Inleiding Sociaal Recht - RUG - Oefenvragen hoorcolleges 2017/2018 - Week 2


Vragen

Oefenvragen over medezeggenschap

De stichting ‘Sightclinics’ exploiteert enkele klinieken in Nederland. De stichting is gespecialiseerd in oogheelkundige behandelingen. Hieronder vallen onder andere de kliniek ‘Meer zicht voor u’, waar 56 mensen werken en de kliniek ‘Sight Care’ waar 44 mensen werken. De algemeen directeur van de stichting is ook directeur van ‘Sight Care’. De kliniek ‘Meer zicht voor u’ heeft een eigen directeur. In kliniek ‘Meer zicht voor u’ is er een ondernemingsraad, in de kliniek ‘Sight Care’ is op het gebied van medezeggenschap echter niets geregeld.

Vraag 1a

Kan in ‘Sight Care’ worden afgedwongen dat een ondernemingsraad of andere vorm van wettelijke medezeggenschap wordt ingesteld? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke manier en door wie is dat mogelijk?

De vraag naar ooglaserbehandelingen en de technologische ontwikkelingen die hierop betrekking hebben wordt steeds groter. Hierdoor heeft ‘Meer zicht voor u’ steeds meer beter ontwikkelde laser- en computerapparatuur nodig. Het personeel heeft onvoldoende kennis met betrekking tot deze apparatuur. Daarom is besloten om deskundigen in te zetten, dit zal gedaan worden via een medisch uitzendbureau.

Vraag 1b

Heeft de ondernemingsraad bevoegdheden ten aanzien van een besluit zoals deze?

Er worden drie deskundige uitzendkrachten ingezet bij ‘Meer zicht voor u’. Nadat deze deskundigen acht maanden met veel plezier in de kliniek hebben gewerkt, komen er verkiezingen voor de ondernemingsraad. De uitzendkrachten gaan naar de stemming, maar hun teleurstelling is groot als zij daar te horen krijgen dat zij geen stem mogen laten gelden.

Vraag 1c

Kan de ondernemer de deskundige uitzendkrachten van de stemming uitsluiten? Zo nee, waarom kan dat niet? Zo ja, op welke grond is dat mogelijk?

Tijdens een scholingsbijeenkomst van de ondernemingsraadleden van ‘Meer zicht voor u’ wordt bekend dat op de verschillende afdelingen van de kliniek een verschillend beleid op het gebied van de personeelsbeoordeling wordt gevoerd. De ondernemingsraadsleden zijn hier niet blij mee en willen graag dat er een regeling wordt vastgesteld die voor iedere werknemer van de kliniek geldt. De directie neemt hierin echter geen actie, ondanks aandringen van de ondernemingsraad.

Vraag 1d

Van welke wettelijke mogelijkheid(/-heden) kan de ondernemingsraad gebruikmaken?

Oefenvragen over het recht op (minimum)loon

Ski- en snowboardinstructrice Nadine van Zuilen komt op woensdag 12 april voor de zoveelste keer en na meerdere waarschuwingen te laat op haar werk. Zij wordt hierom door haar werkgeefster ‘Sneeuwwereld’ voor de rest van de week geschorst. ‘Sneeuwwereld’ zegt het volgende tegen Nadine: ‘Denk thuis maar eens na over je gedrag. Misschien helpt het dat je het nu voor de verandering in je eigen portemonnee voelt!”

Vraag 2a

Zal Van Zuilen dit inderdaad ‘in haar eigen portemonnee voelen’, zoals ‘Sneeuwwereld’ beweert? Licht uw antwoord toe.

Stel: werknemers van ‘Sneeuwwereld’ vangen op 7 mei in de wandelgangen op dat ‘Sneeuwwereld’ een veel flexibeler werkrooster wil gaan invoeren. Als gevolg hiervan breekt er een spontane staking uit. Ongeveer tien procent van de werknemers doet aan deze staking mee. De andere personeelsleden wordt het werken onmogelijk gemaakt. De staking houdt tot en met 8 mei aan.

Vraag 2b

Is werkgeefster ‘Sneeuwwereld’ verplicht het loon aan (een deel van) haar personeel door te betalen? Motiveer uw antwoord.

