Staatsrecht 1 - RUG - Werkgroepopdrachten 2017/2018 Week 5


Open vragen

Vraag 1a

Geef aan wat de onderscheiden positie is t.o.v. Nederland-in-Europa, van:

  1. Aruba;
  2. Bonaire;
  3. Curacao;
  4. Saba;
  5. St. Eustatius;
  6. St. Maarten;

Vraag 1b

Gelden op St. Maarten dezelfde wetten als in NL?

Vraag 1c

Bestaat tussen Statuut en Grondwet een onderlinge hiërarchie? Betrek in uw antwoord artikel 5 van het statuut.

Vraag 2a

Kan Aruba een verdrag met Trinidad en Tobago en Venezuela sluiten om de onderlinge zeegrenzen af te bakenen?

Vraag 2b

Sel de regering wil dat het Nederlanderschap wordt ontnomen aan Nederlanders met een dubbele nationaliteit die een terroristisch misdrijf plegen. Daartoe moet de rijkswet op het Nederlanderschap worden gewijzigd. Is het nodig de andere landen van het Koninkrijk formeel te betrekken?

Vraag 2c

Sint Maarten is getroffen door de gevolgen van orkaan Irma. Daardoor het functioneren van het openbaar bestuur sterk geraakt. Kan de regering van het Koninkrijk het openbaar bestuur op Sint Maarten overnemen? Betrek in uw antwoord artikel 43 Statuut.

Vraag 3a

Stel dat nederland naar aanleiding van de hoge kosten die de wederopbouw met zich brengt de staatkundige relatie met St. maarten wil verbreken. Kan nederland dit eenzijdig besluiten? 

Vraag 3b

Stel dat NL om dezelfde reden de banden met Saba en St. Eustatius wil verbreken, is Nederland daartoe eenzijdig bevoegd?  

Vraag 4a

Wat is een gevolmachtigd minister?

Vraag 4b

Wetgeving over koninkrijksaangelegenheden wordt gemaakt bij Rijkswet. Wie is de wetgever van het Koninkrijk?

Vraag 4c

Op welke wijze kunnen de andere landen van het Koninkrijk invloed uitoefenen op totstandkoming van rijkswetgeving, en kunnen zij de totstandkoming ervan verhinderen?

Vraag 5a

Dient een Gevolmachtigde Minister verantwoording af te leggen aan de Tweede of de Eerste kamer voor besluiten die in de Rijksministerraad getroffen worden?

Vraag 5b 

Dient een gevolmachtigde minister verantwoording af te leggen aan het parlement van het eigen land? 

Vraag 6

Er is, zegt artikel 13 van het Statuut , een Raad van State van het koninkrijk. Waaruit bestaat het takenpakket van de Raad van State van het Koninkrijk?

Vraag 7a

Welk orgaan is namens het koninkrijk een verdrag te sluiten en op welke wijze zijn de andere landen van het koninkrijk daarbij betrokken?

Vraag 7b

Stel, een verdrag is ter stilzwijgende goedkeuring aangeboden aan de S.G. Wanneer geldt dit verdrag als goedgekeurd en wat moet er gebeuren als dat niet het geval blijkt te zijn?

Vraag 7c

(Vervolg). In de tweede kamer heeft niemand om goedkeuring gevraagd (niet aan de bel getrokken). Moet de goedkeuringswet ook in de Tweede kamer worden behandeld?

Vraag 7d

Wanneer staat het aan de regering niet vrij een verdrag ter stilzwijgende goedkeuring aan te bieden?

Vraag 8

Verdragen die van de GW afwijken moeten door de Staten-Generaal worde goedgekeurd met een twee derde meerderheid, zegt artikel 91 lid 3 GW. Wie bepaalt eigenlijk of daarvan sprake is?

Vraag 9a

Geef aan op welke wijze in Nederland volkenrechtelijke normen hun werking verkrijgen.

Vraag 9b

Welk alternatief is er voor het Nederlandse systeem?

Vraag 10a

Wanneer heeft een verdragsbepaling “eenieder verbindende” werking, en wie beslist of dat het geval is?

Tammo heeft zich in het verleden in Brazilië bekeerd tot de zogeheten Santo religie. kern van dit geloof is dat de religieuze ervaring wordt beleefd na het drinken van ayahuasca-thee. Deze thee is verboden op grond van artikel 2 van de Opiumwet. Ten behoeve van de Santo-Daime kerk in Damwoude heeft Tammo 50 liter van deze thee in NL ingevoerd. hij wordt vervolgens door de officier van justitie strafrechtelijk vervolgd wegens overtreding van de Opiumwet. Tammo meent dat de Opiumwet in strijd is met zijn vrijheid van godsdienst zoals neergelegd in artikel 9 van het EVRM.  

Vraag 10b 

De vrijheid van godsdienst wordt ook beschermd door artikel 6 Gw. Waarom zal Tammo daarop geen beroep hebben gedaan? 

Vraag 10c 

Mag de Nederlandse rechter de Opiumwet toetsen aan artikel 9 EVRM? 

