De Grote Oorlog en het Nederlandse Overeenkomstenrecht – Neutraliteit, Weerstand en Responsiviteit - van Boom - 2018 - Artikel
- Waar gaat dit artikel over?
- Wat heeft de Grote Oorlog voor de sociaal-economische toestand van Nederland betekend?
- Hoe veranderden de leerstukken tekortkoming, ongelijkheid en overmacht tijdens en kort na de oorlog?
- Wat hield de paradigmatische verschuiving in?
- Hoe beïnvloedde de neutraliteitsdoctrine de ontwikkelingslijnen van het overeenkomstenrecht?
- Wat was de precieze invloed van de Grote Oorlog op het overeenkomstenrecht?
Waar gaat dit artikel over?
Nederland heeft tijdens de Eerste Wereldoorlog, ook wel Grote Oorlog genoemd, de neutraliteit weten te bewaren. Dat betekent echter niet dat de oorlog geen gevolgen voor ons land had. In dit artikel gaat het over de invloed van de Grote Oorlog op het Nederlandse overeenkomstenrecht.
Eerst worden de gevolgen van de oorlog op de Nederlandse maatschappij en economie uiteengezet en tegen deze achtergrond worden de leerstukken onmogelijkheid en overmacht uitgelegd. Dan worden de contractuele goede trouw en onvoorziene omstandigheden besproken in het licht van hun mogelijke verband met de Grote Oorlog. Tenslotte wordt de neutraliteit uiteengezet als factor in het overeenkomstenrecht.
Wat heeft de Grote Oorlog voor de sociaal-economische toestand van Nederland betekend?
Nederland had geen juridisch raamwerk om de directe gevolgen van de oorlog op economisch gebied op te vangen. Zo kon Nederland bijvoorbeeld niet omgaan met het vervlies van vertrouwen in bankinstellingen. De effectenbeurs werd gesloten, noodgeld werd ingevoerd en gerechten werden aangespoord mild te oordelen over debiteuren met betalingsproblemen. Het internationale handelsverkeer kwam stil te liggen, dus werden schaarse goederen gedwongen gedistribueerd.
Nederland werd dus na een lange tijd van economische non-interventie politiek gedwongen om markten voor voedingsmiddelen, huisvesting en financiële diensten te reguleren. De bevoegdheden van de overheid op gebied van onteigening en opvordering uit de Onteigeningswet werden uitgebreid. Er kwamen noodwetten en langere termijn staatsinterventies die markten aan overheidswil onderworpen. Bepaalde sectoren werden met subsidies ondersteund om te kunnen blijven bestaan.
Wat was hiervan beïnvloed door de N.O.T.?
In de Grote Oorlog was de N.V. Nederlandsche Overzee Trustmaatschappij (N.O.T.) opgericht om de internationale handel van Nederland veilig te stellen, door contracten te sluiten de strijdende landen dat import naar Nederland niet door zou gaan naar de tegenpartij. Zo kon Nederland haar neutraliteit bewaren en toch internationaal blijven handelen. De Centrale Machten hadden wel door dat Nederland vooral gebonden was aan afspraken met de Britten, maar doordat de N.O.T. ook goederen smokkelde naar Duitsland, werd dit geaccepteerd.
De N.O.T. gaf 'consenten' voor verscheepte ladingen, contracten dat geen doorvoering zou plaatsvinden naar het achterland. Het buitenland confisceerde veel ladingen, behalve die met consenten van de N.O.T. Daarom sloten veel vervoerders en importerende bedrijven zich aan bij de N.O.T. Tegenwoordig zouden we zeggen dat de N.O.T. ontoelaatbare belangenverstrengelingen kende, omdat de winst zowel naar oorlogsslachtoffers ging als naar de Nederlandse staatskas en sommige handelslieden bij de N.O.T. hebben geprofiteerd van de oorlogsomstandigheden, terwijl de N.O.T. officieel draaide om bewaren van de neutraliteit.
Dit ging lang goed en de N.O.T. werd heel machtig en kon zwarte lijsten van handelaars opstellen. Maar de N.O.T. was geen overheidsorgaan en de lijsten kenden geen wettelijke grondslag. Als de N.O.T. geen consent wilde geven, konden verkopers niet nakomen. Er waren zelfs rechters die oordeelden dat verkopers die N.O.T.-regels opvolgden in plaats van eigen contractuele verplichtingen, verontschuldigd werden. Verlies van reputatie en een handelsboycot was dus een gerechtvaardigd excuus.
Voor het Verenigd Koninkrijk bleek het steeds vaker onmogelijk om de rechten van neutrale staten te eerbiedigen. Het Britse beleid op zee veranderde regelmatig omdat het VK wist dat zij de overhand had op het diplomatieke speelveld. Dit bracht de N.O.T. veel onzekerheid.
Hoe langer de oorlog voortduurde, hoe minder houdbaar het consenten-systeem van de N.O.T. was. Nederland ging zelf ook echte schaarste ervaren. Toen werd de distributiewetgeving dus nodig.
