Vijf redenen waarom emigreren helemaal niet zo leuk is

Aimee van Bilsen woont en werkt sinds 2015 in zuid-Frankrijk (Provence). Tevens stelt zij als Emigratiecoach haar kennis en ervaring beschikbaar voor iedereen die plannen heeft om te emigreren, of die stap wellicht al heeft gezet. Aimee schreef een blog met 5 redenen waarom emigreren helemaal niet zo leuk is -of in ieder geval ook minpunten kent in de beginfase...

1. Stomme taal!

Sinds onze geboorte communiceren we met mensen. Eerst met geluidjes en gebaren en later met onze taal. Krijg je ineens te maken met een andere taal die je niet vloeiend spreekt mis je een hele belangrijke manier om te communiceren met je omgeving.

De moeilijkste momenten voor mij zijn:

 • Emoties uiten: ja dat kan ik dus echt niet goed. Wat ik voel, wat ik denk, de nuances in een zin leggen. Terwijl je juist heel veel emoties doormaakt na een emigratie en het fijn is als je die ook in de nieuwe taal kunt uiten.
 • Je dommer voelen dan je bent. Als reactie op mijn berichtje schreef iemand dat zij zich ook meteen dommer voelde in de nieuwe taal. Dat herken ik. Je woordenschat is beperkt, je moet langer nadenken over wat je zegt en soms zeg je maar niks omdat het je niet weet hoe je iets moet zeggen. Voor je idee kom je veel dommer over dan je in werkelijkheid bent.
 • Groepen: 1 op 1 red ik me aardig. Als ik iemand kan aankijken en goed hoor wat hij/zij zegt. In groepen gaat dit contact vaak verloren. Je ziet iemands gezicht minder goed en mensen praten door elkaar. Als er ook nog geluid bij is (denk aan een feestje ofzo) dan is het vaak kansloos om iemand goed te begrijpen.

2. Je familie missen

Verder weg zijn van je familie en vrienden. De fysieke afstand is groter en dat doet soms heel erg pijn. De vervelendste momenten zijn:

 • Er niet kunnen zijn als iemand in de familie ziek is. Weten dat je moeder ziek is en je niet langs kunt gaan om haar even op te beuren. Of je zus/broer waarvan je weet dat die even niet zo lekker in zijn vel zit. Je kunt niet zomaar langsgaan voor een praatje. Dat doet pijn. Het schuldgevoel schiet omhoog. Dat zijn dus hele moeilijke momenten.
 • Bijzondere momenten missen: ik weet zelf nog dat mijn zus jarig was. Mijn moeder vertelde dat ze met haar ging lunchen. En hoe ‘normaal’ dit misschien ook was. Ik voelde me rot dat ik niet mee kon. Het gekke was dat ik waarschijnlijk in Nederland ook helemaal niet mee had gekund vanwege werk of zo, maar toch vond ik het heel erg dit te moeten missen. Het leven in Nederland gaat gewoon door en daar kan je niet altijd fysiek aan deelnemen.
 • Als je zelf niet lekker bent: als je zelf ziek bent of iets mankeert dan is het fijn als je dichtbij je familie en vrienden bent. Als ik ziek ben dan voel ik me sowiezo al ‘down’ en dan mis ik mijn familie en vrienden nog meer.

3. Alles kost extra energie

Niks lijkt vanzelf te gaan. Zeker in het begin na je emigratie. Je moet alles opnieuw uitzoeken en regelen.

 • Een nieuwe huisarts, tandarts, garage, ‘noem het maar op’ zoeken kost extra energie. Zeker in combinatie met de taal is dit een uitdagende periode. Niets is meer vanzelfsprekend en draaide je je in Nederland je hand niet om voor een bezoekje aan bijvoorbeeld de apotheek, in het nieuwe land is het een ware uitdaging.
 • Uitgenodigd worden voor een feestje en niet weten hoe dat werkt. Hoe groot het cadeautje mag zijn? Of het de bedoeling is dat je er bij blijft als ouder of niet? Allemaal dingen waar je de eerste keer achter moet zien te komen. Niks is meer vanzelfsprekend.