Antwoordindicatie

Vraag 1a

Er kan geen ondernemingsraad worden afgedwongen, want de onderneming heeft minder dan 50 werknemers in dienst. Het afdwingen van een personeelsvertegenwoordiging is mogelijk op grond van art. 35c lid 2 WOR. Meer dan de helft van de werknemers verzoekt namelijk om een personeelsvertegenwoordiging, daarom is ondernemer hiertoe verplicht. Als er geen verzoek is gedaan of er geen meerderheid is die dat wil, dan ga je over naar art. 35b WOR. Mogelijk kan sprake zijn van een gemeenschappelijke ondernemingsraad, daarvoor is samenhang tussen ondernemingen vereist. De samenhang tussen de ondernemingen bestaat in dit geval eruit dat de directie hetzelfde is van de stichting en van ‘Sight Care’.

Vraag 1b

De ondernemingsraad heeft adviesrecht op grond van art. 25 lid 1 sub g WOR. Er is namelijk sprake van groepsgewijsde inhuur.

Vraag 1c

Het gaat dus om personen die werkzaam worden geacht binnen de onderneming. Uitzendkrachten zijn pas na 24 maanden bij inlener werkzaam. Voor die periode zijn ze alleen werkzaam bij het uitzendbureau. Ze voldoen daar dus nog niet aan. Art. 6 lid 2 WOR is hier van toepassing en daaruit blijkt dat de uitzendkrachten in dit geval niet kiesgerechtigd en de ondernemer ze daarom inderdaad kan uitsluiten van de stemming.

Vraag 1d

Art. 23 WOR is hier van belang. De ondernemingsraad is bevoegd tijdens overlegvergadering, maar ook buiten vergaderingen initiatiefvoorstellen te doen. De ondernemer is vervolgens verplicht overleg te voeren over deze voorstellen. Zie ook lid 3 van het genoemde artikel. Het gaat dus om het initiatiefrecht van de ondernemingsraad. Er is geen sprake van een voorgenomen besluit van de ondernemer, daarom is art. 27 WOR hier niet van toepassing.

Vraag 2a

Nee, Van Zuilen zal dit niet in haar eigen portemonnee voelen. Van Zuilen weigert niet het werk en is bereid te gaan werken. Schorsing komt voor rekening van de werkgever, want die stuurt haar naar huis. Dit geldt ook als de werkgever gegronde redenen had de werknemer te schorsen en de schorsing aan de werknemer is te wijten. Daarom moet dus ook tijdens de schorsing loon worden doorbetaald. Contractuele afwijking is hier eventueel op mogelijk op grond van art. 7:628 lid 5 en lid 7 BW. Onder zeer bijzondere afwijking op grond van art. 6:248 lid 2 BW. Zie hierbij Van der Gulik/ Vissers.

Vraag 2b

Het is zeker dat de stakers geen loondoorbetaling krijgen, want hier staat art. 7:627 BW aan in de weg. De stakers hebben namelijk geen arbeid verricht en daarom is er in beginsel geen recht op loon. Wat betreft de niet-stakers is het ingewikkelder. Zij zijn werkwilligen, daarom hangt het af van de aard van de staking en de omstandigheden waaronder dit gebeurt of er recht is op loondoorbetaling. Bij een werkstaking in een georganiseerd verband, over arbeidsvoorwaarden en ten behoeve van arbeiders komt de staking voor rekening van de werknemer. Bij een protestactie die incidenteel is, er enkele stakers zijn en de staking zonder organisatie of instemming van andere arbeiders plaatsvindt, komt het voor risico van de werkgever. In dit geval kan beide kanten op geredeneerd worden. Zie hierbij Wielemaker/ De Schelde.  

Page access
Public
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

How to use and find summaries?


Online access to all summaries, study notes en practice exams

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Starting Pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Follow authors or (study) organizations: by following individual users, authors and your study organizations you are likely to discover more relevant study materials.
  3. Search tool: quick & dirty - not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject. The search tool is available at the bottom of most pages or on the Search & Find page
  4. Tags & Taxonomy: gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study (main tags and taxonomy terms)

Field of study

Quick links to WorldSupporter content for universities in the Netherlands

Follow the author: Law Supporter
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Promotions
Image

Op zoek naar een uitdagende job die past bij je studie? Word studentmanager bij JoHo !

Werkzaamheden: o.a.

  • Het werven, aansturen en contact onderhouden met auteurs, studie-assistenten en het lokale studentennetwerk.
  • Het helpen bij samenstellen van de studiematerialen
  • PR & communicatie werkzaamheden

Interesse? Reageer of informeer