Waarom het echt handig is om belangrijke documenten en pasjes direct op je lijf dragen!

Gelukkig heb ik nooit bij de ambassade in een mooi tropisch land hoeven wachten op een noodpaspoort, maar het scheelde niet veel...

De weg van compleet onervaren (maar volop genietende!) reiziger naar een reiziger die zich (iets) meer bewust is van de risico's op het gebied van gezondheid en veiligheid gaat niet zonder horten en stoten.

De allereerste reis in mijn uppie

Het is een vrij lange vlucht naar Australië. Zeker als je kiest voor een wat goedkopere vlucht met een tussenstop. Het lukt me maar niet om in slaap te komen. Zelfs de gratis drankjes in het vliegtuig helpen niet... Tot het laatste uur.. Ik word door de stewardess uit mijn diepe slaap geschud, pak snel mijn spullen en loop als 1 van de laatste het vliegtuig uit. Door de paspoort controle en eerst maar even pinnen... mijn portemonnee is uit mijn achterzak gegleden tijdens het vliegen... Na een stressvol uurtje kwam de purser mijn portemonnee gelukkig brengen! Met dank aan het personeel van Qantas!

Hallo Pieter!

Als je langere tijd op reis bent met zijn tweeën is het superleuk als je af en toe ook een (leuke ?) Nederlander ontmoet. Tijdens een busreis in Laos onder onderweg naar Vang Vieng ontmoeten we Pieter. De prachtige natuur om ons heen en de vele verschillende tassen met naast onze eigen bagage ook de zojuist gekochte soevenirs en heerlijk eten voor onderweg laten we even links liggen. Het geanimeerde gesprek komt plots ten einde als we te horen krijgen dat we in Vang Vieng zijn gearriveerd. Snel de bus uit, tassen pakken en zoeken naar een hostel. Na een paar minuten staat mijn reisgenote opeens stil, laat haar grote backpack vallen en rent terug naar de bus.... De schoudertas met daarin de paspoorten hing nog aan de stoel in de bus. Maar de bus is al weg! Na 10 minuten zenuwachtig op en neer lopen en rondvragen, komt dezelfde bus weer langs. De tas hing nog steeds onaangeroerd in de bus...

Cepat, Cepat!

Wijs geworden van eerdere ervaringen zitten onze belangrijke documenten en pasjes netjes in een moneybelt onder mijn kleren tijdens een rit in een bemo. Dit minibusje brengt ons naar het prachtige Lake Toba op Sumatra. We hebben fantastisch uitzicht, omdat we voorin mogen zitten. De chauffeur is zo vriendelijke om ons te wijzen op de handige opbergplek onder onze stoel. Door het zitgedeelte op te tillen kan je er gemakkelijk een kleine tas in kwijt. Handig voor de schoudertas met eten en fotocamera. Je voelt hem al aankomen... 1 minuut nadat we uitgestapt zijn voor ons prachtige Batak huisje.. komen we erachter dat we de tas met onder andere de fotocamera zijn vergeten. Snel achter de bus aan! We houden de eerste de beste Bemo aan. Vragen de chauffeur met een vertaalboekje in de hand om achter die andere bus aan te racen. Sneller, sneller, cepat, cepat! Wij zijn zo brutaal te gebaren niet te stoppen om nieuwe passagiers op te pikken. Na een spannende race van 10 minuten stopt de bus voor ons en kunnen we snel de andere bus induiken. De buschauffeur kijkt verontschuldigend. Ik zou zweren dat hij de tas gewoon langsgebracht zou hebben als wij er niet in geslaagd zouden zijn om hem in te halen en het is niet eens zijn schuld! Een flinke fooi lichter voor onze snelle chauffeur en een ervaring rijker genieten we na in ons Batak huisje aan met meer.

Gelukkig zat er alleen een (niet al te kostbare) fotocamera in de tas en geen echt belangrijke spullen. Hoewel al die mooie foto's natuurlijk ook verloren waren gegaan.

Dit zijn drie redenen op bijvoorbeeld een paspoort, creditcard en pinpas direct op je lijf te dragen. Waarschijnlijk letten de meeste mensen wat beter op hun spullen, maar in situaties waarin je al je spullen met je meedraagt is het lastig om overzicht te houden en wordt je soms (bewust) afgeleid. De oplossing is eenvoudig door in dergelijke gevallen een moneybelt of iets vergelijkbaars te gebruiken.

Meer tips om veilig en gezond te reizen lees je hier.

Supporting content
Dit zijn de meest slechte manieren om een teek te verwijderen

Dit zijn de meest slechte manieren om een teek te verwijderen

Mijn allereerste teek liep ik op in Australië. Met veel strijdlust, maar totaal onwetend zijn we de teek te lijf gegaan met vuur, drank en olie. Niets hielp, uiteindelijk heeft een doktersbezoek uitkomst gebracht. Gelukkig zonder nare gevolgen.

