Gezondheids-les: hoge bloeddruk is een rode ballon en la sangre es la vida.

¨Buenos días, en welkom allemaal hier in CENIT!¨ In de kring wordt hier en daar ¨gracias¨ gemompeld, maar het merendeel van de ongeveer vijfendertig aanwezigen kijkt ons vooral afwachtend en nieuwsgierig aan. ¨Ik ben Nelly, Holandesa…¨ begin ik, en ik knik naar mijn vrijwilliger-collega. ¨… en ik ben Jenny, uit de Verenigde Staten, en we gaan het vandaag hebben over hoge bloeddruk.¨ Er zit nog niet veel leven in ons publiek dat bestaat uit ouders en grootouders van de markt op deze vroege morgen. Tijd dus om ze een beetje wakker te schudden.

¨Hoge bloeddruk is een probleem van het cardio-vasculaire stelsel… akkoord?¨ Iedereen knikt instemmend, al weet ik zeker dat ik evengoed ¨melkweg-stelsel¨ had kunnen zeggen. ¨Wat is het cardio-vasculaire stelsel?¨ Het is jammer dat er geen goede Nederlandse vertaling is voor ¨to stare blankly at¨, want dat is wat ze ineens allemaal doen: to stare blankly at Nelly.
Als blijkt dat niemand suggesties heft, help ik ze een beetje op weg: ¨El sistema cardio… vascular.¨ Aaaah, daar beginnen een paar lichtjes te branden. ¨El corazón!¨ zegt één van de dames, en het wordt als een golf door de rest van de groep herhaald. ¨Muy bien, het hart dus. Nog meer? Cardio… vascular?¨ Eeehm nee. Andere tactiek. ¨Wat zit er aan het hart vast?¨ Oh, ja. ¨De longen!¨ Jahaa, Nelly, zeg eens dat het niet zo is. Om het eenvoudig te houden, zeg ik dat het niet zo is. ¨Ok, wat zit er in het hart?¨ Da´s een makkie. ¨Bloed,¨ wordt vanuit verschillend kanten geroepen. ¨Perfecto! En waar gaat dat bloed heen?¨ Daar is iedereen het ook over eens: ¨Naar het hele lichaam.¨ Deze moet ik zelf maar even doen dus. ¨Inderdaad, naar het hele lichaam, via de bloedvaten.¨ Iedereen knikt tevreden.

Het is soms moeilijk om een goede balans te vinden tussen wat ze wel en niet hoeven te weten, en we moeten er ook rekening mee houden dat het overgrote deel van ons publiek niet of maar heel kort naar school is geweest. Het basisonderwijs doorlopen is een grote uitzondering. Ik weet niet of ze het daarom misschien zo leuk vinden om actief mee te doen en te denken als ze naar de info-sessies komen, maar dat maakt het voor ons extra leuk om te proberen ze nét genoeg uit te dagen om hun aandacht een half uur vast te houden zonder het te moeilijk te maken.

¨Prima, het hart dus, de bloedvaten en het bloed. Waarom hebben we bloed?¨ Dit is één van mijn favoriete vragen, want de mensen hebben hier bijna allemaal wel een idee over of omschrijving voor die op enige manier de waarheid raakt, zonder dat ze weten hoe precies.
¨La sangre es la vida,¨ zegt een vrouw overtuigd en ze knikt beslist, alsof ze zich niet kan voorstellen dat ik dat niet allang wist. ¨ Ya, het bloed is het leven, dat is wel een mooie metafoor. Maar waarom?¨ Dit is een moeilijke, dus ik wacht niet al te lang op een antwoord. ¨Zuurstof, het bloed transporteert zuurstof naar het hele lichaam, want alle cellen hebben zuurstof nodig. De cellen hier…,¨ ik wijs naar mijn pink, ¨… en de cellen daar,¨ ik wijs naar mijn tenen. Nu het begin gemaakt is, wordt het gemakkelijker: de vaten zijn om het bloed te vervoeren en het hart is een pomp. Hier komen ze bijna altijd zelf op.

¨Goed, hoge bloeddruk is dus een probleem van dat systeem, cardio-vascular. Dat betekent dat er problemen kunnen ontstaan met het hart…,¨ de mensen tellen mee ¨… de vaten en het bloed. Wat doet het hart?¨ Pompt het bloed. ¨Wat doen de vaten?¨ Transporteren het bloed. ¨Wat doet het bloed?¨ Es la vida. Bien. Dus wat gebeurt er als één van die dingen niet goed werkt. ¨Se muere!¨ klinkt het bijna enthousiast. Dan ga je dood. Prima. Stap één: aan hoge bloeddruk kun je doodgaan, daarom is het belangrijk om er meer over te weten. Missie geslaagd.

