Movies that Matter - The Invisible Men

De meeste zijn vast wel bekend met het fenomeen 'Movies that Matter', zoals de titel al aangeeft; films die ertoe doen. Ik ben dan ook een groot fan van dit soort films en elke keer weer verbaasd het me wat voor impact de films op mij maken. Zo ben ik gisteren naar 'The Invisible Men' geweest in OT301, te Amsterdam. The invisible Men is een documentaire gemaakt door Yariv Mozer een Israelier die altijd al nieuwsgierig is geweest naar het leven van homo's aan de andere kant van de beveiliging, de so-called 'occupied territories'.

In deze documentaire worden 3 homo's gevolgd die in de Palestijnse gebieden niet welkom zijn omdat ze homo zijn en in Israel niet welkom zijn omdat ze Palestijns zijn. De levens van Louie (32 jaar), Abdu (24 jaar) en Faris (23 jaar). Alle 3 de jongens zijn uit de Palestijnse gebieden ontsnapt naar Tel Aviv, maar ook daar is het zwaar en moeten ze voorzichtig zijn om niet weer naar de Palestijnse gebieden te worden uitgezet.

Deze film heeft veel indruk op me gemaakt aangezien het hier in Nederland vanzelfsprekend is dat homo's, hetero's, religies etc. in vrede leven. We kunnen het ons dan ook niet voorstellen dat een vader zijn zoon liever dood ziet omdat hij homo is. Deze jongens (en met hen nog vele anderen) hebben het zo zwaar. Louie is al 10 jaar in Tel Aviv maar ziet nog steeds geen uitkomst aangezien ze hem continue weer oppakken en over de grens heen brengen. Een enorm zwaar leven waar wij hier in Nederland maar weinig vanaf weten.

Waarom ik dit met jullie wil delen? Omdat ik vind dat we hier af en toe bij stil moeten staan als wereld supporter. En als wereld supporter moeten we dan ook deze jongens supporten die een hele zware tijd hebben gedurende hun leven in Israel als illegale Palestijn en in de Palestijnse gebieden zijn ze hun leven niet zeker als homo. Een mooie quote van Abdu 'To have peace in the world, gays should rule countries. Gays don't care about religions, they don't care if you are a Jew, Muslim or Christian. Why would I hate you?' En dat is nou precies het mooie van deze film. Deze jongens, die geen vlieg kwaad doen maar nergens gewild zijn. Vluchten voor hun familie, vechten voor hun leven en uiteindelijk moeten ze hun thuisland, hun cultuur, hun alles achterlaten om een betere toekomst te zoeken in Europa. Dat terwijl zij geen haat koesteren jegens iemand, zelfs niet hun eigen familie die hun liever dood dan levend ziet. En degene die vol met haat zitten blijven daar waar zij willen... Life is unfair.

Een erg mooie documentaire, een documentaire die ogen en harten opent. Zeker een aanrader voor iedereen die zichzelf een wereld supporter noemt.

Milene

Follow the author: MvArendonk
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]