Staatsrecht en constitutioneel recht: De beste arresten en jurisprudentie samengevat

Staatsrecht en constitutioneel recht: De beste arresten en jurisprudentie samengevat

Check supporting content in teasers:
Staatsrecht & Constitutioneel Recht: Uitgelichte samenvattingen en studiehulp - Bundel

Staatsrecht & Constitutioneel Recht: Uitgelichte samenvattingen en studiehulp - Bundel

Zoek en vind samenvattingen en studiehulp bij Staatsrecht & Constitutioneel Recht

Voor een compleet overzicht van de op JoHo WorldSupporter aangeboden samenvattingen & studiehulp en de beschikbare artikel- en arrestsamenvattingen per rechtsgebied maak je gebruik van de zoekfunctie, of start je navigatie via de suggesties hieronder.

Aids-test - Arrest

Aids-test - Arrest

Aids-test (HR 18-06-1993, NJ 1994, 347)

Casus

Man verkracht vrouw. Verkrachting vond plaats zonder condoom. Man heeft daarvóór veel sexuele contacten gehad. Vrouw eist bij man bloedonderzoek, met het oog op aanwezigheid HIV-virus (leidend tot fatale AIDS). Dat onderzoek kan (medisch gespro-ken) ook bij vrouw plaatsvinden, maar is voor haar een zware emotionele belasting. Man weigert, President beveelt man tot bloedonderzoek.

Rechtsvraag

Is bevel aan verkrachter tot bloedonderzoek (HIV-virus) in strijd met art. 11 Grondwet?

Hoge Raad

Art. 11 Grondwet luidt: "Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op onaantastbaarheid van zijn lichaam." Het grondrecht ex art. 11 vindt dus zijn grenzen in de bij of krachtens de wet te stellen beperkingen. In elk geval tussen burgers onderling kan een zodanige beperking in beginsel worden gegrond op art. 1401 (tegenwoordig: art. 6:162 BW).
Of art. 162 daarvoor in een concreet geval voldoende

.........Read more
Access: 
Public
Aidstest II - Arrest

Aidstest II - Arrest

Aidstest II

HR 12 december 2003 (ECLI:NL:HR:2003:AL8442), rov. 3,1 t/m 3,3

Casus

Verweerder, een arts-assistent kaakchirurgie heeft eiser in verband met kiespijnklachten behandeld. Verweerder heeft zich daarbij in zijn vinger gesneden. Via de wond is zijn bloed in aanraking gekomen met dat van eiser. Eiser behoort tot de groep van de bevolking die een verhoogde kans op besmetting met het HIV-virus heeft. Verweerder heeft gevorderd eiser te bevelen mee te werken aan een bloedafname ten behoeve van een HIV-onderzoek.
 

Hoge Raad

Bij beantwoording van de vraag of verweerder recht heeft op medewerking van eiser in de vorm van een door deze te ondergaan bloedonderzoek, gaat het hof ervan uit dat eisers aan artikel 10 en 11 GW ontleende grondrecht op privacy en de onaantastbaarheid van zijn lichaam zijn grenzen vindt in de bij of krachtens de wet te stellen beperkingen. Tussen burgers onderling kan een zodanige

.........Read more
Access: 
Public
Circus Herman Renz - Arrest

Circus Herman Renz - Arrest

Circus Herman Renz (ABRvS 26-08-2009, ECLI:NL:RVS:2009:BJ6075)

Casus

In maart 2007 vroeg Circus Herman Renz aan de burgemeester van Winschoten een vergunning aan voor het speelseizoen 2007. De burgemeester weigerde de vergunning omdat hij twijfelde aan het welzijn van de wilde circusdieren. Hij deed dat op grond van de APV van Winschoten waarin is geregeld dat de burgemeester een vergunning mag weigeren in het belang van het welzijn van dieren. De rechtbank in Groningen heeft in oktober 2008 Circus Herman Renz en de Vereniging van Nederlandse Circus Ondernemingen in een eerder beroep tegen de weigering in het gelijk gesteld. Volgens de rechtbank regelt de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (Gwwd) het dierenwelzijn volledig en mogen in een APV geen extra regels worden opgenomen voor dierenwelzijn. De burgemeester had

.........Read more
Access: 
Public
Costa/ENEL - HvJ EU - 1964 - Arrest

Costa/ENEL - HvJ EU - 1964 - Arrest

Casus

Italië heeft in 1962 de particuliere ondernemingen die elektriciteit produceren en distribueren bij wet genationaliseerd (verplichte overdracht aan de Staat). Een aandeelhouder van één van die genationaliseerde ondernemingen vecht in een procedure voor een Italiaanse rechter de rechtmatigheid van die nationalisatie aan, onder andere met een beroep op het EEG-verdrag. De Italiaanse rechter verzoekt het Hof van Justitie van de EEG om het EG-oprichtingsverdrag op dit punt uit te leggen. Het Hof doet dit in een zogenaamde prejudiciële beslissing (art. 177 EG-oprichtingsverdrag, inmiddels art. 267 VWEU).

