Week 1, hoorcollege 1: introductie Staat, Rechtsstaat en Staatsrecht
Staatsrecht
Het staatsrecht is de basis van onze staat en het recht dat door de staatsorganen gemaakt wordt. Het is het recht van én over een bepaalde staat en bindt de overheid aan het recht.
Voor een staat geldt dat er rechtsregels zijn die voor hem verbindend zijn ook al worden deze rechtsregels door haarzelf gecreëerd. Het Staatsrecht roept de staatsorganisatie in het leven en bepaalt hoe de staatsorganisatie eruit ziet. Daarnaast vormt het de basis voor de bevoegdheidsverdeling in de staat en bevat fundamentele rechten die tegen de overheid kunnen worden ingeroepen.
De rechtsregels zijn niet vastomlijnd en er speelt vooral veel politiek in mee. Er is geen orgaan om er voor te zorgen dat de overheid zich aan het staatsrecht houdt en het bestaat ook uit veel ongeschreven regels. Bijvoorbeeld de vertrouwensregel.
Wonderland
Bij Coevorden is er een stukje niemandsland van ongeveer 6 meter. Het wordt wonderland genoemd en bevolkt door ongeveer 14 man. In de tent die er staat zetelt de regering.
Waarom zou dit stukje land geen staat zijn? De staat heeft een gemeenschap van mensen, een volk met een gemeenschappelijke cultuur, godsdienst et cetera. Er zijn immers veertien man. Er is ook sprake van een grondgebied; het is namelijk afgebakend en er wordt gezag uitgeoefend door een overheid die over dwangmiddelen beschikt. Er valt te twisten over het gezag in Wonderland, kan Wonderland handhaven in tijden van nood? Is er een geweldsmonopolie?
De meeste staten voldoen aan de drie eisen die een staat tot een staat maken. Deze ‘staat’ lijkt dat ook te doen. Het enige wat Wonderland niet heeft, en andere staten wel, is dat de staat door andere landen als staat erkend wordt. Dit laatste is niet één van de drie eisen die een staat tot een staat maken maar het lijkt wel belangrijk te zijn.
Groningen bijvoorbeeld, is ook geen staat. In Groningen is dat omdat het hoogste gezag daar niet wordt uitgeoefend.
Staten ontstaan vaak op revolutionaire momenten. Wanneer een staat ontstaat, begint de overheid regels op te stellen om haar eigen macht te beperken. Dat is wat het staatsrecht wordt genoemd. Voor het staatsrecht is het bestaan van de staat een gegeven. Het staatsrecht gaat immers óver de staat, de manier van ontstaan werkt door in de organisatie
De staat en de overheid
Wil er sprake zijn van een staat dient aan de volgende punten te zijn voldaan:
- Een gemeenschap van mensen; indicaties hiervoor zijn: een gemeenschappelijke taal en geschiedenis.
- Op een bepaald grond gebied; territoriaal afgebouwd
- Waarover het gezag wordt uitgeoefend door een overheid die over dwangmiddelen beschikt; onder gezag wordt verstaan gelegitimeerde machtsuitoefening, waar burgers door middel van een democratie mee hebben ingestemd.
Hierbij is het tevens nog van belang dat het door andere staten wordt erkent. Maar dit is niet daadwerkelijk een voorwaarde.
Het begrip staat wordt vaak gebruikt wanneer het begrip overheid bedoeld wordt. Onder overheid worden de verschillende specifieke organen verstaan die de staatsmacht uitoefenen. De bevoegdheden berustten bij de specifieke organen en niet bij de overheid als één begrip. De bevoegdheden worden uit de wet gegeven.
De overheidsmacht wordt uitgeoefend in het algemeen belang maar moet wel in bedwang worden gehouden. Dat maakt dat er een verschil is met het toeschrijven van wettelijke bevoegdheden naar burgers en de overheid.
Bij burgers wordt er vanuit gegaan dat ze alles mogen, tenzij de wet daartegenin gaat. Bij de overheid is dat precies andersom. De overheid mag namelijk niets tenzij de wet haar bevoegdheden toespeelt, er dient dus een wettelijke grondslag te zijn. (Hier zijn wel veel uitzonderingen op)
De macht van de overheid
Overheidsmacht wordt beperkt, overheden hebben vaak het beste met het land voor maar iedere overheid vindt iets anders goed voor het land. Daarom moet de macht alsnog in bedwang worden gehouden. Sommige bestuurders vinden zichzelf immers erg belangrijk, vaak omdat ze erg van zichzelf overtuigd zijn en vinden dat ze om die reden meer macht zouden moeten hebben.
