Voornse duinen: Op reis in Nederland

Wel of niet naar het buitenland? Hier volgt nog een leuke tip voor de diegenen die het toch wat dichter bij huis zoeken in deze Corona tijd.

De Voornse duinen zijn betrekkelijk jong, maar vanaf Bezoekerscentrum Tennellaplas wandel je zo de wat oudere binnenduinen in waar prachtige oude, kronkelige bomen staan.

Met een beetje geluk kom je tijdens een afwisselende wandeling nog een IJslandse pony of Galloway rund tegen.

Mocht je met kinderen gaan wandelen en twijfel je over een geschikte afstand, gebruik dan je smartphone als GPS. Wikiloc is bijvoorbeeld erg geschikt. Je kan gedetailleerde wandelkaarten downloaden zodat je ook zonder bereik, gemakkelijk een snelle (en liefst een leuke!) route terug naar je startpunt kunt vinden.

De Voornse duinen is een avontuurlijk wandelgebied met smalle paadjes, kleine plassen en ondiepe watertjes van waaruit de kikkers en padden je enthousiast begroeten in de warmere maanden.

Het strand is niet ver weg, dus je kan de wandeling combineren met een picknick op het strand, maar dan moet je het uitzicht op de Maasvlakte wel voor lief nemen.

Ook in de duinen kunnen teken zitten, dus neem een tekentang of iets dergelijks mee.

Wandel ze!

 

 

Supporting content
Aan de wandel met kinderen: Op reis in Nederland

Aan de wandel met kinderen: Op reis in Nederland

Altijd al genoten van flinke wandelingen in de natuur? Zou het niet leuk zijn om die passie over te dragen op je kinderen? 

Een paar praktische tips

Als ze nog piepklein zijn kun je ze gemakkelijk meenemen in een draagdoek. 

In een latere fase helpt een robuuste en kwalitatief goede kinderwagen waarmee je dus ook over de bosgrond kunt. Soms een beetje gehannes met los zand, maar goed te doen.

Als de kinderen al zelf rechtop kunnen zitten kun je ze meenemen in een draagrugzak van bijvoorbeeld Deuter of Macpac. Daarmee kun je langere tochten maken... tot ze te zwaar en beweeglijk worden. Vaak helpt het om ze tijdens de wandeling iets te geven zoals het takje van een varen of een leuk bloempje.

Nu komt de meest lastige fase, waarin het moeilijk is om echt lange wandelingen te maken, want ze gaan zelf mee wandelen! Supertof natuurlijk, maar ook wel lastig met die kleine beentjes. Een loopfietsje met stevige banden biedt in het begin nog uitkomst (niet te steile stukken!), maar daarna zullen ze het helemaal zelfstandig gaan doen. De kinderen dragen is dan geen optie meer.

Hoe maak je het leuk voor de kinderen?

Breng je enthousiasme over op je kinderen. Praat erover, laat foto's zien van eerdere wandeltochten en vertel waar jij zo van geniet tijdens een wandeltocht en waarom je dat met ze wilt delen.

Zorg voor goede wandelschoenen, eventueel een rugzakje (maar dat belemmert ook het lekker rondrennen en klauteren), iets te drinken, lunch en natuurlijk lekkere dingen!

Geef je kind een routekaart of smartphone met GPS track en laat hem/haar zelf voorop lopen.

Zoek een leuke tocht uit met veel afwisseling zoals smalle paadjes, heuveltjes, waterplassen of een grote kans op het spotten van dieren. Wilde herten zijn natuurlijk prachtig, maar met enthousiaste kinderen is stil zijn geen optie, dus lammetjes in de wei doen het ook goed hoor.

Laat ze vooruit rennen en zich verstoppen, zoek een mooie wandelstok, speel een spelletje (ik zie, ik zie wat jij niet ziet of raap een tak op en laat iedereen raden hoeveel blaadjes er aan de tak zitten), leg iets complex uit zoals het ontstaan van de mens, speel dennneappel honkbal of neem een vergrootglas mee voor onderweg.

Pas wel op voor teken en neem een tekentang of iets dergelijks mee als je in een gebied loopt waar teken kunnen zitten. Ben je benieuwd waar de teken zitten? Kijk dan op de tekenradar.

Wandel ze!

 

 

Pan van Persijn: Op reis in Nederland

Pan van Persijn: Op reis in Nederland

Oh nee! Alle vakantieplannen in het water door Corona? Gelukkig zijn er genoeg plekjes in Nederland waar je heel dicht bij dat vakantiegevoel kunt komen. Zoals de Pan van Persijn, ook wel bekend als het Panbos tussen Wassenaar en Katwijk.

In de Pan van Persijn kun je heerlijk wandelen door een heuvelachtig duin bos. Het landgoed is heel ruim opgezet dus afstand bewaren gaat zeker lukken!

Het speelbos is leuk voor jong en oud, je kan de Atlantikwall beklimmen en er is een toffe loopbrug.

Ga je met al wat oudere kinderen? Neem een walkie talkie mee en laat de kinderen zelfstandig op zoek gaan naar de lange sik van de Nederlandse landgeit, de hertjes en vraag hoeveel eendjes in de vijver zwemmen. Zo kun je zelf ook even een rustig vakantiemomentje beleven!

Maak er een echt vakantiedagje van, neem je eigen (avond) eten mee en eet in de buitenlucht aan één van de vele picknicktafels.

Voor de entree wordt een kleine bijdrage gevraagd. Dat is om het Panbos te onderhouden.

 

 

 

 

 

 

 

Het grootste bos van Zeeland: Op reis in Nederland

Het grootste bos van Zeeland: Op reis in Nederland

Oh nee! Alle vakantieplannen in het water door Corona? Gelukkig zijn er genoeg plekjes in Nederland waar je heel dicht bij dat vakantiegevoel kunt komen. Zoals het grootste bos van Zeeland! Waan je in Noord-Spanje al wandelend onder hoge dennenbomen in dit heuvelachtige duinlandschap met zandverstuivingen.

Kom je van ver? Bezoek dan eerst Burgh Haamstede voor een ijsje, koffie of allebei en loop langs het prachtige kasteel dat helaas niet open is voor bezoekers.

Vanuit Burgh Haamstede of Westenschouwen wandel je zo de natuur in. Begin twintigste eeuw was hier bijna geen boom te bekennen. Maar dat maakt dit bos niet minder saai. Het afwisselend landschap leent zich perfect voor een wandel- of fietstocht waar je maar weinig mensen tegen zult komen.

De uitzichttoren is vanwege Corona (mei 2020) voorlopig gesloten, maar ook zonder toren zijn er genoeg mooie uitzichtpunten.

Bij de ingang van boswachterij Westenschouwen is een kleine speeltuin, de kans op een ontmoeting met een kudde wilde Shetland pony's of Schotse Hooglanders is groot en in de nazomer groeien er volop bramen. Als je de route eindigt op het strand is het een ideale vakantiedag met kinderen.

This content is used in bundle:
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Voornse duinen wandelen in Corona tijd
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount] 1