¨Bloeddruk is de weerstand die een bloedvat biedt tegen de kracht die het bloed op de bloedvatwand uitoefent.¨ Fijn. Geef die definitie aan een aula vol eerstejaars geneeskunde studenten en de helft heeft geen idee wat hij ermee moet. Geef hem dus niet aan de mensen van de markt. Althans, niet zonder ballonnen. In de groene ballon zit minder water: die is flexibeler en gaat niet zo snel kapot als de rode ballon die veel strakker staat. We laten de ballonnen in de kring rondgaan. Onze definitie van hoge bloeddruk: de rode ballon. Ze zullen het misschien niet precies in woorden kunnen omschrijven, maar ze begrijpen het concept zo waarschijnlijk een stuk beter dan die halve aula geneeskundestudenten zonder ballon. High five.

Hierna is het voor ons gemakkelijk om met de groep te praten over mogelijke oorzaken, gevolgen en risico´s, met hartproblemen in het bijzonder (killer no 1), medische hulp en, het belangrijkste uiteraard: de preventie.

Het halve uur vliegt om. Acht sessies als deze hebben we gegeven, en de volgende maand volgen er weer acht met een ander thema. Ik kan bijna niet wachten!

Vond je het leuk om dit bericht te lezen of juist niet? Laat het me weten met een duimpje omhoog en/of een reactie! Wil je metéén weten wanneer ik een nieuw verhaal post, klik dan op de ¨volg deze blogger¨-knop onderaan... Thanks!

Voor mijn project Imagine all the people werk ik in 2,5 jaar in verschillende landen als vrijwilliger en schrijf ik minstens elke maand een stukje over mijn ervaringen in verhaal-vorm. Op die manier wil ik proberen om mensen met elkaar in contact te brengen, om hun blikveld een beetje te verruimen zodat ze zich wat meer bewust worden van hun eigen positie in die wereld. Via verschillende media probeer ik zo de doelen van het project te bereiken: de wereld een beetje beter maken en anderen inspireren om op hun manier hetzelfde te doen.

Wil je meer weten over dit project (wat doe ik precies, waarom en hoe) wil je weten wie ik eigenlijk ben, of wil je me volgen (met álle foto´s bij mijn verhalen) kijk dan eens op: httpspublic://blog/lesgeven_bloeddruk_2_0.jpgnellyontour.wordpress.com/ of vind project Imagine all the people op facebook. www.facebook.com/pages/Project-Imagine-all-the-people/210147532462086 Groetjes uit Ecuador!

Image
Follow the author: Nelly2012
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

LOL!! Ballonnen waren een

LOL!! Ballonnen waren een goed idee!! Is het niet moeilijk om les te geven in een vreemde taal? Hoeveel talen spreek je??

Re: LOL!! Ballonnen waren een

Hoi Coosje! Ja, we zochten naar een mobiele en gooedkope manier om het duidelijk te maken, en met die ballonnen hadden we het gevonden :). Ja, het is soms wel een uitdaging om in het Spaans over medische dingen te praten, maar met wat creatief denken en omschrijven als je er af en toe echt niet uitkomt, valt het toch mee. Het helpt natuurlijk enorm dat ik een jaartje geneeskunde in Spanje heb gedaan, zonder dat was er geen beginnen aan geweest.. vooral als je het ren beetje interactief wil doen :) Voorlopig spreek ik Spaans (1 jaar in Spanje dus), Portugees (een half jaar in Portugal), en Frans (moet ik wel op frissen!) en een beetje Duits... en Engels natuurlijk. Het maakt het reizen ZO veel leuker en het werk ZO veel nuttiger! Anyway, heel verhaal :P Dankjewel voor je reactie en muchos saludos desde el capital de Ecuador!! :D

Y saludos de los Países Bajos

Y saludos de los Países Bajos! De enige taal die ik spreek is Google Translate. =P
Leuk dat je je medische kennis zo kan toepassen. Het grappige is dat wij hier in Nederland ala minuut alles kunnen vinden over hoge bloeddruk, maar ironisch genoeg heb ik nog nooit er iets over opgezocht. Dat moet ik misschien toch eens doen, met al die troep die ik eet.
Leuk blog weer, looking forward to the next.

Re: Y saludos de los Paises Bajos

Haha, ach, Google Translate is wel een van de meest praktische talen die je kunt spreken volgens mij :P ... Het kan nooit kwaad om wat op te zoeken, hopelijk is het niet zo ernstig als je verwacht ;) Meestal is dat zo :D Groetjes weer, bedankt voor je berichtje en tot snelllll!!

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Image
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 4 1