HvJ

Het Hof overweegt dat het EEG-verdrag voorrang heeft boven het nationale recht van de lidstaten. Het EEG-verdrag heeft een eigen rechtsorde in het leven geroepen, die bij haar inwerkingtreding van rechtswege (automatisch)

.........Read more
Access: 
Public
Delftse gondelaffaire - Arrest

Delftse gondelaffaire - Arrest

Delftse gondelaffaire (HR 11-11-2011, ECLI:NL:HR:2011:BU3917)

Casus

De Delftse raadslid Martin Stoelinga werd door een wethouder van Delft beschuldigd van corruptie, naar aanleiding van een in een Delftse pizzeria in het geheim opgenomen beeld- en geluidopnames uit 2004 en 2005, waarin de wethouder verschillende telefoongesprekken afhandelt. De wethouder stelde dat hij zich niet onethisch had gedragen en dat de uitingen van Stoelinga onrechtmatig waren. Hiertoe startte hij een procedure tegen Stoelinga en zijn partij.

Hoge Raad

De Hoge Raad heeft bepaald dat Stoelinga niet onrechtmatig heeft gehandeld. De Hoge Raad merkte op dat het ging om uitingen van een oppositie-lid, waarbij het voor het goed functioneren van de democratie noodzakelijk is dat er de grootst mogelijke terughoudendheid moet worden betracht bij de toetsing of deze uitingen onrechtmatig zijn. Daarbij verwijst de Hoge Raad naar artikel 10 EVRM, waarin de vrijheid van meningsuiting is vastgelegd. Deze vrijheid heeft niet enkel

.........Read more
Access: 
Public
Edamse bijstandsvrouw - Arrest

Edamse bijstandsvrouw - Arrest

Edamse bijstandsvrouw (HR 09-01-1987, NJ 1987, 928; AB 1987, 231)

Casus

G. is een gescheiden vrouw met drie kinderen. Zij ontving sedert 1977 een aanvullende bijstandsuitkering. B en W-college van Edam heeft in 1983 deze uitkering ingetrokken omdat er vanuit gegaan werd dat G. samenwoonde met de heer E. en aldus geen aanvullende bijstand meer nodig had. In een beroepsprocedure bij GS Noord-Holland het college van B en W in het ongelijk gesteld, waarna de uitkering is hervat.
G. heeft K., adjunct directeur van de GSD Edam, gedagvaard voor kort geding rechter en gevorderd dat K. zich onthoudt van aantekening te houden over haar gedrag en haar relaties en daaromtrent mededeling te doen aan derden, alles onder verbeurte van een dwangsom van fl 10.000,- voor iedere keer dat K. dit verbod overtreedt.

Rechtsvraag

In hoeverre speelt art. 8 EVRM (recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer) hier

.........Read more
Access: 
Public
Emmense baliekluivers - Arrest

Emmense baliekluivers - Arrest

Emmense baliekluivers (HR 04-03-1952, NJ 1952, 36)

Casus

Voor de Kantonrechter te Assen stond een inwoner van Emmen terecht wegens overtreding van artikel 14 APV van Emmen, luidende: “het is verboden zonder noodzaak te blijven staan op bruggen of wel daarop te zitten of daartegen te leunen.” De Kantonrechter ontsloeg de verdachte van rechtsvervolging, omdat in het onderwerp van deze verordening nadien zou zijn voorzien door het in 1950 in werking getreden Wegenverkeersreglement, dat beoogt de verkeersveiligheid te bevorderen. Er zou dan sprake zijn van een posterieure verordening in de zin van art. 121 Gemeentewet, bepalingen van gemeentelijke verordeningen in wier onderwerp door een hogere regeling wordt voorzien, vervallen van rechtswege.

Hoge Raad

Een latere 'hogere' regeling heeft

.........Read more
Access: 
Public
Faunabescherming Fryslân - Arrest

Faunabescherming Fryslân - Arrest

Faunabescherming Fryslân (HR 01-10-2014, ECLI:NL:HR:2004:AO8913)

Casus

Op 1 april 2002 is de Flora- en Faunawet in werking getreden. Artikel 9 verbiedt dieren, behorende tot een beschermde diersoort, te doden, te verwonden, te vangen, te bemachtigen of met het oog daarop op te sporen. Artikel 10 bepaalt dat het verboden is dieren, behorende tot een beschermde inheemse diersoort, opzettelijk te verontrusten. De Provinciale Staten van Fryslân hebben gebruik gemaakt van de in artikel 65 lid 4 Flora- en Faunawet geboden mogelijkheid, welke bepaalt dat er diersoorten die volgens artikel 65 lid 2 Flora- en Faunawet niet in hun voortbestaan bedreigd worden, mogen worden gedood, verwond of gevangen in de zin van artikel 9 jo. 10 Flora- en Faunawet, om een dergelijke verordening uit te vaardigen. In kort