Hopelijk lees je dit voordat je de eerste keer gebeten wordt door een teek. Nog beter: zorg ervoor dat je niet gebeten wordt door een teek! Maar mocht het toch gebeuren, verwijder de teek dan zeker niet door één van de onderstaande methoden toe te passen.

Met een lucifer

Een lucifer aansteken, uitblazen en meteen bij de teek houden. De kans dat er een half verkoolde teek in je lijf blijft hangen is erg groot. 

Met alcohol

Als de teek zich eenmaal vast heeft gebeten in de huid, zal een beetje alcohol geen effect hebben. Wat wel effect heeft is om de plek waar de teek gebeten heeft te ontsmetten met alcohol, nadat je de teek verwijderd hebt.

Met olie of benzine

Ook olie of benzine zal de teek alleen maar verder irriteren en de kans op besmetting vergroten.

Bevriezen

Tsja, afhankelijk van het deel van het lichaam waar de teek heeft gebeten is dit een vrij omslachtige manier. De kans is ook erg groot dat de eerste reactie van de teek is om zich nog vaster te bijten.. met als gevolg een vastgebeten bevroren teek..

Met je vingers

De kans dat je de teek nog verder in je huid drukt is erg groot en een platgedrukte teek is erg lastig te verwijderen. Mocht je binnen 24 uur niet in staat zijn om de teek op een veilige manier te verwijderen is dit de minst slechte optie van het bovenstaande rijtje.

Bij alle genoemde manieren om een teek te verwijderen is de kans dat de teek begint te kwijlen of overgeven (jak!) erg groot en dat verhoogt het risico op een besmetting met onder andere de ziekte van Lyme.

Wat je wel kunt doen om zo'n vervelende teek op een veilige manier te verwijderen lees je hier. Maar beter nog zijn deze tips om tekenbeten te voorkomen.

Aan de wandel met kinderen: Op reis in Nederland

Aan de wandel met kinderen: Op reis in Nederland

Altijd al genoten van flinke wandelingen in de natuur? Zou het niet leuk zijn om die passie over te dragen op je kinderen? 

Een paar praktische tips

Als ze nog piepklein zijn kun je ze gemakkelijk meenemen in een draagdoek. 

In een latere fase helpt een robuuste en kwalitatief goede kinderwagen waarmee je dus ook over de bosgrond kunt. Soms een beetje gehannes met los zand, maar goed te doen.

Als de kinderen al zelf rechtop kunnen zitten kun je ze meenemen in een draagrugzak van bijvoorbeeld Deuter of Macpac. Daarmee kun je langere tochten maken... tot ze te zwaar en beweeglijk worden. Vaak helpt het om ze tijdens de wandeling iets te geven zoals het takje van een varen of een leuk bloempje.

Nu komt de meest lastige fase, waarin het moeilijk is om echt lange wandelingen te maken, want ze gaan zelf mee wandelen! Supertof natuurlijk, maar ook wel lastig met die kleine beentjes. Een loopfietsje met stevige banden biedt in het begin nog uitkomst (niet te steile stukken!), maar daarna zullen ze het helemaal zelfstandig gaan doen. De kinderen dragen is dan geen optie meer.

Hoe maak je het leuk voor de kinderen?

Breng je enthousiasme over op je kinderen. Praat erover, laat foto's zien van eerdere wandeltochten en vertel waar jij zo van geniet tijdens een wandeltocht en waarom je dat met ze wilt delen.

Zorg voor goede wandelschoenen, eventueel een rugzakje (maar dat belemmert ook het lekker rondrennen en klauteren), iets te drinken, lunch en natuurlijk lekkere dingen!

Geef je kind een routekaart of smartphone met GPS track en laat hem/haar zelf voorop lopen.

Zoek een leuke tocht uit met veel afwisseling zoals smalle paadjes, heuveltjes, waterplassen of een grote kans op het spotten van dieren. Wilde herten zijn natuurlijk prachtig, maar met enthousiaste kinderen is stil zijn geen optie, dus lammetjes in de wei doen het ook goed hoor.

Laat ze vooruit rennen en zich verstoppen, zoek een mooie wandelstok, speel een spelletje (ik zie, ik zie wat jij niet ziet of raap een tak op en laat iedereen raden hoeveel blaadjes er aan de tak zitten), leg iets complex uit zoals het ontstaan van de mens, speel dennneappel honkbal of neem een vergrootglas mee voor onderweg.

Pas wel op voor teken en neem een tekentang of iets dergelijks mee als je in een gebied loopt waar teken kunnen zitten. Ben je benieuwd waar de teken zitten? Kijk dan op de tekenradar.

Wandel ze!

 

 

Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
veiligheid op reis
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]