Erasmusbeurs. Heb ik er recht op?

Stel, je wilt voor een bepaalde periode in het buitenland studeren of stage lopen. Voordat je dit gaat doen, zal je waarschijnlijk eerst een heel voortraject moeten doorstaan waar veel tijd en energie in gaat zitten. Bovendien zal het financieel ook wat kosten met zich meebrengen. In bepaalde gevallen is het mogelijk een subsidie voor in het buitenland. Dit is de zogenaamde Erasmusbeurs. Wat dit is en wie er wanneer recht op heeft, lees je hieronder!

Erasmus+

Erasmus+ is het Europese subsidieprogramma voor onderwijs, jeugd en sport. Deze organisatie biedt beurzen aan voor studenten in het hoger onderwijs die voor een bepaalde periode in het buitenland willen studeren of stage willen lopen. Voor studenten die in het buitenland tijdelijk willen studeren geldt de regel dat de deelnemende hogescholen en universiteiten onderlinge afspraken maken over het aantal studenten dat ze uitwisselen.

Recht op de beurs?

De Erasmusbeurs wordt niet aan alle studenten die naar het buitenland vertrekken verleend. Hiervoor zijn verschillende richtlijnen opgesteld. De beurs wordt alleen verleend aan studenten die zich in een land binnen de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Turkije gaan vestigen. Daarnaast moet de student verbonden zijn aan een hogeschool of universiteit die aan het Erasmusprogramma meedoet. Verder dient een student voor een periode van minimaal drie en maximaal twaalf maanden in het buitenland te verblijven en wordt de beurs maar maximaal één keer per student toegekend. De eisen zijn tevens verschillend voor studenten die in het buitenland willen studeren en studenten die stage willen lopen. Alle voorwaarden zijn hier terug te vinden.

Aanvragen beurs

Hoeveel vergoeding een student krijgt is afhankelijk van de verdeling die de onderwijsinstelling maakt. Als jij aan de voorwaarden voldoet, moet je contact opnemen met de International Office afdeling van jouw eigen hogeschool of universiteit. Dit is de plek waar zij jou meer informatie kunnen verlenen voor eventueel aanvullende eisen, deadlines en andere belangrijke zaken. Het is hierbij belangrijk dat je op tijd actie onderneemt, want doordat er verschillende partijen betrokken zijn kan het een tijdrovend proces zijn.

Meer informatie

Wil je meer informatie over de Erasmusbeurs? Ga dan naar de website van Erasmus+ en/of neem contact op met je eigen opleidingsinstelling. En vergeet niet. Als je eenmaal in het buitenland bent, realiseer jij je dat alle inspanning absoluut de moeite waard was.

Image
Follow the author: Stan
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

More contributions of WorldSupporter author: Stan
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]