.........Read more
Access: 
Public
Frodl t. Oostenrijk - Arrest

Frodl t. Oostenrijk - Arrest

Frodl t. Oostenrijk

EHRM 8 april 2010, Application No. 20201/04

Casus

Frodl, verzoeker in deze zaak, werd op 22 december 1993 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, wegens moord. Op 18 oktober 2002 heeft Frodl bezwaar gemaakt tegen het plaatselijke kiesregister, omdat hij, ondanks het feit dat hij aan de voorwaarden voldeed, niet gerechtigd was om te stemmen. De verkiezingsautoriteit verwierp dit bezwaar, waarna Frodl in beroep ging. Frodl voerde aan da teen beperking van zijn stemrecht moest worden ondersteund met sterke redenen en dat evenredig moest zijn. In zijn visie kwam de regering niet met overtuigende argumenten, waardoor Frodl zich beriep op artikel 3 van Protocol nr. 1. Volgens Frodl had de regering enkel gekeken naar de ernst van het misdrijf om de uitsluiting van het kiesrecht te rechtvaardigen. De regering hield geen rekening met specifieke omstandigheden van het geval, waardoor het evenredigheidsbeginsel niet in acht werd genomen.

.........Read more
Access: 
Public
Gäfgen t. Duitsland - Arrest

Gäfgen t. Duitsland - Arrest

Gäfgen t. Duitsland (EHRM 01-06-2010, NJ 2010 628)

Feiten

In deze zaak gaat het om de ontvoering van en moord op een jongen van 11 jaar door de Duitser Magnus Gäfgen. De politie ging bij de aanhouding uit van het feit dat de jongen nog leefde en tijdens het politieverhoor werd Gäfgen bedreigd met een gewelddadige ondervraging en dat zij hem pijn zouden doen als hij niet zou bekennen waar de jongen zich zou bevinden. Gäfgen was bang en bezweek. Onder druk vertelde hij dat de jongen al gedood was. Verder hielp hij de politie met het bewijs en leidde hen tot het lichaam van de door hem ontvoerde jongen. Hij werd uiteindelijk veroordeeld, mede op grond van een tweede bekentenis die hij voor de rechter had afgelegd.

De vraag die dan centraal staat, betreft de gebruikte verhoortechniek en hoe absoluut het verbod op foltering is. M.a.w. hoe

.........Read more
Access: 
Public
Handyside v. The UK - Arrest

Handyside v. The UK - Arrest

Handyside v. The UK (EHRM 07-12-1976, NJ 1987, 236)

Onderwerp

Art. 10 EVRM, vrijheid van meningsuiting

Casus

Een uitgeverij in Engeland publiceerde een boekje over seksuele voorlichting voor schoolkinderen, genaamd ‘The Little Red Schoolbook’. In het boekje stonden expliciete foto’s en er kwamen een aantal klachten over het boekje binnen. Het zou in strijd zijn met de zedelijkheid. Daarop veroordeelde de rechter de uitgeverij in het betalen van een hoge boete en werd er opdracht gegeven om alle boekjes te vernietigen. De uitgeverij is van mening dat dit zijn vrijheid van meningsuiting schendt.

Rechtsvraag

Is deze beperking van de uitingsvrijheid noodzakelijk in een democratische samenleving?

Uitspraak

De beperkingen en sancties waaraan de klager was onderworpen waren bij wet voorzien. Het doel van de wet, de bescherming van de goede zeden in een democratische samenleving, is in overeenstemming met art. 10 lid 2 EVRM.

Het EHRM gaat ervan uit

.........Read more
Access: 
Public
Harmonisatiewet - Arrest

Harmonisatiewet - Arrest

Harmonisatiewet (Studiefinanciering) (HR 14-04-1989, NJ 1989, 469)

Feiten

Omdat het onderwijs een kostbare zaak is voor de overheid, werd de studieduur beperkt tot 6 jaar voor zowel WO als HBO.
Als een student van het HBO "omzwaait" naar het WO, tellen zijn HBO-jaren gewoon mee voor de duur. Na de 6 jaar studie wordt het collegegeld verhoogd en de studiefinanciering wordt stop gezet. Deze maatregelen gaan bij wet (Harmonisatiewet) in met ingang van het studiejaar 1988/1989. Overgangsbepalingen ontbreken.

Oefenvragen bij het eerstejaarsvak Beginselen van de Democratische Rechtsstaat aan de UL

Vraag 1

De Harmonisatiewet had onder meer tot gevolg dat voor bepaalde studenten met terugwerkende kracht hun recht om ingeschreven te zijn werd beperkt. De Landelijke Studenten Vakbond spande

.........Read more
Access: 
Public
Huisbezoek Breda - Arrest

Huisbezoek Breda - Arrest

Huisbezoek Breda (CrvB 19-12-2017, ECLI:NL:CRVB:2017:4473)

Feiten

I.c. gaat het enerzijds over besluitvorming en mandatering en anderzijds over privacy tijdens een huisbezoek. Het college is bevoegd tot onderzoek naar het (voort)bestaan van het recht op bijstand.

