Van de grote stad tot aan krottenwijkjes, vulkanen, bergen, theeplantages, tempels en mooie stranden.
Met momenten was het best confronterend het contrast tussen rijk en arm te zien en je nog maar eens te beseffen hoe goed je het wel niet hebt hier in Nederland. Maar ook wel weer mooi om te zien hoe blij mensen kunnen zijn met kleine dingen (zie foto's) 

Wat voor mij wel een aparte ervaring was dat een jongetje op straat in Manilla probeerde het blikje cola van mijn reisgenootje uit haar handen te grissen. Ik had dit niet verwacht, maar kon me ergens wel indenken waarom hij dit deed. Wat ik bijzonder vond was dat een man die toevallig voorbij liep het jongetje direct op zijn gedrag aansprak. 

Het allermooiste aan reizen vind ik het leren kennen en beleven van een andere cultuur en de lokale bevolking. Dat is iets wat me elke keer weer nieuwe dingen leert en nieuwe inzichten geeft. 

Na al een aantal reiservaringen besef ik me nu pas hoe deze reizen me veranderd hebben. 
Zeker mijn laatste reis ben ik ook met een ander gevoel aangegaan. Ik wilde dit keer niet alleen voor mezelf gaan genieten, maar ook wat bij kunnen dragen aan het land waar ik heen ging. Voorheen zou ik nooit iets hebben gekocht van de lokale bevolking waar ik zelf niets aan zou hebben. Dit keer kocht ik een fles honing bij een vrouw van de lokale Iban Stam, puur om haar te ondersteunen. Ik had dan wel niet veel aan deze fles honing, maar dat maakte voor mij niets uit.
Later heb ik in de Filipijnen een arm gezinnetje mijn lunch gegeven. Het mag dan wel niet veel zijn, maar it’s the small things that matter

 

Ik kijk nu alweer uit naar mijn volgende reis!

In mijn volgende blog zal ik proberen jullie tips te geven over hoe je veilig op reis kunt gaan J

Liefs,

Irene

Related resources on WorldSupporter: 
Image
Follow the author: iklaassen
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]