vrijwilligerswerk Cambodja!

De afgelopen tijd ben ik niet erg actief geweest op het internet, maar daar is een reden voor: het vrijwilligerswerk in Cambodja is begonnen. Met een groep van 8 vrijwilligers bevinden we ons nu in het kleine stadje Kampot. Van dinsdag tm zaterdag gaat onze wekker al om 7 uur omdat we wel op tijd bij MJC (les maison des jeunes et de la culture) moeten zijn. De eerste paar dagen gingen we met de hele groep ergens ontbijten. Nadat we een keer maar liefst een uur op ons ontbijt moesten wachten waardoor we bijna te laat kwamen besloten we dat dit toch niet de beste manier was. De afgelopen week halen we dan ook broodjes bij de bakker; een stuk of 10 broodjes voor minder dan 2 dollar (6000 riel) De broodjes zijn ook nog eens lekkerder dan in Nederland! Met de hele groep hebben we geld in de 'ontbijtpot' ingelegd en om de beurt haalt iemand broodjes bij de bakker op de fiets die qwij van ons project gekregen hebben.. Als ik niet aan de beurt ben gaat de wekker dan ook iets later. 

Het leven van een vrijwilliger is ontzettend leuk maar soms ook zwaar. Van 9-10 doen we altijd leuke dingen met de kinderen,van 10-11 bereiden we onze lessen voor (ik doe de higher level class, Brenda en Bente de lower level class) en dan om 11 uur begint de eerste les. Het naar het lokaal lopen is al een feest. Mijn leerlingen zeggen: 'Good morning teacher! How are you today? Het voelde aan het begin erg raar om 'teacher' genoemd te worden door leerlingen die ouder zijn dan ik. Een van mijn leerlingen heeft dit heel mooi verwoord 'Your age lower, but you older'. Aan het begin waren mijn leerlingen nog erg shy en moesten we elkaar nog leren kennen. Maar nu weten we precies wat we aan elkaar hebben en ik weet ook dat we veel van elkaar leren. Mijn lessen probeer ik dan ook te vullen met een hoop humor. De leerlingen vergeten heel vaak de s uit te spreken maar na een hoop gesmeek (ah kon cheran ah kon cheran) en nadat ik duidelijk heb gemaakt dat ' I will cry one day" als ze de s vergeten doen ze het nu bijna allemaal. Ook het feit dat ik woorden uitleg door middel van herkenbare voorbeelden waarderen de leerlingen heel erg. Mijn leerlingen wilden per se dat ik het woord 'agent' ging uitleggen. Nadat ik na de eerste poging nog een hoop vragende gezichten zag besloot ik het op een andere manier aan te pakken. Ik zei: "stel jullie eens voor dat ik Hun Sen ben, de president van Cambodja en dat ik tijdens Khmer New Year Britney Spears wil boeken voor een optreden in Phnom Penh. Dan bel ik njet Britney Spears zelf, dan bel ik haar representative. En door zo nog even door te gaan begreep iedereen het en nog belangrijker onthouden de leerlingen hrt . Afgelopen vrijdag heb ik voor het eerst huiswerk opgegeven. Ik heb gezegd dat ze zelf mogen weten of ze het huiswerk willen maken en dat als ze het niet maken ik het geen probleem zal vinden. Ze moeten allemaal een stukje schrijven over een onderwerp dat hen interesseert en het moet minimaal 50 woorden omvatten. Dinsdag moeten ze het inleveren dus ik ben heel benieuwd of ze het maken en hoe de kwaliteit is. Tussen 12 en 2 hebben we pauze en dat is absoluut geen overbodige luxe. Van alle vrijwilligers hebben wij de kortste pauze en eigenlijk is de pauze ook te kort. Ik heb vaak maar weinig tijd om even echt niks te doen omdat ik met zo veel dingen bezig ben. Daarna gaan we weer terug naar MJC om door te gaan met fun activities, onze eigen les geven en het laatste uur een Cambodjaanse docent ondersteunen bij een les. Het lastige is dat we de docent vaak moeilijk kunnen verstaan vanwege de slechte uitspraak en ik vind dat dan soms ook wel moeilijk. Het is wel erg leuk en leerzaam om de les bij te wonen. De docent wil zelf ook maar wat graag zijn Engels oefenen met de 'Dutch volunteers' en laat ons ook veel lezen voor het oefenen van de uitspraak. Kortom ik vind het les geven heel erg leuk en we leren wederzijds heel erg veel van elkaar. Gisteren heeft onze projectleider iets heel moois gezegd: "you all started a bit shy because you had no experience of course. But I just said to Y (iemand van ons project) they are all like professional teachers now. Dat was natuurlijk heel fijn om te horen maar zo voelt het ook echt! Vandaag zijn we met onze leerlingen naar de rivier gegaan om wat anders toedoen dat les geven. Wehadden een groot zeil gekocht en daar een hoop water en zeep opgedaan zodat we konden buikglijden. Daarna was het Robbert vs. 6 Cambodjaanse kinderen worstelen wat de kinderen en ik ook heel erg leuk vonden. Toen zijn de meeste de rivier ingesprongen. De rivier is behoorlijk smerig maar het maakte ons allemaal niet meer uit. Ik heb net dan ook behoorlijk lang gedouc en lig nu lekker schoon op bed. Vanavond gaan we met alle vrijwilligers gezellig een drankje doen en mkrven gaan we op onze vrije dag naar onze nieuwe Cambodjaanse vrienden om te helpen met rijst plukken en planten. 

Groetjes aan iedereen thuis!!!!

 

Follow the author: Robbertmuller
More contributions of WorldSupporter author: Robbertmuller
Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]