Meerkeuzevragen

Vraag 11 

De voor het Europese deel van het Koninkrijk geldende rechtsregels zijn

  1. Zonder uitzondering van toepassing op de eilanden bonaire, St. Eustatius en Saba;
  2. Van toepassing op de eilanden BES, met dien verstande dat voor deze eilanden afwijkende regels en maatregelen kunnen worden vastgesteld. 

Vraag 12

Onder een rijkswet wordt verstaan:

  1. Een wet die betrekking heeft op een koninkrijksaangelegenheid;
  2. Een wet die is vastgelegd door een van de andere landen van het Koninkrijk;
  3. Een wet die volgens het Statuut met een tweederde meerderheid moet worden aangenomen.

Vraag 13

T.a.v. een ieder verbindende bepalingen van verdragen en besluiten van volkenrechtelijke organisaties geldt niet

  1. dat in laatste instantie de rechter beslist over de vraag of een internationaalrechtelijke bepaling een ieder verbindend is;
  2. dat voor de vaststelling van deze verbindendheid onder meer beslissend is of de betreffende bepaling de Nederlandse wetgever verplicht tot het treffen van een nationale regeling;
  3. Dat voor de vaststelling van deze verbindendheid onder meer beslissend is of de betreffende bepaling voldoende nauwkeurig en onvoorwaardelijk is geformuleerd;
  4. dat de verdragsbepaling deze verbindendheid nadrukkelijk dient te bepalen. 

Vraag 14

Een niet-eeniederverbindende verdragsbepaling;

  1. Kan wel in rechte inroepbare rechten voor burgers bevatten, maar geen plichten;
  2. kan wel plichten voor burgers bevatten, maar geen in rechte inroepbare rechten;
  3. kan zowel in rechte inroepbare rechten als plichten voor burgers bevatten;
  4. kan noch in rechte inroepbare rechten, noch plichten voor burgers bevatten.

Antwoordindicatie

Vraag 1a

  1. land binnen het Koninkrijk der Nederlanden
  2. Caribisch eiland, openbaar lichaam van Nederland
  3. land binnen het Koninkrijk der Nederlanden
  4. Caribisch eiland, openbaar lichaam van Nederland
  5. Caribisch eiland, openbaar lichaam van Nederland
  6. land binnen het Koninkrijk der Nederlanden

Vraag 1b

Nee; het statuut (de grondwet van het koninkrijk) geldt wel voor het gehele Koninkrijk. De rijkswetten zijn tevens ook geldig voor het gehele koninkrijk en dus ook voor st. Maarten.

Verder hebben zij bijvoorbeeld een eigen BW/Sr; de formele wetten gelden alleen in Nederland.

Artikel 41 Statuut

Vraag 1c

Het statuut geldt voor het gehele Koninkrijk, de GW alleen voor het Nederlandse rijksdeel. Het statuut is dus de hogere regeling, waaraan de GW van het rijksdeel Nederland zich uiteraard en positiefrechtelijk ook volgens artikel 5 lid 2 van het statuut moet conformeren.  

Vraag 2a

Artikel 3 lid 1 sub b; Het gaat om een koninkrijksaangelegenheid. 2 soorten; Koninkrijk aangelegenheid (Bijvoorbeeld; Defensie, buitenlandse betrekkingen, Nederlanderschap) & Landsaangelegenheid.

Vraag 2b

Uit artikel 3 statuut volgt dat het een Koninkrijksaangelegenheid is; dan is er dus een Rijkswet nodig. Een Rijkswet kan niet slechts door Nederland worden gewijzigd.

Uit artikel 15 statuut; dit voorstel gaat tevens naar de parlementen van de betrokken landen. Deze kunnen hier op reageren; artikel 16 statuut, de landen brengen verslag uit.

Vraag 2c

De verwezenlijking van fundamentele menselijke rechten en vrijheden, de rechtszekerheid en een deugdelijk bestuur moet in elk der landen gewaarborgd zijn op grond van artikel 43.

Als fundamentele rechten geschonden, de rechtszekerheid ernstig wordt geschaad dan kan de koninkrijksregering aangrijpen en aanwijzingen geven. Volgt uit artikel 43 lid 2 Statuut.

Vraag 3a

Het behoort tot het Koninkrijk der Nederlanden dit staat in Artikel 1 van het Statuut. Wil St. Maarten worden uitgesloten moet het statuut worden aangepast, hier moeten alle landen aan meewerken.

Vraag 3b

Saba en St. Eustatius zijn onderdeel van Nederland (openbare lichamen); zie Artikel 1 lid 2 van het Statuut; ook in dit geval zou het statuut moeten worden aangepast.

Vraag 4a

Artikel 7 en 8 Statuut; vertegenwoordiger van de eilanden maakt visie kenbaar van de eilanden

Vraag 4b

Koninkrijksregering (koning + raad van ministers van het Koninkrijk) + S.G. van Nederland

Komt doordat de eiland zo kleinschalig zijn dat indien zij worden vertegenwoordigt in de S.G. zij oververtegenwoordigd zouden zijn in de S.G.