De appellante ontving bijstand voor alleenstaande en stond ook als alleenwonend ingeschreven in de Basisregistratie. In december 2014 is door een buitengewoon opsporingsambtenaar bij de afdeling Toezicht en Handhaving een onderzoek ingesteld naar de rechtmatigheid van de verleende bijstand. Op 3 februari 2015 is samen met de inspecteur een huisbezoek afgelegd op het uitkeringsadres. De bevindingen en de resultaten van het onderzoek zijn voor de commissie Sociale Zekerheid (commissie SZ) aanleiding geweest om de bijstand van appellante in te trekken omdat appellante in strijd met haar inlichtingenverplichting niet had gemeld dat zij niet woonde op het uitkeringsadres. Het besluit op bezwaar is door de commissie SD namens het college genomen.

CrvB

I.c. is

.........Read more
Access: 
Public
Jezus Redt - Arrest

Jezus Redt - Arrest

Jezus Redt (ABRS 14-07-2010, ECLI:NL:RVS:2010:BN1135)

Onderwerp

De vrijheid om godsdienst te uiten komt in opspraak als een religieuze uiting van een boerderij-eigenaar botst met de uitgangspunten van de gemeente.

Casus

De Evangelische eigenaar van een boerderij heeft in letters van aanzienlijk formaat met witte verf op de dakpannen de tekst 'Jezus redt' gezet. De gemeente is het hier niet mee eens omdat de letters te groot en te contrasterend zouden zijn in vergelijking met de donkere dakpannen, waardoor de tekst net zo opvallend is als verkeerstekens op asfalt. Na enkele bestuurlijke kwesties wordt er op basis van een welstandsnota een dwangsom op gelegd van 500

.........Read more
Access: 
Public
Klokgelui - Arrest

Klokgelui - Arrest

Klokgelui (ABRvS 13-07-2011, AB 2011, 333)

Relevante artikelen

Art. 6 EVRM en art. 10 Wet openbare manifestaties.

Casus

Een pastoor besluit om iedere ochtend om 7:15 de klokken te luiden om omwonende gelovigen te attenderen op het op hande zijnde gebed. Het geluid wat hierbij ontstaat is harder dan is toegestaan op basis van de plaatselijke APV. Omwonenden storen zich hieraan en dringen aan ophandhaving van de desbetreffende APV. De pastoor verweert zich door te stellen dat tde APV in strijd is met art. 6 EVRM en art. 10 Wet openbare manifestaties.

ABRvS

Stelt de pastoor in het ongelijk. Art. 6 EVRM stelt dat buiten gebouwen of besloten plaatsen regels gesteld kunnen worden ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding en voorkoming van wanordelijkheden. Art. 10 Wet openbare manifestaties stelt vast dat klokgelui is toegestaan, maar dat er regels kunnen worden

.........Read more
Access: 
Public
Knooble b.v./Staat der Nederlanden - Arrest

Knooble b.v./Staat der Nederlanden - Arrest

Knooble b.v./Staat der Nederlanden (HR 22-06-2012, ECLI:NL:PHR:2012:BW0393)

Casus

Knooble is een bedrijf dat adviseert over bouwprojecten. In het Bouwbesluit en in de Regeling Bouwbesluit wordt verwezen naar zogenaamde NEN-normen, voornamelijk om vast te leggen hoe moet worden bepaald of aan de voorschriften van het Bouwbesluit wordt voldaan. Die NEN-normen zijn vastgesteld door het NNI, een bemiddelingsorganisatie die in overleg met alle betrokken partijen normen vaststelt voor verschillende maatschappelijke gebieden. Deze NEN-normen zijn niet gepubliceerd door de Staat. Knooble vordert een verklaring voor recht dat de NEN-normen waarnaar in het Bouwbesluit wordt verwezen niet verbindend zijn en vrij van auteursrecht. Ook vordert Knooble dat de NEN-normen aan haar ter beschikking worden gesteld. De rechtbank heeft de vorderingen deels toegewezen. Het Hof heeft ze

.........Read more
Access: 
Public
Leyla Sahin/Turkije (Case 44774/98) - Arrest

Leyla Sahin/Turkije (Case 44774/98) - Arrest

Leyla Sahin/Turkije (EHRM 10-11-2005, Zaak 44774/98)

Casus

Leyla Sahin was in 1998 vijfdejaars geneeskunde aan de universiteit van Istanbul. In dat jaar werd er een besluit van de universiteit uitgevaardigd, waarin onder meer stond dat studenten met hoofddoekjes op niet meer toegelaten zouden worden tot de universiteit. Toen Sahin toch met een hoofddoekje op colleges verscheen werd zij geschorst. Tegen deze schorsing beklaagt Sahin zich bij het Hof in Straatsburg. Zij betoogt dat het verbod op het dragen van een Islamitische hoofddoek in strijd is met de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging zoals neergelegd in art. 9 EVRM. Turkije bestrijdt dit, het vindt dat de beperking op de vrijheid van godsdienst rechtmatig is.