Als laatste moet nog gezegd worden dat Nederland door de smokkel veel geprofiteerd heeft van de oorlog, maar vooral de bovenklasse van de bevolking. De gewone man profiteerde echter niet mee, en had last van de toegenomen werkeloosheid. Dit zorgde voor demonstraties, plunderingen en voedselrellen. Dit kwam dus niet door accute hongersnood in Nederland zoals er wel was in de strijdende landen, maar door onvrede over de groeiende ongelijkheid tussen de onder- en bovenklasse. Om een socialistische revolutie te voorkomen, werden het algemeen kiesrecht en enkele sociale hervormingen ingevoerd.
Hoe veranderden de leerstukken tekortkoming, ongelijkheid en overmacht tijdens en kort na de oorlog?
De radicale veranderingen van de economische randvoorwaarden door de oorlog, leidde tot veel niet-nakoming van contracten en verplichtingen. In het Burgerlijk Wetboek van 1838 dat toen van kracht was, stond een onderscheid tussen wanprestatie en overmacht. Wanprestatie leidde tot een schadevergoedingsplicht, maar overmacht niet. Ook werd onmogelijkheid een belangrijk leerstuk; als de verschuldigde zaak tenietging buiten de schuld van de schuldenaar, dan ging de verbintenis ook teniet. De nadruk kwam te liggen op onmogelijkheid, want overmacht was daarmee sterk verbonden.
Omdat er nog nooit iets de Nederlandse handel zo hard had geraakt als de Grote Oorlog, moesten er oplossingen worden bedacht. Hierom kwam de bewijslast op de schuldenaar te liggen en moest dit bewijs specifiek en actueel zijn. Een schuldenaar moest alles in zijn macht hebben gedaan om zijn verplichtingen na te komen. Ook werden overeenkomsten meer in het voordeel van de schuldeiser uitgelegd. Dit kwam door de slechte reputatie die schuldenaren hadden opgebouwd door misbruik van de oorlogsomstandigheden te maken om hun verplichtingen te ontlopen.
Tenslotte werden rechters ook streeds strenger in het idee van risico-aanvaarding, dus dat schuldenaren door overeenkomsten te sluiten in de oorlogstijd, zelf risico hadden aanvaard omdat de onvoorspelbaarheid van de oorlog bekend is.
Wat hield de paradigmatische verschuiving in?
Door de Grote Oorlog kwam de discussie (opnieuw) op gang of onmogelijkheid ook subjectieve onmogelijkheid in kon houden. J.L.L. Wery vond dat het fundament van de overmachtsleer lag in de risicotoedeling aan de schuldenaar, en dat persoonlijke omstandigheden dus niet konden gelden als voldoende verontschuldiging.
De aanvullende werking van de goede trouw van art. 1374 BW werd slechts terughoudend toegepast en de Hoge Raad hield vast aan de 'contract is contract'-benadering. Dit bleef zo tot na de Tweede Wereldoorlog.
De lagere rechtspraak en de literatuur gingen niet mee met de Hoge Raad in deze enge toepassing van de goede trouw. Zij ontwikkelden de onvoorziene omstandigheden als afzonderlijk leerstuk.
Toch was de wetgever niet bereid om een algemene wettelijke regeling over de onvoorziene omstandigheden te introduceren. Er kwamen alleen wat regelingen op deelgebieden. Pas toen de economische crisis van de jaren '30 Nederland raakte, wilde de wetgever ingrijpen. Maar er kwam geen nieuwe bevoegdheid voor de rechters en dit vatte de Hoge Raad op als teken om inactief te blijven. Onvoorziene omstandigheden werden dus zelden meegewogen, behalve soms door lagere rechters.
Hoe beïnvloedde de neutraliteitsdoctrine de ontwikkelingslijnen van het overeenkomstenrecht?
De neutraliteit heeft niet alleen invloed gehad op de volkenrechtelijke verhoudingen en de economie van Nederland, maar kwam ook in civiele geschillen naar voren. Handelaren gebruikten de oorlogswetten van de strijdende landen, om goed te praten waarom ze hun verplichtingen niet waren nagekomen. De Hoge Raad accepteerde dit niet, in verband met de neutraliteit die een beroep op die wetten onmogelijk maakte.
Wat was de precieze invloed van de Grote Oorlog op het overeenkomstenrecht?
In het hele artikel moet de Grote Oorlog niet worden gezien als onmiskenbaar keerpunt voor het Nederlandse overeenkomstenrecht, want veel ontwikkelingen waren al bezig en kregen slechts een nieuwe impuls door de oorlog. Maar de Eerste Wereldoorlog is wel te zien als de eerste echte 'stresstest' voor het overeenkomstenrecht. Door deze stresstest is gebleken wat er verbeterd moest worden in het goederenrecht.
