Profielwerkstuk

Ik heb al vaker over mijn pws geblogd, maar vandaag is het gelukkig eindelijk definitief ingeleverd. Hoewel niet alles ging zoals gepland, hebben we er toch iets mee bereikt. Behalve dat we de leraren op school een beetje stil hebben laten staan bij Fairtrade, zijn we ook gecontacteerd door een lid van de kerngroep van de stichting FAIRliefd, die via via bij de Wereldwinkel gehoord had dat twee meisjes van 6VWO een Fair Trade lunch georganiseerd hadden voor hun pws. Hij doet onderzoek naar duurzaamheid e.d. rondom onze scholengemeenschap en omdat onze actie daar perfect in past, hebbben we binnenkort waarschijnlijk een gesprek met hem.

Hieronder de inleiding van ons profielwerkstuk:

Het onderwerp van ons profielwerkstuk is Fair Trade. We hebben hiervoor gekozen, omdat wij allebei grote voorstanders van eerlijke handel en wereldwijde ontwikkelingssamenwerking zijn. De verschillen tussen arm en rijk in de wereld zijn veel te groot en wij hebben het zo goed hier. Marieke zag afgelopen zomer met eigen ogen hoe het er aan toe gaat in Malawi, een land in het zuiden van Afrika. Je ziet alleen maar ondervoede kinderen met hongerbuikjes, die misschien al dagen niks gegeten hebben. En dat terwijl wij hier zitten te zeuren over het avondeten dat we misschien niet zo lekker vinden of dat we niet de nieuwste smartphone hebben.

Een van de belangrijkste landbouwproducten uit Malawi is suiker. Het land ligt vol met akkers vol suikerriet. Maar het bewerken van dit land is zwaar. “Een suikerrietkapper zwaait per dag zo’n 20-duizend keer met zijn vlijmscherpe kapmes om het harde riet te kappen. Het gevaar wordt niet alleen veroorzaakt door ongelukken als gevolg van de vermoeidheid en het werken met scherpe messen. Door de lange dagen in de zon, gebrek aan water en overmatige consumptie van suikerriet krijgen veel arbeiders last van hun nieren. Nierziektes zijn in sommige delen van de wereld een groot probleem en door de gebrekkige gezondheidszorg vaak dodelijk.”

Buiten het gevaar dat dit werk met zich meebrengt, is ook het loon erg laag. Meer dan 60% van de Malawiaanse bevolking moet rondkomen van minder dan $2 per dag. Ondanks alle armoede is de bevolking wel heel open en hoopvol en ik vind het een fijn gevoel dat Fair Trade ervoor zorgt dat deze mensen een eerlijke prijs voor hun producten krijgen. De Wereldwinkel staat vol met potjes jam met suiker uit Malawi.

Het is belangrijk dat mensen zich bewust zijn van de armoede en ongelijkheid in de wereld. Met name daarom hebben wij ervoor gekozen om van ons profielwerkstuk deels een praktische opdracht te maken, om ook de mensen in onze omgeving hier iets meer bewust van te maken. We hadden namelijk eerst in gedachten gewoon een schriftelijk profielwerkstuk te maken, totdat Marieke een foldertje van de Wereldwinkel ontving. ‘Maak ook jouw school Fairtrade!’ stond erop. Dat was de aanleiding voor de keuze die we gemaakt hebben. Iets praktisch doen waar je echt iets mee bereiken kunt, in plaats van het standaard verslag wat de meeste mensen hebben.

We vinden Fair Trade een heel goede organisatie omdat ze tegen ‘giften’ zijn. Je kunt mensen in derdewereldlanden wel eten geven voor een dag, maar dan hebben ze de dag erna niks meer. Als je ze leert hoe ze het zelf kunnen verbouwen en met ze handelt, hebben ze blijvend eten. Dankzij de gegarandeerde minimumprijs van Fair Trade krijgen ze een blijvend, leefbaar inkomen en is er zo weer iets meer gelijkheid in de wereld dan voorheen.

Follow the author: onbegrensde-dromen
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: onbegrensde-dromen
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]