Corfu Channel (1949) - Arrest

Feiten

In mei 1946 hadden twee Britse schepen gevaren bij het Corfu kanaal naast Albanië waar zij toen werden beschoten door Albanese machten. Hierna ontstond een diplomatieke discussie tussen het Verenigd Koninkrijk en Albanië over het recht op vreedzaam passeren van Albanese wateren door Britse schepen. Albanië stelde dat de schepen niet zonder voorafgaande kennisgeving aan de Albanese regering mochten passeren. Echter, het Verenigd Koninkrijk was van mening dat volgens het volkenrecht onschuldig passeren mogelijk moest zijn.

 

In de periode die volgt plaatst de Albanese regering mijnen in het Corfu kanaal in Albanese territoriale wateren. Albanië was in oorlog met Griekenland, en de mijnen waren naar verluidt deel van haar verdediging. Op 22 oktober 1946 probeerden twee Britse marineschepen weer de straat van Corfu te passeren, maar werden vernietigd door de mijnen, met verlies van mensenlevens als gevolg. Het Verenigd Koninkrijk bracht de zaak aan bij het internationale Hof van Justitie omdat Albanië een plicht zou hebben de naderende Britse schepen te waarschuwen voor de mijnen. Het vorderde schadevergoeding van Albanië. Albanië diende een tegenvordering in wegens het schenden van Albanese territoriale wateren.

 

Internationaal Hof

Deze zaak was het eerste geschil dat aan de nieuw opgerichte internationale Hof van Justitie (opvolger van het Permanent Hof van internationale justitie) werd voorgelegd.

Het Hof moest oordelen of Albanië aansprakelijk was onder internationaal recht voor de explosies en voor de schade. Ook moest het Hof oordelen of het Verenigd Koninkrijk onder internationaal recht de soevereiniteit van Albanië had geschonden.

 

Het Hof oordeelde dat Albanië verantwoordelijk was voor de explosies en voor de daaruit voortvloeiende schade en verlies van menselijk leven door de Britten. Albanië had gesteld dat de mijnen niet door haar waren gelegd en dat zij dus ook niet aansprakelijk was voor de schade. Het Hof stelt dat inderdaad niet bewezen kan worden dat Albanië de mijnen gelegd heeft, maar dat er wel van op de hoogte moest zijn dat de mijnen daar aanwezig waren, dit gezien de geografische ligging van de straat van Corfu en de taak van Albanese militairen. Het Hof overweegt dat Albanië, eerst door niet te handelen toen de mijnen gelegd werden, en later door passerende schepen niet te waarschuwen, verantwoordelijk is voor de geleden schade. Het Hof stelt dat de verplichting van Albanië om de Britten te informeren volgt uit het gewoonterecht. Het heeft nagelaten te handelen en daarom moet het de schade compenseren.

 

M.b.t. de vraag of de Britten onder internationaal recht de soevereiniteit van Albanië hebben geschonden heeft Verenigd Koninkrijk aangevoerd dat onschuldige doorgang een internationaal gerespecteerd recht is. Albanië stelt echter dat oorlogsschepen geen recht van doorgang hebben zonder voorafgaande toestemming van Albanië. Het Hof oordeelt dat overeenkomstig internationale praktijk staten in vredestijd het recht hebben hun oorlogsschepen door straten, die gebruikt worden voor internationale navigatie tussen twee delen van de zee, te varen zonder voorafgaande toestemming van de kuststaten. Voorwaarde is wel dat de doorgang onschuldig en vredig is. Een kuststaat mag de doorgang niet verbieden in vredestijd.

Omtrent het eerder onklaar maken van de mijnen (op 12 en 13 november 1946) stelt het Hof echter dat deze operatie werd uitgevoerd terwijl Albanië zich er nadrukkelijk tegen had uitgesproken. Verder had de operatie niets te maken met de internationale ontmijningsorganisatie en kon het niet gerechtvaardigd worden als uitvoering van vredige doorgang. Het Verenigd Koninkrijk heeft toen dus in strijd met het internationale recht (respecteren van territoriale soevereiniteit) gehandeld. 

 

Check page access:
Public
This content is related to:
Arresten en jurisprudentie: uittreksels en studiehulp - WorldSupporter Start
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

How to use and find summaries?


Online access to all summaries, study notes en practice exams

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Starting Pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Follow authors or (study) organizations: by following individual users, authors and your study organizations you are likely to discover more relevant study materials.
  3. Search tool: quick & dirty - not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject. The search tool is available at the bottom of most pages or on the Search & Find page
  4. Tags & Taxonomy: gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study (main tags and taxonomy terms)

Field of study

Quick links to WorldSupporter content for universities in the Netherlands

Follow the author: Law Supporter
Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.