Hof

Het Hof bekijkt eerst of de door Turkije verboden gedraging wel onder het in art. 9 lid 1 bepaalde valt, of er sprake is van een inbreuk op de godsdienstvrijheid. Het Hof doet hier

.........Read more
Access: 
Public
Occupy - Arrest

Occupy - Arrest

Occupy (ABRvS 27-08-2014, ECLI:NL:RVS:2014:3174, 201302545/1/A3)

Onderwerp

Vrijheid van vereniging en vergadering, langdurig protest.

Relevante wetsartikelen en beginselen

Art. 11 EVRM, art. 9 Grondwet, art. 2 jo. 5 Wet Openbare Manifestaties (WOM), vrijheid van vereniging en vergadering.

Casus

In 2011 organiseerde de beweging Occupy een protest op het Malieveld te Den Haag. Hierbij werd ook gekampeerd. De burgemeester stelde beperkingen aan de kampeergelegenheid. Een paar maanden later gaf de burgemeester opdracht het kampement te beëindigen. De vraag was of dit verbod niet in strijd was met het recht op vereniging en vergadering uit het EVRM, de WOM en de Grondwet.

Overwegingen Raad van State

In oktober 2011 werd begonnen met een aanhoudende betoging van de actiegroep Occupy. Hierbij was overnachten op het Malieveld toegestaan, al golden er wel enkele beperkingen. In december heeft een belanghebbende het kampement uitgebreid. Vlak daarna stelde de burgemeester verdere beperkingen aan het kamp. In

.........Read more
Access: 
Public
Occupy Amsterdam - Arrest

Occupy Amsterdam - Arrest

Occupy Amsterdam (ABRvS 25-03-2015, ECLI:NL:RVS:2015:923)

Casus

De burgemeester van Amsterdam heeft de groepering Occupy Amsterdam op 19 maart 2012 opgedragen om de door hen opgestelde tenten, informatiekeet en soortgelijke objecten van het Beursplein te verwijderen op uiterlijk 22 maart 2012 om 10:00 uur. Hiertegen heeft Occupy Amsterdam bezwaar gemaakt en beroep ingesteld. Occupy Amsterdam doet een beroep op artikel 10 jo. 11 EVRM, aangaande de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vreedzame vergadering.

Hoge Raad

Occupy Amsterdam heeft aangegeven dat zij door middel van voortdurende aanwezigheid in de openbare ruimte aandacht vragen voor problemen omtrent het financiële systeem en de economische ongelijkheid. De meningsuiting vindt hierdoor voortdurend plaats waarvan het kampement een symboliek vormt. Het besluit van

.........Read more
Access: 
Public
Öneryildiz vs. Turkije - Arrest

Öneryildiz vs. Turkije - Arrest

Öneryildiz vs. Turkije (EHRM 30-11-2004, AB 2005/43)

Casus

Belanghebbende had negen familieleden verloren bij de ontploffing van een vuilnisbelt. De verplichting van de Staat bestaat eruit dat het recht op leven moet worden gewaarborgd en geëffectueerd. Deze positieve verplichting geldt voor iedere situatie, in het bijzonder bij industriële activiteiten zoals de exploitatie van een vuilnisbelt, waar in casu sprake van was. Om te bepalen wat precies de verantwoordelijkheid van de staat is moet worden gekeken naar factoren als de schadelijkheid van het fenomeen, de voorzienbaarheid van het risico, de status van de betrokkenen en of de acties of nalatigheden in overweging moeten worden genomen bij het bepalen van de bijdrage van een specifieke zaak.

In casu hadden de autoriteiten er niets aan gedaan om belanghebbende te laten

.........Read more
Access: 
Public
Refah Partisi (Case 41310/98) - Arrest

Refah Partisi (Case 41310/98) - Arrest

Refah Partisi (EHRM 13-02-2003, appl. nrs. 41310/98, 41342/98, 41343/98 & 41344/98)

Casus

Vier klagers behoren tot de Turkse politieke partij 'Refah', dat door het Constitutionele Hof is ontbonden op grond van het feit dat het, in strijd met de constitutionele wetgeving, een centrum van anti seculaire activiteiten was. De vier klagers krijgen ook een verbod opgelegd om politieke functies te vervullen. Volgens de klager is de beslissing van het Constitutionele Hof in strijd met het recht van associatie in de zin van artikel 11 EVRM.

EHRM

Het Hof geeft in haar uitspraak een hele lijst met algemene beginselen die in acht moeten worden genomen.