Vraag 4c

Artikel 15.3 Statuut; zelf initiatief

Verhinderen zal niet lukken; artikel 12 Statuut; er komt een voorgezet overleg dit kan leiden tot een wijziging maar niet daadwerkelijk een verhindering.

Vraag 5a

artikel 8 lid 1 statuut; Handelen NAMENS de regering v.h. land (onderstreep)

artikel 10 lid 1 statuut;

artikel 17 statuut;

Hij vertegenwoordigt een regering van een Caribisch land en dient dus daar verantwoording af te leggen aan het parlement en niet het Nederlandse parlement.

Vraag 5b

Juist; vooral aan de regering die hem heeft benoemd en op pad heeft gestuurd. Het is de minister die vervolgens in het eigen parlement verantwoording moet afleggen in het eigen land.

Vraag 6

Zie artikel 13 lid 3 Statuut; adviseren over ontwerpen van rijkswetten

Vraag 7a

De koninkrijksregering; omdat het voor het gehele koninkrijk geld; artikel 3 Statuut; koninkrijksaangelegenheid.

De andere landen zijn hierbij betrokken d.m.v. de gevolmachtigde ministers. In sommige gevallen hebben deze landen een veto; artikel 25 Statuut. Indien er sprake is van een geval dat van bijzondere betekenis is voor dit land.

Vraag 7b

Artikel 5 Rijkswet goedkeuring bekendmaking verdragen; stilzwijgende goedkeuring is er 30 dagen de tijd voor de S.G. om aan de bel te trekken. Gebeurd dit? Dan geldt het verdrag als goedgekeurd.

Vraag 7c

Indien er niet om goedkeuring is gevraagd, moet het als een normale wet worden behandeld. Door middel van een wetsvoorstel moet het net als een ander wetsvoorstel door beide kamers worden behandeld.

Vraag 7d

Als het verdrag afwijkt van de GW of het gevolg van het verdrag afwijking van de GW is dan mag je niet stilzwijgende goedkeuring inde procedure zetten. Deze dient uitdrukkelijk te worden goedgekeurd.

Artikel 6 Rijkswet goedkeuring bekendmaking verdragen;

Vraag 8

Hier dient men samen uit te komen; niet daadwerkelijk geregeld. Uit het gewone overleg moet blijken dat dit

Vraag 9a

Monistisch systeem/incorporatie systeem geldt in Nederland, er is dus sprake van directe werking. 

Vraag 9b

Meeste landen hebben het dualistisch/transformatie systeem, geen directe werking. Gaan zelf over wat geldt en wat niet !

Vraag 10a

Dit betekent dat eenieder hier een beroep op kan doen. Of er sprake is van eenieder verbindende verdragsbepaling wordt door de rechter bepaald; het gaat hierbij om de inhoud van de bepaling, is de bepaling van die aard dat deze zondermeer als objectief recht kan fungeren. De bepaling dient voldoende nauwkeurig en onvoorwaardelijk te zijn 

Vraag 10b

120 GW; als de Opiumwet in strijd is met artikel 6 van de GW is het niet mogelijk om deze te toetsen. Verbod van toetsing aan GW.

Vraag 10c

Wel mogelijk bij een verdragsbepaling ; artikel 94 GW. Indien de rechter concludeert dat dit het geval is dan verklaard hij de bepaling van de Opiumwet buiten toepassing.

Buiten toepassing is het geval omdat hij niet in alle gevallen in strijd is; slechts in dit geval. Dan is het onnodig om de gehele wet onverbindend te verklaren!

Vraag 11

B

Vraag 12

A

Vraag 13

D

Vraag 14

D

Check page access:
Public
Work for WorldSupporter

Image

JoHo can really use your help!  Check out the various student jobs here that match your studies, improve your competencies, strengthen your CV and contribute to a more tolerant world

Working for JoHo as a student in Leyden

Parttime werken voor JoHo

How to use and find summaries?


Online access to all summaries, study notes en practice exams

Using and finding summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter

There are several ways to navigate the large amount of summaries, study notes en practice exams on JoHo WorldSupporter.

  1. Starting Pages: for some fields of study and some university curricula editors have created (start) magazines where customised selections of summaries are put together to smoothen navigation. When you have found a magazine of your likings, add that page to your favorites so you can easily go to that starting point directly from your profile during future visits. Below you will find some start magazines per field of study
  2. Use the menu above every page to go to one of the main starting pages
  3. Tags & Taxonomy: gives you insight in the amount of summaries that are tagged by authors on specific subjects. This type of navigation can help find summaries that you could have missed when just using the search tools. Tags are organised per field of study and per study institution. Note: not all content is tagged thoroughly, so when this approach doesn't give the results you were looking for, please check the search tool as back up
  4. Follow authors or (study) organizations: by following individual users, authors and your study organizations you are likely to discover more relevant study materials.
  5. Search tool : 'quick & dirty'- not very elegant but the fastest way to find a specific summary of a book or study assistance with a specific course or subject. The search tool is also available at the bottom of most pages

Do you want to share your summaries with JoHo WorldSupporter and its visitors?

Quicklinks to fields of study (main tags and taxonomy terms)

Field of study

Follow the author: Law Supporter
Comments, Compliments & Kudos:

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.