Ben je voldoende verzekerd als je werkgever in het buitenland een ziektekostenverzekering voor je heeft afgesloten?

Er komt veel kijken bij emigratie. Zeker de laatste periode voor vertrek is de ‘regeldruk’ groot. Vaak zijn de ziektekostenverzekering (en andere verzekeringen) ‘sluitpost’ van de regelzaken. Dit keer zoomen we in op de voor- en nadelen van een ziektekostenverzekering via de werkgever in het buitenland.

Dit blog is een bewerking van een blog dat eerder verscheen op www.expatverzekering.nl.

"Ik krijg een verzekering via de werkgever dus ik ben goed verzekerd". Mensen nemen (soms onterecht) aan dat de verzekering via de werkgever een goede regeling is. Het is natuurlijk een prettig idee dat iemand in het "nieuwe woonland" een verzekering voor je heeft geregeld. Dit voorkomt dat je zelf informatie moet verzamelen, producten moet vergelijken en een keuze moet maken. Soms wordt de verzekering ook betaald door de werkgever, nóg een reden om het niet zelf te willen regelen. Toch is het de moeite waard om hier beter naar te kijken, om te voorkomen dat je bepaalde behandelingen zelf moet betalen of dat je ineens zonder verzekering zit.

Enkel voorbeelden van situaties waar expats en emigranten in de praktijk mee te maken krijgen:

"Ik was verzekerd, maar nu stop ik met werken en zit ik zonder verzekering"

Afhankelijk van de afspraken die de werkgever heeft gemaakt met de verzekeraar, stopt de verzekering op het moment dat je niet meer werkt. Het komt ook nog wel eens voor dat de verzekering alleen dekking biedt voor kosten die gerelateerd zijn aan de werktijden. Met andere woorden; ga je in je vrije tijd sporten en breek je een arm, dan betaalt de verzekering de kosten niet.

"De verzekering van de werkgever gaf 100% dekking voor inpatient. Ik dacht dat dit wel goed was"

Verzekeringen binnen het Nederlandse ziektekostenstelsel passen het verschil tussen "inpatient en outpatient" niet toe. Logisch dus dat je niet goed in kunt schatten wat "100% inpatient" eigenlijk inhoudt. In elk geval geeft 100% een goed gevoel en denk je dat je goed verzekerd bent. Het betekent echter wel dat bepaalde kosten (die erg kunnen oplopen) niet zijn verzekerd. Inpatient kosten zijn strikt genomen alle kosten die je in een ziekenhuis maakt, maar alleen wanneer je in het ziekenhuis wordt opgenomen én er moet overnachten. Ben je 100% inpatient verzekerd, dan kunnen kosten van medicatie die wordt voorgeschreven door een arts, zonder dat je bent opgenomen in het ziekenhuis, niet worden vergoed. Bijvoorbeeld bloeddrukverlagers die je dagelijks moet innemen. Of behandelingen in een ziekenhuis zonder opname, zoals een foto om te kijken of je been is gebroken en de behandeling van dat gebroken been.

"Zwangerschap blijkt niet verzekerd op de polis en nu kan ik het niet meer verzekeren"

In Nederland zijn de kosten die te maken hebben met zwangerschap en bevallen automatisch verzekerd. Daar is het eigen risico ook niet op van toepassing, om ervoor te zorgen dat zwangere vrouwen gebruik maken van zorg. Bij andere verzekeringen is het helemaal niet vanzelfsprekend dat er dekking is voor zwangerschap. Denk aan controles, echo's, maar ook de bevalling, keizersnede, etc. Mocht een dekking voor zwangerschap (in de toekomst) gewenst zijn dan is het belangrijk om daar rekening mee te houden in de ziektekostenverzekering die je afsluit.

Op het moment dat je zwanger bent (of je partner zwanger is) is het namelijk erg lastig om een andere verzekering te regelen die de kosten voor de bestaande zwangerschap nog zal vergoeden. En denk bijvoorbeeld ook aan de pasgeboren baby. Kan deze altijd worden meeverzekerd op de polis van de werkgever? Wat als de baby een tijdje in het ziekenhuis moet blijven na geboorte en het kan niet worden meeverzekerd?

"Na een jaar met pech, werd mijn verzekering gewoon stopgezet"

Stel dat je in een jaar wat meer medische kosten maakt door een ongeval, operatie en herstel. Natuurlijk prettig als de verzekeraar die kosten betaalt. Minder fijn als de verzekeraar na dat jaar jouw premie verhoogt (dus specifiek voor jou) of de verzekering stopzet. Uiteraard zul je dit niet terugvinden in het dekkingsoverzicht van de verzekering die je wordt aangeboden, dus denk je dat je goed zit omdat de verzekering een mooie dekking biedt. Maar als je wordt gestraft nadat je die dekking gebruikt, dan heb je alsnog geen goede deal gesloten. Je moet goed kijken naar de voorwaarden om erachter te komen welke rechten de verzekeraar heeft met betrekking tot aanpassen of opzeggen van jouw verzekering.

Wanneer je ziek bent als de verzekeraar je verzekering beëindigt, bevindt je je in een lastig parket omdat een andere verzekeraar niet meer zal willen betalen voor de aandoening die je al hebt. Beter dus om te voorkomen dat je in zo'n situatie terechtkomt.

Deel je ervaringen

  • Heb jij een ziektekostenverzekering voor jezelf en/of je partner of kinderen via je werkgever in het buitenland? Wat vind je van deze polis, wat zijn de voor- en nadelen?
  • Heb je je voor vertrek uit Nederland en/of eenmaal ter plaatse verdiept in de ins en outs van deze polis?
  • Heb je situaties meegemaakt waarbij je niet, onvoldoende of juist heel goed verzekerd bleek? Of waarbij de voorwaarden, premies of geboden dekking veranderden naar gelang je gebruik maakte van de verzekering?

Deel je ervaringen via een reactie op dit blog hieronder, of schrijf zelf een blog.

Meer lezen

Ook als je al in het buitenland bent en wel of niet een verzekeringspolis hebt lopen, kan het raadzaam zijn deze periodiek eens tegen het licht te laten houden. Zijn de verzekeringsvoorwaarden nog up-to-date, kan je voor minder geld tegen dezelfde voorwaarden worden verzekerd, kan je beter worden verzekerd voor dezelfde premie, is de polis nog passend bij je huidige situatie (partner, kinderen, andere werkgever, etc.)?

WorldSupporter Resources: 
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Koert Hommel
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
17
Connect
WorldSupporter Resources
Selected Categories
Promotions
JoHo Insurances verzekert wereldwijd