Verenigd Koninkrijk tegen Raad (Case 68/86) - Arrest

Verenigd Koninkrijk tegen Raad (HvJ 23-02-1988, Zaak 68/86)

Feiten

I.c. ging het om een geding van het Verenigd Koninkrijk (VK) tegen de Raad van de Europese Gemeenschappen. VK vorderde een nietigverklaring van Richtlijn 85/649 van de Raad waarin een verbod werd ingesteld op het gebruik van bepaalde stoffen met hormonale werking in de veehouderij. Volgens het VK zou er o.a. ontoereikende rechtsgrondslag bestaan en zou de Raad het reglement van de orde van de Raad hebben geschonden door o.a. het niet raadplegen van het Europees Parlement en het Economisch en sociaal comité.

Het Verenigd Koninkrijk wordt in deze zaak gesteund door Denemarken.

Volgens de Raad zijn consumentenbescherming en volksgezondheid een van de redenen voor de richtlijn. Maar dit zou geen reden zijn om te oordelen dat de richtlijn daardoor buiten het gemeenschappelijke landbouwbeleid valt. Hierdoor zou de richtlijn gedekt worden door art. 43 EEG en dus een juiste rechtsgrondslag hebben.

Hof van Justitie

Inzake het middel van de ontoereikende rechtsgrondslag, namelijk dat de richtlijn naast op art. 43 EEG-Verdrag ook gebaseerd had moeten zijn op art. 100 EEG-Verdrag, stelt het Hof het volgende.

De richtlijn valt binnen de werkingssfeer van het gemeenschappelijk landbouwbeleid en daarom mocht de Raad de richtlijn uitsluitend op artikel 43 EEG-Verdrag baseren. Dit artikel vormt een geschikte rechtsgrondslag voor elke regeling betreffende de productie en de afzet van landbouwproducten. Ter verwezenlijking van de oogmerken van het gemeenschappelijk landbouwbeleid mogen de vereisten van algemeen belang, zoals de bescherming van de consument of van de gezondheid en het leven van personen en dieren, niet uit het oog worden verloren.

Wat betreft de schending van het Reglement van orde van de Raad oordeelt het Hof als volgt. Volgens VK zou er een wezenlijk vormvoorschrift zijn geschonden. Onder andere omdat niet alle leden hadden ingestemd met een schriftelijke procedure. Terwijl dit wel een eis was uit het reglement. De bestreden richtlijn is bij schriftelijke stemming tot stand gekomen, terwijl twee lidstaten zich hiertegen expliciet hebben verzet. Art. 6 lid 1 van het Reglement van Orde van de Raad is op dit punt duidelijk. Dit heeft als gevolg dat

de Raad zich moest houden aan de procedureregel die hij zelf heeft vastgesteld in zijn Reglement van Orde en waarvan hij niet kan afwijken zonder dat reglement formeel te wijzigen (zelfs niet met een sterkere meerderheid dan die bepaald voor de aanneming of wijziging van dit reglement).

De Raad was dus verplicht om het procedurevoorschrift na te leven. Men kan hier niet van afwijken zelfs niet met een meerderheid van stemmen. Het niet naleven van artikel 6 lid 1 van het Reglement van de orde van de Raad moet worden gezien als een schending van een wezenlijk vormvoorschrift (in de zin van art. 173 EEG-Verdrag). Richtlijn 85/649 tot instelling van een verbod op het gebruik van bepaalde stoffen met hormonale werking in de veehouderij, moet daarom nietig worden verklaard.

Kern

Het Hof heeft richtlijn 85/649 nietig verklaard. De Raad had namelijk een wezenlijk vormvoorschrift geschonden door niet de in artikel 6 lid 1 van het Reglement van orde van de Raad neergelegde procedure na te leven.

 

 

 

Page access
Public
This content is related to:
Arresten en jurisprudentie: uittreksels en studiehulp - WorldSupporter Start
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

How to use and find summaries?


Online access to all summaries, study notes en practice exams

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Starting Pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Follow authors or (study) organizations: by following individual users, authors and your study organizations you are likely to discover more relevant study materials.
  3. Search tool: quick & dirty - not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject. The search tool is available at the bottom of most pages or on the Search & Find page
  4. Tags & Taxonomy: gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study (main tags and taxonomy terms)

Field of study

Quick links to WorldSupporter content for universities in the Netherlands

Follow the author: Law Supporter
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.