Het eerste halfjaar deed ik ’s middags regelmatig een dutje. Zo moe was ik van al het geregel en uitzoek werk. Gelukkig bleek dit maar tijdelijk en wordt het steeds gemakkelijker.

4. Schuldgevoel & twijfel

Is dit wel goed voor mijn kind? Wat doe ik mijn ouders aan? Was dit wel de juiste keuze? Krijg ik geen spijt. Wat als ik….

 • Kinderen: als je als ouders emigreert neem je die beslissing ook voor je kinderen. Dit kan gepaard gaan met een groot schuldgevoel.

Mijn grootse schuldgevoel heb ik voor mijn dochter. Zeker toen zij moest wennen heb ik daar regelmatig last van gehad. Dan had ik haar met zachte drang het schoolplein op geduwd (‘mam ik wil niet naar school, mam ze begrijpen me niet, mam ik weet niet wat ik moet zeggen als ik met plassen’). Zat ik zelf in de auto een potje te janken omdat ik het zo zielig vond en me schuldig voelde dat ik haar dit had aangedaan.

 • Ouders: schuldgevoel naar je ouders en familie toe. Zeker als ze ouder worden en je wilt er voor hen zijn. Vanuit het buitenland is dat gewoon moeilijker. En kun je er niet altijd voor ze zijn als dat nodig is.
 • Twijfel over je keuze: heb ik hier wel goed aan gedaan? Is dit allemaal wel de moeite waard?

5. Sociaal isolement & afhankelijkheid partner

Sociaal op punt nul zitten. Niemand in je omgeving kennen (buiten je eigen gezin). Afhankelijk van hoe je bent ingesteld duurt deze periode korter of langer. Eenzaam zijn is vooral lastig om de moeilijke momenten waarin je wel wat gezelschap kunt gebruiken. Als je partner een nieuwe baan heeft en jij gaat mee kan er ook een ‘onbalans’ ontstaan in je eigen onafhankelijkheid. Als je zelf bijvoorbeeld altijd gewerkt hebt dan is dat een nieuwe rol en situatie waar je mee om moet leren gaan. De moeilijkste momenten:

 • Fikse ruzie: dat gebeurt natuurlijk in het buitenland ook. En ‘thuis’ zou je misschien je vriendin gebeld hebben en op de fiets zijn gesprongen om een bakkie te doen. Als je niemand kent is dat dus niet mogelijk. Op zo’n moment is ‘Remy, alleen op de wereld’ er niets bij
 • (Tijdelijk) een nieuwe rol als ‘huisvrouw’ of ‘niet-werkende’. Voor mij was dat wel even schakelen. Na 17 jaar gewerkt te hebben (met vaak een hulp in de huishouding). In het begin vond ik het heerlijk, maar na een tijdje vond ik het niet meer zo leuk. Stofzuigen heb ik echt een hekel aan en strijken trouwens ook ;). Daarnaast mistte ik de deadlines en werkgerelateerde uitdagingen.
 • Financiële afhankelijkheid van je partner: geen eigen inkomen meer hebben en financieel afhankelijk van mijn man. Dat maakte mij kwetsbaar en ik verloor echt een deel van mijn ‘onafhankelijkheid’.

Meer lezen

 • Lees meer over motivaties en verwachtingen als je voor langere tijd naar het buitenland gaat, of gaat emigreren (log wel even in op JoHo's website).
 • Tip: gebruik JoHo's 10x10 aandachtspunten checklist voor een snelle oriëntatie bij plannen voor lang verblijf in het buitenland.
 • Oriënteer je op De Emigratiecoach via het organisatieprofiel
 • Volg Aimee op haar eigen blog en stimuleer haar ervaringen te gaan delen met andere World Supporters op dit platform - bijvoorbeeld Aimees blog waarom emigreren heel leuk is ;-)
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Koert Hommel
Content
Access level of this page
 • Public
 • WorldSupporters only
 • JoHo members
 • Private
Image
Image
Statistics
74 1
Selected Categories
Promotions
logo JoHo Insurances

Sta jij op het punt om je emigratie droom waar te maken? JoHo Insurances ondersteunt je met advies op maat bij de belangrijkste administratieve keuzes rond verzekeringen.