  1. Was er een inbreuk? Ja.

  2. Was de inbreuk bij wet voorzien? Ja, onder de regelgeving van de Turkse constitutie. De klagers moeten zich, gezien hun hoedanigheid als grote politieke partij, met veel juridische adviseurs, gerealiseerd hebben dat hun activiteiten wellicht

.........Read more
Access: 
Public
Rookverbod kleine cafés - Arrest

Rookverbod kleine cafés - Arrest

Rookverbod kleine cafés (HR 10-10-2014, NJ 2015/12)

Casus

De Staat heeft in juli 2008 in het 'Besluit uitvoering rookvrije werkplek, horeca en andere ruimten' horeca-inrichtingen verplicht maatregelen te nemen zodat bezoekers en werknemers geen rookoverlast ondervinden. Per 6 juli 2011 is er een uitzondering op deze verplichting gemaakt voor kleine cafés zonder personeel.

De Nederlandse Nietrokersvereniging CAN was echter van mening dat deze versoepeling in strijd was met de WHO Framework Convention on Tobacco Control (WHO Kaderverdrag). CAN is een procedure gestart en heeft o.a. een verklaring voor recht gevorderd dat de Staat onrechtmatig handelt jegens haar en de personen wiens belangen zij behartigt. De gemaakte uitzondering zou in strijd zijn met art. 8 lid 2 WHO Kaderverdrag dat bepaalt dat staten

.........Read more
Access: 
Public
Rusttijden - Arrest

Rusttijden - Arrest

Rusttijden (HR 02-11-2004, ECLI:NL:HR:2004:AR1797)

Casus

Het Hof heeft bewezenverklaard dat verdachte, binnen het grondgebied van de Europese Gemeenschap, als werkgeefster de arbeid van haar werknemers niet zodanig heeft georganiseerd dat deze werknemers rusttijden hadden in overeenstemming met artikel 8 van de EEG Verordening nr. 3820/85. Haar cassatiemiddel houdt in dat het Hof de veroordeling ten onrechte mede heeft gebaseerd op art. 8 van de EEG-Verordening 3820/85, nu deze bepaling niet kan worden aangemerkt als een verdragsbepaling die naar zijn inhoud een ieder kan verbinden in de zin van art. 93 Grondwet.

Hoge Raad

Het middel miskent dat een verordening van de EEG op grond van art. 249 EG-Verdrag rechtstreeks toepasselijk is in iedere Lidstaat, zonder tussenkomst van enig

.........Read more
Access: 
Public
SGP-zaak (Clara Wichmann) - Arrest

SGP-zaak (Clara Wichmann) - Arrest

Clara Wichmann t. de Staat (SGP-zaak) (EHRM 20-07-2012, app. no. 58369/10)

Feiten

Staatkundig Gereformeerde Partij SGP werd in 1918 opgericht en heeft, sinds 1922, consequent één tot drie zetels in de Tweede Kamer gehad. SGP is een confessionele politieke partij en die zijn programma en zijn statuten baseert op de Bijbel.

Het SGP is van mening dat hoewel alle menselijke wezens van gelijke waarde als schepselen van God zijn, verschillen in karakter, talenten en plaats in de samenleving moeten worden erkend. Mannen en vrouwen hebben volgens de SGP in de samenleving verschillende rollen. Vrouwen zijn dus niet inferieur aan mannen als menselijke wezens; maar in tegenstelling tot mannen, moeten vrouwen niet in aanmerking voor een openbaar ambt. Dit komt terug in de artikelen 7 en 10 van

.........Read more
Access: 
Public
Sunday Times - Arrest

Sunday Times - Arrest

Sunday Times (EHRM 26-04-1979, NJ 1980, 146)

Casus

Tussen 1959 en 1962 werd een aantal kinderen geboren met afwijkingen, welke waarschijnlijk het gevolg waren van het feit dat hun moeders tijdens de zwangerschap gebruik hadden gemaakt van thalidomide als slaap- of kalmeringsmiddel.

In verband hiermee spanden veel ouders processen aan tegen de fabrikant en verkoper van thalidomide in het Verenigd Koninkrijk: Distillers Company Ltd. In 1972 publiceerde de Sunday Times een artikel getiteld: "Our Thalidomide Children: A cause for national shame" en kondigde aan een artikel te publiceren over de voorgeschiedenis van de tragedie en over de fabricage en het testen van thalidomide tussen 1958 en 1961. Distillers tekende hiertegen protest aan bij de Attorney-General stellend dat genoemd artikel zou leiden tot "contempt of court" i.v.m. de

.........Read more
Access: 
Public
Valkenhorst - Arrest

Valkenhorst - Arrest

Valkenhorst (HR 15-04-1994, NJ 1994, 608)

Feiten

I.c. gaat het om een zaak tussen R (de dochter), eiseres tot cassatie, tegen Stichting Valkenhorst, verweerster in cassatie.

