Een paspoort voor je loopbaanreis

Steeds vaker zie je berichten in de media over 'competentiepaspoorten'. Skills en talenten worden - bij een continu in beweging zijnde arbeidsmarkt - steeds actueler. Ook in coaching zie je dat men steeds vaker bezig is als 'loopbaanpadvinder' dan in het afnemen van allerlei lijstjes en testen.

De baan van de toekomst is immers nog niet te vinden in de functielijsten van nu. Hoe relevant is het dan om sec te kijken naar een opleiding of naar relevante werkervaring.

In veel opleidingen zijn inmiddels een hoop tools voor zelfreflectie en inzicht in competenties en talenten ingebouwd. De stagiairs die ik heb begeleid zijn vaak intensief bezig met hun werkzaamheden te leggen langs de meetlat van gevraagde competenties door hun opleiding. Zeker wanneer de opleiding een lijn weet te houden door de jaren heen, zowel in het onder woorden brengen van de zelfreflectie als ook in de keuze voor de te ontwikkelen vaardigheden, heeft het de potentie om de student een hoop inzicht te verschaffen en de eigen ontwikkeling door de studiejaren heen te herkennen.

De grotere uitdaging ligt in het blijven ontwikkelen als die tools wegvallen - en wanneer je op je reis over de arbeidsmarkt gevraagd wordt met competentietermen en reflectiemethodes te werken. Daar is opzich niets mis mee, maar zolang je als mens, als individu, regisseur blijft over je eigen persoonlijke en professionele ontwikkeling, is het prettig (ook) een eigen basisset aan termen en tools te hebben om op terug te vallen.

Het is juist in die zoektocht dat JoHo een nog ongebaand pad loopt. Bijdragen aan tools die kunnen helpen bij het vormgeven van een 'Leven Lang Leren'. De manieren van ontwikkelen en leren zijn voor iedereen anders. De doelen zijn verschillend. En ook de manier waarop je een loopbaan vormgeeft zal per persoon verschillen - de een zal heel planmatig willen werken, de komende vijf jaar willen uitstippelen, de ander is bezig in het nu en met het komende half jaar.

Een ontwikkelingspaspoort is er voor jezelf. Om jezelf inzicht te geven in waar je nu bent, maar ook om op de kaart uit te stippelen waar je nog naar toe wilt gaan.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen? Welke tools tijdens je studie of in een baan heeft jou geholpen bij inzicht in je vaardigheden, je waarden en je doelen? Welke spraken je juist niet aan? Wat maakte dat het wel of juist niet voor je werkte?

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of Lisalotte van der Tas
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Image
Statistics
8