Join with a free account for more service, or become a member for full access to exclusives and extra support of WorldSupporter >>
Overmacht en Noodtoestand Bundel: Verzamelde samenvattingen van arresten en artikelen
- De Grote Oorlog en het Nederlandse Overeenkomstenrecht – Neutraliteit, Weerstand en Responsiviteit - van Boom - 2018 - Artikel
- X-NV Noordhollandsche - Arrest
- Chan-a-Hung/Maalsté - Arrest
- Chan-a-Hung/Maalste - Arrest
- Slaande Politieagent - Arrest
- Opticiën - Arrest
- Belgische houtzaak (Case 77/69) - Arrest
- Hulp bij zelfdoding - Arrest
- Spruijt/Tigchelaar - Arrest
- Psychische overmacht - Arrest
- HR 1 september 2007, LJN: BC7923 (Medicinale cannabis) - Arrest
- Moord te Capelle aan den IJssel - Arrest
- Straathandel - Arrest - ABRvS 30 maart 2001 (ECLI:NL:RVS:2001:AB1224)
- Staat/Royal Nederland - Arrest
- HR 29 mei 2009, NJ 2009, 245 (Van der Graaf Oost-Europa c.s./A.I.G. Europe) - Arrest
- HR 17 april 1998, NJ 1998, 602 (Oegema/Amev) - Arrest
- Gerechtshof Amsterdam, N.V Koninklijke Paketvaartmij tegen de Repoeblik Maloekoe Selatan - Arrest
- Hof Amsterdam 21 december 1945, NJ 1946, 254 Diefstal in noodtoestand - Arrest
- Van den Hemel/ Royal - Arrest
- Geldnet/Kwantum - Arrest
- Anja Kellenaers - Arrest
- Iza/Vrerink - Arrest
- Marbeth Van Uitregt (De Bakker/Van Uitregt) - Arrest
- Ingrid Kolkman - Arrest
- GAFLIC - MULDER (SASKIA MULDER) - Arrest
- Noodtoestand en Opiumwet - Arrest
Contributions: posts
Spotlight: topics
Overmacht en Noodtoestand Bundel: Verzamelde samenvattingen van arresten en artikelen
Verzamelde bijdragen over overmacht en noodtoestand
Online access to all summaries, study notes en practice exams
- Check out: Register with JoHo WorldSupporter: starting page (EN)
- Check out: Aanmelden bij JoHo WorldSupporter - startpagina (NL)
How and why use WorldSupporter.org for your summaries and study assistance?
- For free use of many of the summaries and study aids provided or collected by your fellow students.
- For free use of many of the lecture and study group notes, exam questions and practice questions.
- For use of all exclusive summaries and study assistance for those who are member with JoHo WorldSupporter with online access
- For compiling your own materials and contributions with relevant study help
- For sharing and finding relevant and interesting summaries, documents, notes, blogs, tips, videos, discussions, activities, recipes, side jobs and more.
Using and finding summaries, notes and practice exams on JoHo WorldSupporter
There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.
- Use the summaries home pages for your study or field of study
- Use the check and search pages for summaries and study aids by field of study, subject or faculty
- Use and follow your (study) organization
- by using your own student organization as a starting point, and continuing to follow it, easily discover which study materials are relevant to you
- this option is only available through partner organizations
- Check or follow authors or other WorldSupporters
- Use the menu above each page to go to the main theme pages for summaries
- Theme pages can be found for international studies as well as Dutch studies
Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?
- Check out: Why and how to add a WorldSupporter contributions
- JoHo members: JoHo WorldSupporter members can share content directly and have access to all content: Join JoHo and become a JoHo member
- Non-members: When you are not a member you do not have full access, but if you want to share your own content with others you can fill out the contact form
Quicklinks to fields of study for summaries and study assistance
Main summaries home pages:
- Business organization and economics - Communication and marketing -International relations and international organizations - IT, logistics and technology - Law and administration - Leisure, sports and tourism - Medicine and healthcare - Pedagogy and educational science - Psychology and behavioral sciences - Society, culture and arts - Statistics and research
- Summaries: the best textbooks summarized per field of study
- Summaries: the best scientific articles summarized per field of study
- Summaries: the best definitions, descriptions and lists of terms per field of study
- Exams: home page for exams, exam tips and study tips
Main study fields:
Business organization and economics, Communication & Marketing, Education & Pedagogic Sciences, International Relations and Politics, IT and Technology, Law & Administration, Medicine & Health Care, Nature & Environmental Sciences, Psychology and behavioral sciences, Science and academic Research, Society & Culture, Tourisme & Sports
Main study fields NL:
- Studies: Bedrijfskunde en economie, communicatie en marketing, geneeskunde en gezondheidszorg, internationale studies en betrekkingen, IT, Logistiek en technologie, maatschappij, cultuur en sociale studies, pedagogiek en onderwijskunde, rechten en bestuurskunde, statistiek, onderzoeksmethoden en SPSS
- Studie instellingen: Maatschappij: ISW in Utrecht - Pedagogiek: Groningen, Leiden , Utrecht - Psychologie: Amsterdam, Leiden, Nijmegen, Twente, Utrecht - Recht: Arresten en jurisprudentie, Groningen, Leiden
JoHo can really use your help! Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world
1251 |
Add new contribution