Happy op z'n Nepalees?!

Het lijkt wel de week van de filmpjes te zijn op mijn blog, want eerder deze week blogde ik al over een campagne opname voor Save the Children. Toch moet ik even mijn opmerkingen als Wereldsupporter kwijt over het filmpje Happy Kathmandu wat ik deze week op facebook aantrof. 

Het is natuurlijk een super idee om in een inspirerende stad als Kathmandu een parodie op de clip 'Happy' van Pharell Williams op te nemen. Ik word nog steeds heel blij van dit nummer, dus zat vol verwachting te kijken naar het youtube-filmpje in de hoop dat ik weer even helemaal mijn gevoel van Nepal terugkreeg. 

Toch was er iets wat me wat minder 'happy' maakte toen ik de clip bekeek. In de clip zie je namelijk veel mensen in niet traditionele, Nepalese kleding. Nu is dat opzich het probleem niet, maar je ziet met name veel mensen gekleed in korte jurkjes en shorts en met ontblote schouders. Dat is iets wat in Nepal over het algemeen als 'not done' gezien wordt. Het filmpje werd dus in ieder geval niet gemaakt door mensen die echt uit Nepal kwamen. 

Tijdens mijn verblijf heb ik me een avond ook echt verbaasd toen ik daar in Thamel rondliep en er Westerse mensen in korte broekjes en rokjes de stad bezochten. Het werd zelfs een beetje gek dat zij zich niet aan de klederdracht hielden, omdat ze duidelijk de enigen in de hele stad waren. Ik denk dat je dan ook een stuk minder serieus genomen wordt als je je niet enigszins aanpast, want zelfs wij Westerse vrijwilligsters vonden het een beetje apart. 

Mijn mening is dat als je in een ander land te gast bent als toerist, het belangrijk is dat je de gewoonten leert kennen en je je daar zoveel mogelijk aan aanpast. Uit respect voor het land zou dat een hele kleine moeite voor je moeten zijn.

Ik wil dit dan ook graag meegeven aan toekomstige vrijwilligers die naar een ontwikkelingsland gaan. Het is zo makkelijk om je even in te lezen op de plek waar je heen gaat en je aan de gewoonten die daar gelden te houden. Jij geeft daar een signaal af (of je het nu wilt of niet) met de kleding die je draagt. Je valt al op doordat je niet uit het land zelf komt, maar het is zonde als je het beeld van een vrijwilliger in een bepaalde buurt verpest, doordat je je te weinig aanpast. Op deze manier heb je niet alleen jezelf ermee (mensen hebben minder respect voor jou, omdat jij je niet respectvol kleedt), maar verander je ook het imago van de vrijwilligers die later nog naar de buurt toekomen. 

Dat laatste vind ik echt een kwalijke zaak, want een ander kan na jou vaak al veel minder voor elkaar krijgen, puur doordat jij het imago van 'de vrijwilliger' beschadigd hebt. Denk dus bij alles wat je doet tijdens je vrijwilligerswerk na over hoe je overkomt en wat de mogelijke gevolgen van je acties kunnen zijn. Ik heb nu de negatieve gevolgen belicht, maar door goed na te denken over dit soort dingen kun je natuurlijk ook een positief imago van de vrijwilliger ontwikkelen en zo juist meer bereiken! 

media_not_available.png
Follow the author: EliseS
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Content categories
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
media_not_available.png
Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]