Challenge 12: geen voedsel weggooien

Deze week heb ik me gericht op het opeten van het eten dat ik gekocht heb. Als eenpersoons huishouden is het lastig om al het voedsel op te eten dat ik heb ingekocht, zeker omdat ik maximaal 2 dagen per week thuis eet. Als ik dan thuis eet, eet er vaak iemand mee en moet ik uiteindelijk toch opnieuw boodschappen doen omdat ik anders niet voldoende voedsel in huis heb. Gemiddeld gooit iedereen bijna 50 kilo eten per jaar weg, voor ongeveer 150 euro, wat neerkomt op 10% van het totaal gekochte eten. Ik denk dat ik wel ongeveer in de buurt kom van dit gemiddelde en wil me erop richten om voedsel gewoon op te eten in plaats van wat nieuws te kopen.

Wat kan ik hier precies aan doen?

  •    Allereerst goed kijken naar welk eten ik vaak weggooi. Meestal is dit zuivel, omdat dit niet zo lang goed blijft. Daarom ben ik overgestapt van melk naar yoghurt als ontbijt, omdat yoghurt veel langer goed blijft. Yoghurt hoef ik daardoor nooit meer weg te gooien. Daarnaast is fruit altijd een probleem, of aardappels en groenten. Ik probeer geen eten meer van tevoren te kopen, maar echt per dag te kijken wat ik nodig heb.
    
  •    Gekookt eten opeten. Vaak blijven er restjes over van het klaargemaakte diner, omdat ik niet alles op kan/wil eten. Oplossing: Overgebleven eten in een bakje doen en in de koelkast/vriezer zetten. Een andere oplossing is om minder eten te koken, maar dan blijft er alsnog vaak eten over, dan ongekookt
    
  •    Kritisch kijken naar houdbaarheidsdata die op het eten staan. Zembla heeft een uitzending besteed aan de onduidelijkheid over houdbaarheidsdata. Er zijn twee categorieën houdbaarheidsdata: Tenminste houdbaar tot en Te gebruikten tot. De eerstgenoemde staat vaak op lang houdbaar voedsel en is meestal een te strikte deadline. In sommige gevallen is dit voedsel na 10 jaar na het verstrijken van de tht datum nog prima eetbaar. Voordat ik iets weggooi moet ik dus eerst goed bekijken of iets écht niet meer te eten is.
    
  •    Geen eten kopen dat ik niet nodig heb. Voordat ik boodschappen ga doen een lijstje maken met dingen die ik echt nodig heb en bekijken wat ik van de oude restjes in mijn koelkast kan maken.
    

Op www.weggooitest.nl kun je berekenen hoeveel eten je zelf weggooit en waar je op zou kunnen letten.

Follow the author: IsisHommema
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]