Verdeling van macht
De macht wordt op verschillende manieren beperkt. Ten eerste door de machtenscheiding van Montesquieu. Daarmee wordt de macht verdeeld over wetgevende organen, bestuurlijke organen en rechtsprekende organen. De tweede manier is het systeem van Checks & Balances, dit is een systeem van wederzijdse controle en evenwicht tussen de drie (hiervoor genoemde) staatsmachten onderling.
De organisatie van de staat
Macht kan ook op andere manieren worden verspreid. Doormiddel van staatsvormen bijvoorbeeld, ook wel de territoriale machtenspreiding genoemd. Zo bestaat er een eenheidsstaat, een gedecentraliseerde eenheidsstaat, een federatie en een confederatie.
Een eenheidsstaat is gecentraliseerd. Er is één orgaan of in ieder geval één groep organen op dezelfde plek waarvan de macht uit gaat. De centrale macht houdt dus de uiteindelijke macht.
Een gedecentraliseerde eenheidsstaat is een eenheidsstaat met een centrale macht. Gedeeltes van de overheidsmacht worden doormiddel van decentralisatie over meer onderdelen verdeeld. De uiteindelijke macht blijft echter bij de centrale macht. Nederland is een voorbeeld van een gedecentraliseerde eenheidsstaat.
De federatie, een bondsstaat, heeft onderdelen met meer macht dan bij de eenheidsstaten. De macht tussen de centrale macht en de onderdelen is bijna gelijk. Duitsland is een voorbeeld van een federatie.
De Confederatie, een statenbond, is eigenlijk al geen staat meer. De onderdelen hebben alle macht. Het is eigenlijk een soort eenheid van staatjes.
Bronnen van het Staatsrecht
De belangrijkste bronnen van het Staatsrecht zijn:
- De Grondwet;
- Het ongeschreven recht; (vaak: gewoonterecht, jurisprudentie)
- (Organieke) wetten; (wetten ontstaan uit de Grondwet)
- Overige regels m.b.t. staatsorganisatie (bijvoorbeeld: reglementen van orde).
Nederland
Nederland is binnen Europa een gedecentraliseerde eenheidsstaat. Nederland bestaat uit provincies en gemeenten, die over eigen bevoegdheden beschikken. Echter indien puntje bij paaltje komt is het de regering die er uiteindelijk over gaat.
Het koninkrijk der Nederlanden bestaat uit vier landen; namelijk uit Nederland, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Nederland is dus niet hetzelfde als het koninkrijk der Nederlanden. Aruba hoort dan ook niet bij Nederland maar bij het koninkrijk der Nederlanden.
Na 2010 is het allemaal nog ingewikkelder geworden. Sindsdien valt onder Nederland uit Nederland in Europa en de BES-eilanden; Bonaire, Sint-Eustatius en Saba.
Deze laatste landen zijn niet zelfstandig zoals de andere vier landen. Sinds 2010 zouden ze kunnen beschouwd als een soort gemeente van Nederland.
In een tabel ziet het Koninkrijk der Nederlanden er als volgt uit:
Het Koninkrijk der Nederlanden heeft vier landen:
- Nederland in Europa
Het Caribisch deel van het koninkrijk:
- Aruba
- Curaçao
- Sint maarten
Het Caribisch Nederland bestaat weer uit drie bijzondere "gemeenten" de openbare lichamen.
- Bonaire
- Sint-Eustatius
- Saba
Democratische rechtsstaat
Nederland is een Democratische Rechtsstaat. Democratie en rechtsstaat zijn in de praktijk onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Wil er sprake zijn van een democratie dient:
- Het staatsbestuur in overeenstemming met de wil van het volk;
- Directe en indirecte democratie;
- Besluitvorming bij meerderheid;
- Participatie, openbaarheid;
- Besluitvorming op basis van gelijkwaardigheid van mensen.