De dochter R. was, als buitenechtelijk kind, in 1935 geboren in ‘Moederheil’ (later Valkenhorst). Dit was een door rooms-katholieke religieuzen gedreven inrichting met als doelstelling het verlenen van zorg en begeleiding aan ongehuwde moeders en hun kinderen. De dochter wilde inzage in de gegevens van haar overleden moeder om zo eventueel duidelijk te krijgen wie haar vader was. De inrichting weigerde inzage in de gevraagde gegevens met een beroep op haar zwijgplicht. Voorts stelde het dat de gevraagde gegevens alleen werden bekendgemaakt als er vooraf uitdrukkelijk toestemming door de moeder was gegeven. Daar was hier geen sprake van.

Kern van het geschil dat toen volgende was de vraag of Valkenhorst de verstrekking van de gevraagde gegevens afhankelijk mocht maken van de toestemming van de

.........Read more
Access: 
Public
Venice Commission: Opinion on the new Constitution of Hungary (Opinion 621/2011) - Arrest

Venice Commission: Opinion on the new Constitution of Hungary (Opinion 621/2011) - Arrest


Venice Commission: Opinion on the new Constitution of Hungary, 20-06-2011 (Opinion 621/2011)

I.c. gaat het om het advies van de Commissie van Venetië op 17-18 juni 2011 inzake de nieuwe grondwet van Hongarije. Op 19 april 2011 nam het Hongaarse parlement een nieuwe grondwet aan. Echter dit zou op verschillende punten niet in overeenstemming zijn met de Europese regelgeving. Waaronder de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. De Commissie van Venetië wijst er op dat zowel het ontwerp als de beraadslaging en goedkeuring te korte termijnen hanteerde en dat dit het maatschappelijke debat heeft beperkt. Vandaar de bezorgdheid over de openheid, transparantie en ook de beperkte opties tot participatie bij het vaststellen van deze nieuwe grondwet.

Dit advies 621/2011 gaat dan ook in op

.........Read more
Access: 
Public
Vereniging Martijn - Arrest

Vereniging Martijn - Arrest

Vereniging Martijn (HR 18-04-2014, ECLI:NL:HR:2014:948)

Casus

Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank verzocht de vereniging Martijn te verbieden en te ontbinden. Het OM heeft dit verzoek gedaan op grond art. 2:20 BW (ontbinding vereniging door rechter) en heeft aangevoerd dat de vereniging kinderen bedreigt in hun lichamelijke, emotionele en seksuele integriteit en hun rechten en vrijheden aantast. Daarom is de werkzaamheid van de vereniging in strijd met de openbare orde. De vereniging heeft als verweer o.a. aangevoerd dat de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vereniging zich verzetten tegen toewijzing van het verzoek.

De rechtbank heeft in 2012 het verzoek toegewezen. De vereniging heeft hierna hoger beroep ingesteld tegen deze uitspraak, waarna het hof de beschikking heeft vernietigd en het verzoek van het OM heeft afgewezen.

.........Read more
Access: 
Public
Von Hannover vs. Duitsland II - Arrest

Von Hannover vs. Duitsland II - Arrest

Von Hannover vs. Duitsland II (EHRM 07-02-2012, NJ 2013-20/21)

Casus

In deze uitspraak stond wederom de vraag centraal of de Duitse roddelpers foto’s mocht publiceren, die waren gemaakt van een privésituatie van prinses Caroline. De foto’s waren zonder haar toestemming, vanaf grote afstand gemaakt. Volgens de hoogste Duitse rechtbank was deze publicatie rechtmatig. Prinses Caroline ging daartegen vervolgens in beroep bij het EHRM.

Rechtsvraag

Hoe wegen het recht op persvrijheid (art. 10) en het recht op privacy (art. 8) van het EVRM tegen elkaar op en op basis van welke criteria dient voorrang te worden verleend aan het ene of het andere recht?

EHRM

Het EHRM moest dus afwegen

.........Read more
Access: 
Public
Vuurwerkverbod Hilversum - Arrest

Vuurwerkverbod Hilversum - Arrest

Vuurwerkverbod Hilversum (ABRvS 14-12-2016, ECLI:NL:RVS:2016:3342)

Casus

In oktober 2014 heeft het college van burgemeester en wethouders van Hilversum, bij besluit, het houden van vuurwerkshows verboden tijdens een bepaalde periode. Tegen deze beslissing zijn bezwaren ingediend door lokale vuurwerkverkopers, die door het college deels niet-ontvankelijk en deels ongegrond zijn verklaard. Vervolgens heeft de rechtbank een deel van de klacht wel ontvankelijk verklaard en toegewezen aan enkele van de klagers. De andere vuurwerkverkopers zijn tegen die uitspraak weer in beroep gegaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Inzet is de rechtmatigheid van het genomen Vuurwerkbesluit.

