Talentontwikkeling & persoonlijke groei (talent development & personal growth)

 

Talentontwikkeling & persoonlijke groei (talent development & personal growth)

 

Voor Nederlandstalige lezers:

Tips en tools bij het maken van keuzes

Keuzes maken

Een terugkerend thema op ieders levenspad - keuzes maken... De een maakt ze in een handomdraai, de ander blijft maar wikken en wegen. En vergeet niet... niet kiezen is ook een keuze. Onderstaand wat tips en tools bij het maken van keuzes in daily life.

Inzichtvragen

 • Welk belang heb je bij de keuze? Welk belang heb je bij niet kiezen?

 • Hoe ziet de situatie eruit na het maken van je keuze? Wat ervaar je als je nadenkt over de nieuwe situatie?

Image

Welke persoonlijkheidstesten zijn er en waarvoor worden ze gebruikt?

Persoonlijkheidstesten worden regelmatig gebruikt om een beeld te krijgen bij de rollen in het team en elkaars 'gebruiksaanwijziging' beter te leren kennen.

Wat zijn de veelgebruikte testen?

 • The Big Five (5 persoonlijkheden)
 • Meyers-Briggs (16 persoonlijkheidstypes)
 • Belbin (9 groepsrollen)
 • Disc (4 kleuren)
 • TMA talentenanalyse
 • Kernkwadrant

In welke situatie wordt welke test gebruikt?

Check bijvoorbeeld eens dit stuk over de relatie tussen motivatie & tevredenheid - gedeeld door Annemarie!

Een paspoort voor je loopbaanreis

Steeds vaker zie je berichten in de media over 'competentiepaspoorten'. Skills en talenten worden - bij een continu in beweging zijnde arbeidsmarkt - steeds actueler. Ook in coaching zie je dat men steeds vaker bezig is als 'loopbaanpadvinder' dan in het afnemen van allerlei lijstjes en testen.

De baan van de toekomst is immers nog niet te vinden in de functielijsten van nu. Hoe relevant is het dan om sec te kijken naar een opleiding of naar relevante werkervaring.

Image

Dit Magazine is een persoonlijke verzameling van tips, blogs, samenvattingen en events die inspireren op het gebied van talentontwikkeling & persoonlijke groei. Er is zo veel te vinden over ontwikkeling, over groei, over competenties en skills. Ik hoop je met deze pagina te inspireren om op zoek te gaan naar de route die bij jou past. Of je nu graag leest, een online cursus volgt, een TEDtalk kijkt of een Podcastserie volgt.

Persoonlijke ontwikkeling: de waarde van het gaan vinden van jouw persoonlijke balans tussen continuïteit en korte sprints

Met 2020 als jaar waarin bijna ieders dagelijkse gewoontes op de proef werden gesteld, biedt die verandering juist ook de mogelijkheid om ingesleten patronen eens goed onder de loep te nemen. De mens als gewoontedier. Tegelijkertijd is zelfzorg steeds relevanter. Graag neem ik je mee op reis door India, langs reflectievragen en wat van mijn persoonlijke inzichten in het balanceren van zelfzorg en groei (waarbij dat laatste toch eigenlijk niet meer is dan telkens weer uit je comfort zone stappen). Maar goed, laten we eerst op reis gaan.

Image

Uitgewerkte oefeningen die je kunt gebruiken bij je persoonlijke groei:

Oefeningen bij de 7 eigenschappen van succesvol leiderschap (Covey)

Er zijn van die boeken die je regelmatig weer eens leest en met nieuwe (levens)ervaring telkens weer tot inzichten en inspiratie leiden. Een van die boeken is, niet alleen voor mij, maar voor veel mensen, de '7 habits of highly succesful people' geschreven door Stephen Covey. Mochten je het boek nog niet eerder gelezen hebben, dan raad ik je zeker aan die erbij te pakken of anders de samenvatting (via onderstaande link, op joho.org) te lezen.

Image

Communicatietalen - Hoe uit jij je dankbaarheid?

Soms zijn er coachingstools die je vanuit een bepaalde context leert, maar veel universeler zijn dan dat. Degene die waar ik je mee naar toe wil nemen in dit blog is de indeling van de 'Talen van de Liefde'. Hoewel liefde stroomt in allerlei verbindingen tussen mensen, denk ik dat het inzicht in de verschillende vormen van communicatie heel waardevol is voor allerlei soorten verbindingen, van vrienden, buren, collega's, kennissen, en daarmee niet perse voor liefdesrelaties met de grote letter L.

Image
Last updated
31-03-2021

For the English reader:

Frequently Read Books - Books to Re-Read and Re-Read Again and Again

Some books are there for life. You won't sell them ever! Some books are there to read whenever you're looking for inspiration, perspective, assurance.

A few months ago I decided to join as a member of the public library, so these days I am enjoying reading (Dutch) fiction! To me novels are to be read once. Or maybe twice. But so many other books are there to revisit again and again.

Here I would like to share some of my Frequently Re-Read Books

Some are more for a general public I guess

Image

Free ACT toolkit!

If you're looking for some practical exercises in psychological flexibility check out this toolkit with excercises in the spirit of ACT (Acceptance and Commitment Therapy).

You can download each of the exercises as PDF from the author's website.

Thanks to

...
Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Magazine of Lisalotte van der Tas
Content
Access level of this page
 • Public
 • WorldSupporters only
 • JoHo members
 • Private
Image
Image
Statistics
77 1 1