Aan de wandel met kinderen: Op reis in Nederland

Altijd al genoten van flinke wandelingen in de natuur? Zou het niet leuk zijn om die passie over te dragen op je kinderen? 

Een paar praktische tips

Als ze nog piepklein zijn kun je ze gemakkelijk meenemen in een draagdoek. 

In een latere fase helpt een robuuste en kwalitatief goede kinderwagen waarmee je dus ook over de bosgrond kunt. Soms een beetje gehannes met los zand, maar goed te doen.

Als de kinderen al zelf rechtop kunnen zitten kun je ze meenemen in een draagrugzak van bijvoorbeeld Deuter of Macpac. Daarmee kun je langere tochten maken... tot ze te zwaar en beweeglijk worden. Vaak helpt het om ze tijdens de wandeling iets te geven zoals het takje van een varen of een leuk bloempje.

Nu komt de meest lastige fase, waarin het moeilijk is om echt lange wandelingen te maken, want ze gaan zelf mee wandelen! Supertof natuurlijk, maar ook wel lastig met die kleine beentjes. Een loopfietsje met stevige banden biedt in het begin nog uitkomst (niet te steile stukken!), maar daarna zullen ze het helemaal zelfstandig gaan doen. De kinderen dragen is dan geen optie meer.

Hoe maak je het leuk voor de kinderen?

Breng je enthousiasme over op je kinderen. Praat erover, laat foto's zien van eerdere wandeltochten en vertel waar jij zo van geniet tijdens een wandeltocht en waarom je dat met ze wilt delen.

Zorg voor goede wandelschoenen, eventueel een rugzakje (maar dat belemmert ook het lekker rondrennen en klauteren), iets te drinken, lunch en natuurlijk lekkere dingen!

Geef je kind een routekaart of smartphone met GPS track en laat hem/haar zelf voorop lopen.

Zoek een leuke tocht uit met veel afwisseling zoals smalle paadjes, heuveltjes, waterplassen of een grote kans op het spotten van dieren. Wilde herten zijn natuurlijk prachtig, maar met enthousiaste kinderen is stil zijn geen optie, dus lammetjes in de wei doen het ook goed hoor.

Laat ze vooruit rennen en zich verstoppen, zoek een mooie wandelstok, speel een spelletje (ik zie, ik zie wat jij niet ziet of raap een tak op en laat iedereen raden hoeveel blaadjes er aan de tak zitten), leg iets complex uit zoals het ontstaan van de mens, speel dennneappel honkbal of neem een vergrootglas mee voor onderweg.

Pas wel op voor teken en neem een tekentang of iets dergelijks mee als je in een gebied loopt waar teken kunnen zitten. Ben je benieuwd waar de teken zitten? Kijk dan op de tekenradar.

Wandel ze!

 

 

Contributions, Comments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Blog of HugoB
Content
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Image
Op reis in Nederland Corona
Statistics
16
Connect
WorldSupporter Resources

Pan van Persijn: Op reis in Nederland

Oh nee! Alle vakantieplannen in het water door Corona? Gelukkig zijn er genoeg plekjes in Nederland waar je heel dicht bij dat vakantiegevoel kunt komen. Zoals de Pan van Persijn, ook wel bekend als het Panbos tussen Wassenaar en Katwijk.

In de Pan van Persijn kun je heerlijk wandelen door een heuvelachtig duin bos. Het landgoed is heel ruim opgezet dus afstand bewaren gaat zeker lukken!

Corona uitje Panbos

Het grootste bos van Zeeland: Op reis in Nederland

Oh nee! Alle vakantieplannen in het water door Corona? Gelukkig zijn er genoeg plekjes in Nederland waar je heel dicht bij dat vakantiegevoel kunt komen. Zoals het grootste bos van Zeeland! Waan je in Noord-Spanje al wandelend onder hoge dennenbomen in dit heuvelachtige duinlandschap met zandverstuivingen.

Kom je van ver? Bezoek dan eerst Burgh Haamstede voor een ijsje, koffie of allebei en loop langs het prachtige kasteel dat helaas niet open is voor bezoekers.

Burgh Haamstede op reis in Nederland grootste bos van Nederland