Rechtsvraag

Welke criteria spelen een rol bij het bepalen van de rechtmatigheid van een door het college genomen besluit? Wanneer is er sprake van handhaving

.........Read more
Access: 
Public
Welvaartspartij vs Turkije - Arrest

Welvaartspartij vs Turkije - Arrest

EHRM 13 februari 2003, NJB 2003, p. 836, nr. 17 (Welvaartspartij vs Turkije)

Casus

Vier klagers behoren tot de Turkse politieke partij 'Refah', dat door het Constitutionele Hof is ontbonden op grond van het feit dat het, in strijd met de constitutionele wetgeving, een centrum van anti seculaire activiteiten was. De vier klagers krijgen ook een verbod opgelegd om politieke functies te vervullen. Volgens de klager is de beslissing van het Constitutionele Hof in strijd met het recht van associatie in de zin van artikel 11 EVRM.

EHRM

Het Hof geeft in haar uitspraak een hele lijst met algemene beginselen die in acht moeten worden genomen.

Was er een inbreuk? Ja.

Was de inbreuk bij wet voorzien? Ja, onder de regelgeving van de Turkse constitutie. De klagers moeten zich, gezien hun hoedanigheid als grote politieke partij, met veel juridische adviseurs, gerealiseerd hebben dat hun activiteiten wellicht een schending

.........Read more
Access: 
Public
Yumak en Sadak t. Turkije (Case 10226/03) - Arrest

Yumak en Sadak t. Turkije (Case 10226/03) - Arrest

Yumak en Sadak t. Turkije (EHRM 08-07-2008, Application No. 10226/03)

Casus

Yumak en Sadak waren kandidaten in de parlementaire verkiezingen van 3 november 2002 voor de Democratische Volkspartij DEHAP in de provincie Sirnak.
Turkije hanteerde tijdens die verkiezingen een (wettelijk vastgelegde) kiesdrempel van 10%. Dit resulteerde tot een non-represententatie in het parlement van 45% van de bevolking; 45% van de stemmers had gestemd op een partij die de kiesdrempel van 10% niet behaald had. 

Yumak en Sadak deden een beroep op het recht op vrije verkiezingen bij de EHRM.

EHRM

Volgens het EHRM was er geen sprake van een schending van artikel 3 EVRM. Toch voerde ze aan dat het wenselijk kon zijn dat de kiesdrempel verlaagd zou worden

.........Read more
Access: 
Public
Zwarte Piet - Arrest

Zwarte Piet - Arrest

Zwarte Piet (ABRvS 12-11-2014)

Feiten

Bij besluit van 13 augustus 2013 heeft de burgemeester van Amsterdam de Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam een evenementenvergunning verleend voor het houden van de jaarlijkse Sinterklaasintocht. Op grond van de APV van Amsterdam is voor die intocht een evenementenvergunning nodig. De burgemeester kan die vergunning weigeren in het belang van de openbare orde en veiligheid. Tegenstanders van Zwarte Piet hebben bezwaar gemaakt tegen de vergunning omdat volgens hen Zwarte Piet een racistische oorsprong heeft en het een negatieve stereotypering van zwarte mensen behelst. De burgemeester heeft die bezwaren ongegrond verklaard. Volgens hem zijn er geen redenen om de vergunning te weigeren nu tegen de intocht geen bezwaren bestaan uit het oogpunt van de orde en veiligheid. Hij stelt dat de APV een weigering om andere redenen niet toelaat.

De Amsterdamse rechtbank oordeelt dat de APV beperkt aantal weigeringsgronden kent, die betrekking hebben op

.........Read more
Access: 
Public
Access: 
Public
This content is related to:
Staatsrecht en constitutioneel recht: De beste studieboeken samengevat
Staatsrecht en constitutioneel recht: De beste wetenschappelijke artikelen samengevat
Recht en bestuur: De beste arresten en jurisprudentie samengevat
Check more of this topic?
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

Image

This content refers to .....
Arresten en jurisprudentie: uittreksels en studiehulp - WorldSupporter Start

Arresten en jurisprudentie: uittreksels en studiehulp - WorldSupporter Start

Inhoud

Arresten en jurisprudentie bestuderen

  • wat is een arrest
  • wat is jurisprudentie,
  • waar kan je samenvattingen van en over arresten, rechtsregels en juridische interpretaties vinden,
  • waar te beginnen met het lezen van een arrest van de HR?

Arrestsamenvattingen per vakgebied:

  • o.a. Arbeidsrecht & Sociaal recht, Bestuursrecht & Administratief Recht, Burgerlijk
...Read more
Image
Law and public administration - Theme
Check how to use summaries on WorldSupporter.org


Online access to all summaries, study notes en practice exams

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Starting Pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
  3. Tags & Taxonomy: gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  4. Follow authors or (study) organizations: by following individual users, authors and your study organizations you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Search tool : 'quick & dirty'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject. The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study (main tags and taxonomy terms)

Field of study

Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Check related topics:
Activities abroad, studies and working fields
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
717 1