Peter R. de Vries - Over de Grens - Malawi

In de vijfde aflevering van de zesdelige serie ‘Over de Grens’ van Peter R. de Vries, wordt een bezoek gebracht aan Malawi. Dit land behoort tot de 10 armste landen van de wereld. Een kwart van de bevolking leeft van minder dan 1 euro per dag. Naast de extreme armoede heersen er nog andere ernstige problemen in dit land. In deze aflevering verdiept Peter R. de Vries zich in het landelijke fenomeen ‘kind bruidjes’ en zoomt hij ook even in op de zogenaamde hekserij. Vooral de meisjes hebben het slecht getroffen in Malawi.

Eerst de hekserij. Als er binnen een gezin problemen zijn, zoals bijvoorbeeld ziektes, of een ongehoorzame dochter, gaan de ouders van het gezin met hun kinderen naar een predikant van de protestantse kerkgroep van het land. Deze predikant wijst vaak de dochter van het gezin aan als de bron van alle problemen in het gezin. Deze dochter zou zogenaamd een heks zijn en met haar duistere krachten het gezin saboteren. De gezinsleden nemen de predikant altijd zeer serieus, waardoor dit meisje vervolgens wordt mishandeld en wordt verbannen uit de familie. Peter zich dit verschrikkelijke gegeven niet voorstellen en gaat in confrontatie met zo’n predikant, die de levens van vele meisjes verwoest met zijn onzinnige uitspraken. Op deze manier hoopt Peter het probleem in dat dorp aan de kaak te stellen.

Daarnaast staat Malawi in de top 10 landen van de wereld wat betreft kinderbruidjes. Vele meisjes van 10, 11 en 12 jaar worden door hun familie uitgehuwelijkt aan een 3 tot 4 keer oudere man dan zij zelf, om hier in de vorm van een bruidsschat wat geld mee te kunnen verdienen. De gevolgen zijn schrikbarend: extreme seksuele uitbuiting, levensgevaarlijke zwangerschappen en grof geweld. Er sterven elk jaar weer duizenden kind moeders aan bevallingen die niet slagen. De meisjes waarbij de bevalling wel slaagt, kunnen hun toekomst wel vergeten. Zij hebben vanaf hun jonge jeugd een of meerdere kinderen onder hun hoede, en moeten dag in dag uit werken om zichzelf en haar kinderen in leven te kunnen houden, omdat de echtgenoot haar kind bruidje al vaak snel in de steek laat.

Net als alle afleveringen van deze serie, heeft ook deze voor mij een grote relatie met wereldsupporter. Peter R. de Vries stelt in zijn serie verschillende schendingen van kinderrechten aan de kaak. Wereldsupporter doet hetzelfde, met de hoop het leven van kinderen op aarde beter te maken. Want ook nu, anno 2014, is het leven van het merendeel kinderen op aarde, een regelrechte hel.

“Het maken van de reportage in Malawi was een van de meest emotionele onderzoeken uit mijn carrière. Wat een drama’s ben ik in dat Afrikaanse land tegengekomen. Ongelofelijk!” aldus Peter R. de Vries.

Ik kon op een af andere manier geen media bestand toevoegen, maar het filmpje is gewoon te vinden op YouTube of  bij de NPO uitzending gemist.

Follow the author: berendbruijn
More contributions of WorldSupporter author: berendbruijn
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]