Wil er sprake zijn van een Rechtsstaat dient:
- De overheid gebonden te zijn aan het recht;
- De staat respect te hebben voor de grondrechten; staatsvrije sfeer: klassieke grondrechten;
- De overheidsmacht op de wet te berusten, legaliteitseis;
- Machtenscheiding te kennen;
- Die als verbijzondering van machtenscheiding een onafhankelijk rechter te hebben;
- Er sprake te zijn van een Grondwet / Constitutie.
Hierbij is de essentiële voorwaarde dat de overheid gebonden is aan het waarborgen van de wet .
Er bestaan 2 grondregels voor een democratische staatsorganisatie:
- Het handelen van de overheid dient te berusten op en in overeenstemming te zijn met een voorafgaande algemene regel (legaliteitseis); Vooraf
- Op het overheidshandelen dient altijd controle te zijn: rechterlijke controle en politieke controle; Achteraf
Grondwet en constitutie
De Nederlandse Grondwet bevat de belangrijkste regels van het Staatsrecht.
- Maar is daarin niet volledig; de belangrijkste regels van het staatsrecht staat er niet in, bijvoorbeeld de vertrouwensregel. Deze geldt echter wel. (ongeschreven recht maar wel deel van constitutie)
- De grondwet bepaald hoe het staatsrecht eruit komt te zijn.
De Grondwet staat hoger in de normenhiërarchie dan andere wetgeving.
De Nederlandse Grondwet kent een verzwaarde wijzigingsprocedure; artikel 137 GW.
Het bijzondere karakter van het staatsrecht
- Het staatsrecht bindt de staat / overheid aan het recht ;
- Het roept de staatsorganisatie in het leven en bepaalt hoe deze eruit ziet;
- Het vormt de basis voor de bevoegdheidsregeling in de staat;
- Het ligt aan de totstandkoming van het andere recht dat door de overheid gemaakt wordt ten grondslag;
- Het bevat fundamentele rechten die tegen de overheid kunnen worden ingeroepen;
- Handhaving van het staatsrecht is soms lastig .
Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>
Contributions: posts
Spotlight: topics
Online access to all summaries, study notes en practice exams
- Check out: Register with JoHo WorldSupporter: starting page (EN)
- Check out: Aanmelden bij JoHo WorldSupporter - startpagina (NL)
How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?
- For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
- For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
- For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
- For compiling your own materials and contributions with relevant study help
- For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.
Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter
There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.
- Use the summaries home pages for your study or field of study
- Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
- Use and follow your (study) organization
- by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
- this option is only available through partner organizations
- Check or follow authors or other WorldSupporters
- Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
- Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies
Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?
- Check out: Why and how to add a WorldSupporter contributions
- JoHo members: JoHo WorldSupporter members can share content directly and have access to all content: Join JoHo and become a JoHo member
- Non-members: When you are not a member you do not have full access, but if you want to share your own content with others you can fill out the contact form
Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance
Main summaries home pages:
- Business organization and economics - Communication and marketing -International relations and international organizations - IT, logistics and technology - Law and administration - Leisure, sports and tourism - Medicine and healthcare - Pedagogy and educational science - Psychology and behavioral sciences - Society, culture and arts - Statistics and research
- Summaries: the best textbooks summarized per field of study
- Summaries: the best scientific articles summarized per field of study
- Summaries: the best definitions, descriptions and lists of terms per field of study
- Exams: home page for exams, exam tips and study tips
Main study fields:
Business organization and economics, Communication & Marketing, Education & Pedagogic Sciences, International Relations and Politics, IT and Technology, Law & Administration, Medicine & Health Care, Nature & Environmental Sciences, Psychology and behavioral sciences, Science and academic Research, Society & Culture, Tourisme & Sports
Main study fields NL:
- Studies: Bedrijfskunde en economie, communicatie en marketing, geneeskunde en gezondheidszorg, internationale studies en betrekkingen, IT, Logistiek en technologie, maatschappij, cultuur en sociale studies, pedagogiek en onderwijskunde, rechten en bestuurskunde, statistiek, onderzoeksmethoden en SPSS
- Studie instellingen: Maatschappij: ISW in Utrecht - Pedagogiek: Groningen, Leiden , Utrecht - Psychologie: Amsterdam, Leiden, Nijmegen, Twente, Utrecht - Recht: Arresten en jurisprudentie, Groningen, Leiden
JoHo can really use your help! Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world
1358 |
Add new contribution