Hoe leer je thuiskomen en hoe kom je tot rust, na een lang verblijf in het buitenland?

Ik las recent een interview met / bijdrage van Iris Hannema. Iris is ruim 10 jaar onderweg geweest en publiceerde diverse boeken over haar avonturen als wereldreizigster. Nu zij en haar vriend (opgedaan op een atol aan de andere kant van de wereld) zich hebben gesetteld in Frankrijk, komen ze er eindelijk aan toe stapsgewijs tot rust te komen. Die vaardigheid moest Iris leren ontwikkelen!

Opvallende quotes

 • 'Voor de eerste keer na 10 jaar reizen dacht ik aan alle moeite die continu verplaatsen met zich meebrengt, hoe ik altijd op mijn qui vive was geweest.'
 • 'Ik besefte dat reizen ook kan verzadigen, dat ik nooit echt aan leven was toegekomen omdat ik onderweg te hard bezig was geweest met overleven.'
 • 'Als ik terugdenk aan mijn reizen, zie ik iemand die rent, die haast heeft, weinig toeschietelijk is, doet wat ze wil en nergens bij wil horen.'
 • 'Met de mogelijkheid van een nieuw avontuur op komst laaide altijd weer de mij zo bekende reactie op, die lijkt op een reactie bij een heftige ruzie, een wild kloppend hart en snelstromend bloed. Dit keer werd ik niet warmer van de mogelijkheid van een nieuwe reis, maar van de heftigheid om niet te willen vertrekken, thuis te willen blijven.'
 • 'Ik besloot te leren thuiskomen, iets wat ik al die reisjaren zo gevreesd had; angs om in te dutten, dat mijn leven zou kapseizen van saaiheid en er zonder avontuur geen geluk meer zou zijn.'
 • 'Pas een maand na thuiskomst haalde ik al mijn kleren uit mijn rugzak en legde ze te rusten in de kast. Wat nou als ik plotseling weg zou willen, dacht ik, maar dat moment kwam niet.'

Ervaringen met terugkeer na een lang verblijf in het buitenland

 • Ben je zelf teruggekeerd naar Nederland, of heb je je ergens anders gesetteld na een lang verblijf (of verblijven) elders? Schrijf zelf een blog en inspireer andere World Supporters!

Meer lezen

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Koert Hommel
Content
Access level of this page
 • Public
 • WorldSupporters only
 • JoHo members
 • Private
Image
Image
Statistics
90 1 1
Selected Categories