Photo
Title: Het leven op het platteland - Good Food Community
Het leven op het platteland - Good Food Community

Het leven op het platteland - Good Food Community

Media of Manon89
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Supporting content
Het leven op het platteland - Good Food Community

Het leven op het platteland - Good Food Community

Na een bezoek aan de sloppenwijk, heb ik afgelopen weekend een bezoek gebracht aan het platteland. Een van de projecten van World Activity Philippines, Good Food Community, bestond 3 jaar dus een mooie gelegenheid om daar een kijkje te nemen.

De Good Food Community is een project dat is opgezet om boeren en stadsmensen met elkaar in contact te brengen met als doel een duurzame wereld te creeeren door middel van ‘Good Food and Good Company’.

Aan het project werken 24 boeren uit de buurt van Tarlac mee die bijdragen aan een duurzame wereld door organische producten te verbouwen. Dit houdt in dat zij tijdens het verbouwen van hun groente en fruit geen chemicaliën gebruiken die de kwaliteit van het product beïnvloedt. De groente en het fruit wat deze boeren verbouwen is dus puur natuur waardoor ze gezonder en smaakvoller zijn. Daarnaast is deze manier van verbouwen een stuk beter voor het milieu.

Als je het zo bekijkt, zal je je misschien afvragen waarom niet alle boeren op een duurzame manier organische producten verbouwen. Toch zijn de boeren van de Good Food Community naar mijn idee een van de weinige boeren die geen chemicaliën gebruiken. Door chemicaliën te gebruiken groeien de producten een stuk sneller waardoor er sneller geld te verdienen is. Aangezien de meeste boeren arm zijn en leven van de opbrengst van het land, zien veel boeren geen voordeel in het verbouwen van organische producten. Dit is weer een groot nadeel voor de boeren van de Good Food Community omdat zij, door het langere verbouwingsproces, een hogere prijs moeten vragen om voldoende inkomen te hebben.

De Good Food Community is opgezet om deze boeren te helpen hun producten te verkopen. Dit project brengt boeren in contact met stadsmensen door een soort samenwerkingsverband te creëren: de stadsmensen sluiten zich aan bij de Good Food Community wat betekent dat zij wekelijks verse, organische producten krijgen die geleverd worden door de boeren die zijn aangesloten bij dit project. Op die manier zijn de boeren verzekerd van inkomen en krijgen de stadsmensen toegang tot de gezondste en beste producten. Door hulp van de Good Food Community kunnen boeren dus organische producten verbouwen en daar een eerlijke prijs voor krijgen. Ook hebben stadsmensen de mogelijkheid om de boeren te bezoeken zodat ze met eigen ogen kunnen zien waar de producten vandaan komen en wat er allemaal bij de verbouwing komt kijken.

In Tarlac kregen we een rondleiding bij verschillende boerderijen en dan zie je ook echt dat ze alles op een ‘goede’ manier verbouwen. Ze hebben kassen gemaakt van netten en plastic om de insecten, honden, katten (en de kinderen) bij de producten weg te houden en ze gebruiken een mengsel van water en plantenresten als voedingsstoffen voor de producten. Vaak wonen mensen met de hele familie op de boerderij en helpt iedereen mee: op het land, wassen, koken, de beesten verzorgen, alles wordt gezamenlijk gedaan. De kinderen spelen op het land en het belangrijkste, er wordt veel gegeten. Eten is hier namelijk een sociaal gebeuren vol gezelligheid en is iets wat mensen de hele dag bezig houdt. Om het 3 jarig bestaan van de Good Food Community te vieren, hadden we een lunch met de boeren. Iedereen nam zelf wat mee en het resultaat was een uitgebreide lunch met biologische producten. Het smaakte echt heerlijk!

Iedereen kent ongetwijfeld ook de organische/biologische producten die je in Nederland kunt kopen. In verhouding zijn deze producten ook een stuk duurder dan de producten die verbouwd worden met behulp van chemicaliën. Ik moet zeggen dat de gedachte ‘zonde van mijn geld’ vaak in mij opkwam als ik dit prijsverschil zag maar nu ik heb gezien en gehoord waar dit verschil vandaan komt en me er bewust van ben dat de producten ook veel gezonder zijn, kijk ik daar wel een beetje anders tegenaan. Ik weet niet of ik dagelijks biologische producten zou kopen, maar ik vind het wel goed om er bewust over na te denken en de keuze te maken. Het kopen van organische producten doe je namelijk niet alleen voor jezelf, je helpt er ook de boeren mee en draagt bij aan een beter milieu.

More contributions of WorldSupporter author: Manon89
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]