Hoe maak je vrienden als je voor langere tijd in het buitenland gaat wonen of werken?

Bron: Backpackgek.nl, Claudia en Freek vestigden zich in Noorwegen na diverse (lange) reizen

Toen we besloten hadden naar Noorwegen te verhuizen, keek ik uit naar het opbouwen van een nieuw leven op een nieuwe plek. Het ontdekken, het nieuwe, alles. Toch vond ik het ook hartstikke spannend. Hoe zou het zijn om in een ander land te wonen en hoe maak je vrienden na een emigratie?

Ga ervoor

Ik ben nog steeds heel blij dat we er meteen voor gegaan zijn en zodra we aankwamen, op zoek gingen naar mogelijkheden om mensen te ontmoeten. Zo verhuisden we op een dinsdag naar Oslo en stonden we op vrijdagavond in een café bij de New To Oslo borrel. Daar ontmoetten we allerlei leuke, interessante mensen die allemaal nog niet zo lang in Noorwegen woonden. Heel gezellig en een goed begin. Via een vrouw die ik daar leerde kennen, stonden we een week later weer op een feestje en ontmoetten we daar weer mensen waar we drie jaar lang intensief mee omgingen (totdat ze naar de VS verhuisden).

Je zult merken dat expats en andere ‘nieuwe’ mensen, vaak openstaan voor contact en graag tijd met je doorbrengen. Ze hebben het minder druk dan de lokale mensen, aangezien ze geen familieverjaardagen hebben in het weekend en nog niet in verschillende vriendengroepen zitten.

Zeg ‘ja’

Ik ben nogal een huismus en hecht veel waarde aan me-time thuis, maar na de verhuizing besloot ik ‘ja’ te zeggen op iedere uitnodiging. Dit bleek heel goed te werken. Bij iedere ontmoeting met nieuwe vrienden kwamen we vaak weer nieuwe mensen tegen en zo groeide ons netwerk in Oslo snel.

Je hoeft niet iedereen leuk te vinden

Al dat ‘ja’ zeggen, betekende niet dat ik iedereen die ik ontmoette direct leuk vond. Met sommige mensen had ik een goede klik en met anderen matchte ik helemaal niet. Zo gaat het op reis en zo gaat het in een nieuw land ook.

Zoek op interesse

Dat besef leidde er bij mij toe dat ik meer specifiek op zoek ging naar bepaalde mensen. Zo miste ik bijvoorbeeld vriendinnen waar ik mijn passie voor yoga en gezondheid mee kon delen. Ik ondernam actie door mijn yogaleraressen aan te spreken en hen uit te nodigen voor een kop thee na de les. Ook stuurde ik verschillende mensen Facebook-berichten als ik bijvoorbeeld zag dat zij tof werk deden. Dit was doodeng, maar het werkte altijd en ik heb nooit een negatieve reactie gehad. De mensen die ik op deze manier heb leren kennen, kan ik nu tot mijn beste vriendinnen rekenen.

Ook ging ik naar meetings van verschillende Facebook-groepen en meldde ik me aan voor verschillende Meetups. Dit is een laagdrempelige manier om likeminded mensen te ontmoeten.

Help andere nieuwe mensen

In die eerste weken en maanden in Noorwegen, zijn wij ontzettend geholpen door de vriendelijkheid van andere mensen. Zij nodigden ons uit, lieten ons nieuwe plekken ontdekken en stelden ons voor aan andere mensen. Wanneer wij nieuwe mensen ontmoetten, doen wij altijd hetzelfde. Ik beveel je ook echt aan dit te doen. Je bent zo afhankelijk van andere mensen als je nieuw bent in een land, dat je als geen ander weet hoe belangrijk het is om anderen ook te helpen.

Verder lezen

Zie verder : https://www.joho.org/nl/contacten-netwerken-onderhouden-het-buitenland-bij-emigratie-lang-verblijf

Supporting content on WorldSupporter
Verhuizen naar het buitenland: blogs en bijdragenbundel over wonen in het buitenland tot emigratie

Verhuizen naar het buitenland: blogs en bijdragenbundel over wonen in het buitenland tot emigratie

Wonen, leven en werken in het buitenland

Ga je voor langere tijd wonen en werken in het buitenland? Waar kan je allemaal rekening mee houden?

  • De 'regeldruk' is soms groot, voor vertrek of als je net in het buitenland bent aangekomen. In deze omgeving vind je een selectie van blogs voor iedereen met plannen voor een lang verblijf in het buitenland en/of emigratie. Doe je voordeel met de tips en links in de blogs, voor jouw emigratieplan in de voorbereidingen op wonen en werken in het buitenland, of voor een succesvol verblijf in het buitenland.
  • Heb je zelf goede aanvullingen, tips, suggesties of ideeën voor andere
.......read more
Comments, Compliments & Kudos

Onuitgesproken verwachtingen uitspreken

Wat ook goed kan zijn om mee rekening te houden is om sociale regels niet als vanszelfsprekend te zien. Als je bijvoorbeeld vrienden maakt in een andere cultuur is het heel handig om in ieder geval aan het begin van de relatie gewoon te vragen naar ongeschreven sociale regels (als je ze tegenkomt), of het te benoemen als je iets niet volledig begrijpt. Het is natuurlijk handig om te vragen naar wat er van je verwacht wordt als je naar een verjaardag gaat, of het gewoon even te benoemen als je er achter komt dat je misschien niet naar verwachting hebt gehandeld.

Je wil er natuurlijk niet teveel druk achter zetten, dus als je merkt dat de relatie toch stroef verloopt dan is er waarschijnlijk niet echt een klik!

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
2739 1 2