Photo
Title: cambodja
cambodja

cambodja

Media of Mikal
Content categories
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Related content or attachment:
cambodja

cambodja

Image

Bedelaars ..

Ik wist wel dat er in Azie veel werd gebedeld,maar ik was toch verbijsterd over de hoeveelheid bedelende straatkinderen in Cambodja . Ook de monniken bedelen in Cambodja.  Ik vind het eigenlijk niet passen bij  hun manier van leven.Maar dat is mijn Europese blik: Boeddhistische monniken bedelen juist wel; volgens de regels hebben ze geen bezit: alleen een bedelnap en een naald om hun kleding mee te maken. De mensen die hen eten geven ontvangen een zegen. Nu heb ik ze niet zien bedelen om eten maar om geld. En in hun tas waarin ze de "schamele bezittingen" hebben zit ook een mobiele telefoon. 

 Bedelende straatkinderen vergelijk ik het met vorm van kinderarbeid. Het geld dat zij ophalen wordt geïncasseerd door de ouders, die daar meestal drank van kopen, om de armoede te vergeten. Zij houden de kinderen een paar meter verderop in de gaten en letten op hun manier van handelen. Toch vond ik het moeilijk om een standpunt te bepalen. Omdat ik graag wat wilde geven, haalde ik snoep te voorschijn. Dit weigerden zij. Dit vond ik aanvankelijk een hele rare reactie. Maar ja dat zijn weer mijn normen: Elk kind zou snoep aannemen en zeker als zij in arme leefomstandigheden leven, toch? Ach nee: europese kinderen zouden dat misschien doen.Ouders leggen ook hun kinderen langs een toeristische straat te slapen om geld op te halen.

 

Een oude straatmuzikant  maakte veel indruk op mij. Hij speelde op een Saipat, een 2 snarige viool. Hij speelde op een sapait (een tweesnarige viool uit China. We gingen iedere avond naar hem luisteren. Ik raakte helemaal emotioneel van de klanken. Zo mooi.

 

Mondkapjes

ledereen draagt mondkapjes: de lucht is door de uitlaatgassen van het verkeer erg smerig. Ik heb er zelf ook een aangeschaft. In Cambodja wordt de lucht ook nog eens verontreinigd door de smeulende stukken grond. De grond voor landbouw wordt vruchtbaar als er een laag as op ligt.Daarom steken ze het stuk grond in de fik. Ik zag op mijn reis door Cambodja veel grond die zwartgeblakerd zwart was. Nadat ze het zelfde stuk land een paar keer hebben hergebruikt,wordt het ongeschikt om er groenten op te verbouwen. Het is geen duurzame manier van landbouw, omdat  het stuk land na een tijd niet meer hergebruiken kan.

Seksindustrie

Cambodja moet  vroeger een hoogbeschaafde cultuur geweest zijn. Nu is met het toerisme als belangrijke inkomstenbron de seksindustrie opgekomen. Het heeft zich vanuit Thailand naar Cambodja uitgebreid. Vooral Siem Reap is met  bars,ladyboys (mannen verkleed als vrouw) te vergelijken met Bangkok.

 

Verschillen.

Je ziet overal dat het verschil tussen arm en rijk heel groot is. Sommige mensen rijden in een dure auto van een automerk dat alleen in Europa te krijgen is en wonen in een villa. Anderen leven in armoedige hutjes leven en gaan te voet.  Maffia is zichtbaar aanwezig: ze hebben hun eigen wijken, zijn herkenbaar aan dure spullen en black labels. Waar zouden ze hun geld mee verdienen?

Vrije marktwerking

We reisden naar Chaing Mai in een bus waarvoor het bookings office had gewaarschuwd:” Doe geen waardevolle spullen in het bagageruim want het wordt gestolen. Wij deden dat braaf. Ruben heeft niet geslapen,omdat hij zijn oren gespitst hield. Toen werden we afgezet op een benzinestation in plaats van in het stadscentrum. Hier stonden 2 Tuc Tuc's ons op te wachten en ons uit te buiten 60batt p.p. Dit weigerde de helft van de groep. Een buschauffeur die kwam tanken wilde ons meenemen voor 20batt p.p. kennelijk een redelijk prijs. Uiteindelijk weigerde de chauffeur toch: “He will beat me up”” terwijl hij naar de TUCTUCbestuurder wees. Ja ja, concurrentie heeft hier andere consequenties…

Malariapillen

 Van deze wekelijkse Lariampil werd ik duf,moe. Twaalf uur per dag slapen..zonde van je reis...Toch maar even naar een dokter geweest:  Het seizoen is rond deze tijd gunstig,omdat er weinig muggen zijn en er weinig kans op malaria. Stop er maar mee .

More contributions of WorldSupporter author: Mikal
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]